Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
3 Червня 2016

УНІВЕРСАЛЬНА ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА

У місті та районі запрацювали управління Державної служби України

з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.

УНІВЕРСАЛЬНА ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБАНові переформатовані структури об’єднали ветеринарну, санітарно-епідеміологічну, фітосанітарну служби та захист прав споживачів. Тож опікуватимуться безпекою харчових продуктів, насіння та розсади, правами споживачів, слідкуватимуть за дотриманням санепідблагополуччя, ціноутворенням, здійснюватимуть метрологічний нагляд і працюватимуть над зменшенням вживання тютюнових виробів серед населення. Затверджено і штатний розпис. У місті під керівництвом в.о. начальника управління Людмили ОРЖЕХОВСЬКОЇ працюватимуть 11 фахівців. Район має 12 осіб, а виконує обов’зки керівника Олександр РЕШЕТНИК.

– Управління Держпродспоживслужби полегшить роботу бізнесу, – каже Людмила Валеріївна. – Раніше, щоб отримати необхідні дозволи, їм доводилося оббігати різні інстанції, зокрема в деяких функції дублювалися. Так само було і з перевірками – приходили ветеринари, фахівці СЕС тощо. Тепер перевірятиме лише одна служба.

Нова Держпродспоживслужба наразі чекає на підзаконні акти, які, власне, й розставлять крапки над «і». А сьогодні фахівці добиваються того, аби чиновники зняли мораторій на перевірки і здійснювали їх без попередження, як це відбувається в країнах Європи. Доки ж чекають на розпорядження згори, головні спеціалісти проходять навчання із введення на українських підприємствах міжнародної системи управління безпечністю харчових продуктів ХАССП. На Кам’янеччині за європейськими стандартами працює лише одне підприємство.

– Уже з наступного року підприємства, які відправлятимуть продукцію на експорт, мають перейти на ХАССП, а до 2019 року – всі інші, які виробляють і реалізують продукцію в Україні, – розповіла головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби міста Олена РЯБА, яка нещодавно повернулася із семінару, організованого за кошти ЄС. – Підприємства харчової промисловості, в залежності від потужностей, буде поділено за ступенем ризику, і, відповідно до цього, в них проводитиметься аудит раз на півроку, рік чи два. Плюсом системи є простежуваність продукції від лану до столу. Тобто, можна буде проаналізувати, звідки надійшла сировина, в яких умовах перероблялася і куди реалізувалася. За якість і безпеку нестиме відповідальність кінцевий реалізатор, а не держслужба, як було раніше.