Субота, 27 Квітня 2024 р.
13 Травня 2016

БЕЗ ГАРЯЧОЇ ВОДИ – ЩЕ ПІВБІДИ

БЕЗ ГАРЯЧОЇ ВОДИ - ЩЕ ПІВБІДИУже скоро кам’янчани зрозуміють, що без гарячої води – ще півбіди. Бо суми, які доведеться платити і за неї, і за опалення, шокують не менше, ніж відсутність гарячого водопостачання на Пасху. Більше того, наше місто може взагалі від нього відмовитися. В іншому разі, зі слів керівництва КП «Міськтепловоденергія», під загрозою опиниться опалювальний сезон.

Причиною такої ситуації стало підвищення урядом із 1 травня ціни на газ. Відтепер і населення, і підприємства теплоенергетики купують його по 6879 грн. за тисячу кубометрів. Зрозуміло, що це відіб’ється на вартості опалення та гарячої води для населення. Нові й просто шалені тарифи Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, введе в дію вже в липні. Для кам’янчан вони будуть такими:

– 1 Гкал теплової енергії здорожчає із 645,65 грн. до 1242,3 грн.;

– відповідно гаряча вода із рушникосушарками коштуватиме 74,44 грн. за куб (сьогодні її ціна 42,51 грн.);

– гаряча вода без рушникосушарок ­ 68,98 грн. (поки що 39,65 грн.);

– за опалення одного квадратного метра житла мешканці, в будинку яких немає лічильника на тепло, будуть платити не 21,34 грн., а 41,06 грн.

Прогнозоване підвищення вартості тепла на понад 90% і гарячої води більш ніж на 70% змушує багатьох кам’янчан панікувати, розуміючи, що оплатити таку комуналку буде просто нереально. А от КП «Міськтепловоденергія» збентежене ще з одного приводу. Підприємство з травня купує газ більш ніж удвічі дорожче, а от подавати населенню гарячу воду мусить за старими тарифами, адже нові почнуть діяти в липні. Тому виконання обіцянки відновити гаряче водопостачання до 20 травня сьогодні під великим запитанням.

– Якщо ми нині подамо гарячу воду, то матимемо 13 мільйонів гривень збитків, – прокоментувала під час прес-конференції 11 травня заступник генерального директора «МТВЕ» з економічних питань Світлана ЛЕНЬ. – Таким чином, щоб розпочати опалювальний сезон, нам треба буде заплатити ПАТ «Хмельницькгаз» наявні борги, оплатити споживання газу в літній період і зробити попередню оплату. Загалом – близько 28 мільйонів. Ситуація важка, і подача сьогодні гарячої води може її лише ускладнити перед початком опалювального сезону.

– Всі кричать: «Дайте гарячу воду!». А хто за неї стільки платитиме?! Яка сім’я зможе віддавати за цю послугу шалені суми щомісяця?! – каже генеральний директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК.

У кам’янчан же, в свою чергу, виникає інше логічне запитання: якщо газ такий дорогий, то чому б для подачі гарячої води не використати твердопаливні котельні, про які так гучно говорили в Кам’янці?

– Ми неодноразово заявляли, що можемо працювати на альтернативному паливі, – зазначив Валерій Григорович. – І тепер не відхрещуємося від своїх слів, бо справді можемо дати місту гаряче водопостачання завдяки новим котельням. Але знову ж таки запитання: за якою ціною? Адже тариф на тепло, вироблене з альтернативного палива, прирівняли до газового…

Виходить, розмови про заощадливість і ефективність при впровадженні твердопаливних котелень не стосуються кишень звичайних українців. Кам’янчани ж тепер узагалі змушені задуматися над тим, чи зможуть вони собі дозволити гаряче водопостачання. До речі, як каже Світлана Лень, від такої послуги відмовилися Чернівці, Тернопіль, Івано-Франківськ, Житомир, а нещодавно і Бровари. Та, міркуючи про індивідуальне опалення, не поспішають кам’янчани віддавати перевагу електричним бойлерам, бо розуміють, що попереду невідомо які стрибки тарифів і на електроенергію.

Р.S. Паралельно з комунальними тарифами зросли в Україні й розміри мінімальної місячної зарплати – на 72 грн., а також пен-сії – на 56 грн. Зобразити таку «справедливість» можна не інакше як таким чином: однією рукою уряд відібрав у вашої сім’ї поросятко, іншою дав… дві пачки гречки. І зовсім не дивно, що ця послідовність не лише погіршує якість життя пересічних мешканців, але й підриває їхню нервову систему…