Неділя, 19 Травня 2024 р.
15 Січня 2016

У БЮДЖЕТІ – ДІРКА, В ПІЛЬГОВИКІВ – ПАНІКА

Маєш пільги – тримай при собі? Хвилю обурення в місті викликало скасування товариством «Хмельницьктранс» дії пільг на перевезення в міжміському та приміському транспорті. Таке питання порушили АТОвці, яким при купівлі квитків відмовили в пільговому перевезенні, незважаючи на посвідчення учасника бойових дій.

«Мені почали телефонувати хлопці з полку, що в Хмельницькому, Ізяславі та Старокостянтинові на автостанціях їм відмовляють у видачі проїзних документів за посвідченням учасника бойових дій, пояснюючи при цьому, що пільги скасовано. Сьогодні я перевірив це на АС Кам’янця-Подільського. Мені аргументували,  що держава припинила компенсовувати ці пільги», – пише на своїй сторінці у «Фейсбуці» кам’янчанин Віктор Міщишин.

Коментуючи ситуацію, начальник Кам’янець-Подільської автостанції Володимир БАЛЛА пояснив, що з райдержадміністрації надійшов лист, у якому йдеться про відсутність у бюджеті коштів на відшкодування пільгового перевезення. Тому поки що невідомо, як надалі вирішиться питання, адже перевізники відмовляються возити пільговиків без компенсації.

Як владнати ситуацію, поки що не знають і районні чиновники. Зі слів голови РДА Василя СУКАЧА, торік на пільгові перевезення для району держава виділила 2 млн. 600 тис.грн., а цьогоріч такий фінансовий тягар переклали на місцеві бюджети. Впродовж тижня районне керівництво збиратиме всіх сільських голів і голів територіальних громад для обговорення варіантів вирішення проблеми.

Більше того, як зазначає начальник управління фінансів РДА Олександр ФЕДИК, щоб на 2016 р. забезпечити пільгове перевезення в районі за звичними схемами, потрібно 2 млн.700 тис.грн. Такими пільгами користуються 25 тис. мешканців Кам’янеччини, 17 тис. із яких – пенсіонери. Зі слів посадовців, можливо, частину коштів буде делеговано із сільських бюджетів або ж відбудеться перехід на адресну систему надання допомоги пільговикам.

А тим часом Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України почало розглядати справу стосовно ТОВ «Хмельницьктранс».

– Розглянувши звернення учасника АТО, відділення встановило, що автостанція «Кам’янець-Подільська» ТОВ «Хмельницьктранс» відмовила йому у видачі квитка за посвідченням учасника бойових дій, – повідомляє голова відділення Віталій Олуйко. – Відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт», підприємства всіх форм власності й підпорядкування, які виконують перевезення пасажирів, зобов’язані забезпечувати громадянам право на пільги. Компенсація їм за пільговий проїзд буде проводитися відповідно до укладених договорів між головним розпорядником бюджетних коштів і транспортним підприємством у межах коштів, які закладаються в місцевих бюджетах. Тому припинення ТОВ «Хмельницьктранс» видачі посадочних квитків для пільговиків за відсутності альтернативи їх придбання містить ознаки зловживання монопольним становищем.