Вівторок, 07 Травня 2024 р.
2 Березня 2018

ВОЮВАЛИ НА СХОДІ. ВОЮВАТИМУТЬ І ЗА КОМАНДИРА

Минулого тижня на офіційних сайтах Служби безпеки України та військової прокуратури Західного регіону України з’явилася інформація про викриття на хабарі командира та заступника од­нієї з військових частин на Хмельниччині.

ВОЮВАЛИ НА СХОДІ. ВОЮВАТИМУТЬ І ЗА КОМАНДИРА«Правоохоронці встановили, що понад півроку посадовці отримували щомісячну «данину» від комерсанта за діяльність нелегальних торговельних точок на території, прилеглій до військової частини. За 3 тис.грн. на місяць зловмисники гарантували не перешкоджати веденню бізнесу. Правоохоронці «взяли» командира на території частини під час одержання чергової щомісячної данини, заступника затримали у Києві, де він перебував у відрядженні. Відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України», – йдеться у повідомленні.

Згодом стало відомо, що затримали командира та заступника 48 інженерної Кам’янець-Подільської бригади. Втім і підлеглі, і пересічні кам’янчани стали на їх захист.

«Справа побудована на бажанні командира заборонити продаж самогону біля КПП, – написав на своїй сторінці у «Фейсбуку» настоятель Петропавлівської церкви, військовий капелан протоієрей Олександр ЦІСАР, який оприлюднив офіційні документи звернення командира до міської влади та відповідь йому. – Заяву правоохоронцям написав власник кавової машини, яку на прохання полковника Віктора Коршка демонтувала міська рада та інспекція з благоустрою.

Петропавлівська громада та побратими-капелани максимально згуртовані щодо збирання підписів на підтримку командира, всіма шанованого і порядного воїна, проти сфальсифікованої справи. Листи із підписом надішлемо до Генеральної прокуратури України, СБУ та Міністерства оборони України.

П’ятого березня я їду в Дніпропетровськ, де збереться капеланство. Будуть там і представники Міністерства оборони України. Я підготував доповідь, у якій клопотатиму за збереження авторитету нашого бойового командира. Маю зустрітися і з центральними каналами, аби українці звернули увагу на цю подію, що стосується не лише Віктора Миколайовича, а й інших бойових командирів, на яких, на мою думку, з тих чи інших причин хочуть здійснити наклеп і тим самим роззброїти нашу армію. А без таких командирів ми не можемо вистояти в протистоянні, що триває на сході країни, – додав у коментарі «Подолянину» протоієрей Олександр ЦІСАР.

Не вірить у винуватість і особовий склад бригади. Офіцери гарнізону та 48 бригади звернулися до суду з проханням не відстороняти командира та його заступника від виконання обов’язків, аби не підірвати морально-психологічного стану особового складу. Мотивують тим, що рівень довіри до командира високий, і його відсторонення може відобразитися на виконанні військових завдань. Також запропонували взяти затриманих на поруки.

А доки громада у соцмережах активно обговорює подію, висуває власні версії та залишає підписи в місцевих церквах Київського патріархату,  Шевченківський районний суд м.Львів застосував щодо затриманого командира запобіжний захід – домашній арешт на два місяці. 

Утім військові та кам’янчани, які вважають, що командира підставили, помстившись за заборону продажу на перехресті вулиць Сіцинського та Кулика, здаватися не збираються. Кажуть, що за Воїна, котрий ціною власного життя проривався у Луганський аеропорт, неодноразово виконував завдання в зоні проведення АТО, є Людиною совісті та честі, стоятимуть горою до кінця.