Четвер, 02 Травня 2024 р.
10 Квітня 2015

СОВІСТЬ ПАЛЬНИМ НЕ ВИМІРЯЄШ

Прикра історія, котра трапилася 5 квітня на одному з маршрутів міста, обурила не тільки її свідків та учасників, але й представників відділу пасажирських перевезень міськради. Не вразила подія лише самого водія маршрутки №4, який дозволив собі порушити умови договору про пасажирські перевезення, перескочити через власну совість і пробуксувати по гідності 76-річного пенсіонера…

Побачивши маршрутку, яка курсувала вулицею Молодіжною до центру міста, літній чоловік намагався її зупинити, втім шофер проїхав повз. Хтозна, можливо, не помітив. Але свідком ситуації став водій таксі. Він і вирішив підвезти дідуся до наступної зупинки, обігнавши пасажирський мікроавтобус. Втім не так сталося, як планувалося. Маршрутник і цього разу проігнорував старенького пасажира та бабцю, яка також стояла на цій зупинці. Не розуміючи, в чому справа, таксист вирішив таки втрутитися в ситуацію і знову посадив чоловіка у власний автомобіль та рушив навздогін «четвірці». Коли та підібрала пасажирів на наступній зупинці й уже мала рушати, водій таксі припаркувався перед автобусом, опустив скло і запитав: «Чому не хочете везти пенсіонера?!». На що почув: «Бери і сам його вези!!!». Таксист, до речі, так і зробив, пожалівши розгубленого дідуся. Слова ж шофера неприємно вразили і пасажирів бусика, які намагалися врозумити водія, але у відповідь нічого хорошого не почули, а згодом і розповіли «Подолянину» про подію.

Пояснити мотив свого вчинку ми попросили у водія, котрий взявся сам вирішувати: кого йому возити, а кого взагалі не помічати на зупинках. Версій від нього почули декілька: «такого не було; пенсіонера не побачив; він стояв не на зупинці; я можу провезти тільки одного пільговика; я його знаю особисто» тощо. Та зовсім не подобаються ці виправдання спеціалістам відділу пасажирських перевезень міськради.

– Цей випадок взагалі недопустимий для перевізника чи найманого ним шофера, – коментує завідувач відділу Сергій ДЕРГУНОВ. – Водій не мав права відмовити пасажиру в перевезенні! У нас створено відповідну комісію, яка відслідковує виконання перевізниками умов договору і має повноваження зробити попередження або ж скласти відповідний акт і винести питання на рішення виконкому.

Водієві, який прославився, нагадали права пасажирів і обов’язки перевізників. Він отримав попередження, і після ще одного порушення, як кажуть у міськраді, буде звільнений із роботи.

Втім така ситуація не дає приводу стригти під одну гребінку всіх перевізників. До редакції звернувся ще один кам’янчанин-пасажир і приємно здивував.

– Я – ветеран-інтернаціоналіст, маю кров’ю зароблене посвідчення, – каже мешканець с.Суржа Олег Бабієнко. – В місті буваю рідко, а сьогодні приїхав у справах. Маршрутом №7 під’їжджав на Черемушки. І хоч маю право на пільговий проїзд, вирішив дати водієві хоча б дві гривні, бо розумію, що нині пальне таке дороге. Але шофер сказав негайно забрати гроші, не глянувши навіть на посвідчення. Хочеться подякувати людині, яка не втратила совісті. Проте його імені я не знаю, записав лише номерні знаки автомобіля.

У відділі перевезень ми з’ясували ім’я водія, який розчулив ветерана. Це Антон ОСТАШЕВСЬКИЙ. Можливо, щира вдячність літнього чоловіка, який чимало пережив у своєму житті, для нього коштує більше, ніж декілька гривень…