Середа, 01 Травня 2024 р.
17 Серпня 2018

СТРЕС І ВІЙНА

Психологічний стан особового скла­ду військової частини А2738 «задовільний», – такий висновок психологів ЗСУ, котрі три дні працювали з нашими військовослужбовцями. 

СТРЕС І ВІЙНАВ країні, де вже четвертий рік триває війна, без допомоги лікарів душ людських воїнам важко подолати психологічні навантаження, отримані під час бойових дій. За словами начальника військово-медичного департаменту Міноборони Віталія АНДРОНАТІЯ, у близько 80% військовослужбовців, які повернулися із зони проведення АТО, діагностують психологічні порушення.

– Основне завдання психологів, які працювали у нашій військовій частині, – сприяти психоемоційному відновленню особового складу на етапі ротації, – розповів т.в.о. заступника командира військової частини А2738 по роботі з особовим складом – начальник відділення майор Іван ВЕРЕТКО. – Із військовими проводилися групова та індивідуальна робота, а також тренінги і заняття. Особовий склад ознайомлено з понят­тями бойовий стрес, причинами його виникнення, перебігом, зовнішніми ознаками, дізналися воїни і про самодопомогу та профілактику на різних етапах стресу. Психологи провели інтерактивне спілкування на теми життя в АТО і в мирному соціумі, сімейних відносин, алкогольної та наркотичної залежності. Опрацьовано техніки прогресивної м’язової релаксації за Якобсоном, вправи щодо активізації розумової діяльності та зняття зайвої напруги. Крім роботи з військовослужбовцями, психологи надали практичні рекомендації й офіцерам щодо покращення психоемоційного стану особового складу.

Галина МИХАЛЬСЬКА.