Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
14 Вересня 2018

БОРЕЛІОЗ КОСИТЬ КАМ’ЯНЧАН

За 8 місяців 2018 року на Кам’янеччині на хворобу Лайма занедужали 47 людей (показник 47,1), що в 5 разів більше від обласного показника. Адже по всій Хмельницькій області зареєстровано 118 випадків (показник 9,2).

Зростання захворюваності на кліщовий бореліоз насторожив медиків ще у квітні, коли ця болячка вже встигла підкосити 24 жителі міста та району.

– Щороку в нашому регіоні збільшується реєстрація випадків захворювання на кліщовий бореліоз, – коментує лікар-епідеміолог Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Олег КЕРНИЧНИЙ. – Так, 2014 року зареєстровано 6 випадків захворювання, 2015 – 14, 2016 – 9, а торік – аж 28. Збудником хвороби слугують мікроорганізми борелії, переносником яких є кліщі. Згідно зі статистичними даними, понад 70% кліщів уражені інфекцією, тому шанси заразитися на лайм-бореліоз високі, хоча інші джерела стверджують, що лише 3% кліщів, що носять борелії, передають їх людині. Відзначається і певна сезонність. Більшість захворювань припадають на літні місяці: чер­-вень – 7, липень – аж 22, серпень – 12, хоча хворобу продовжують діаг­ностувати і у вересні. Левова частка хворих стверджують, що їх покусали кліщі в паркових зонах міста. Основною ознакою лайм-бореліозу є типова мігруюча еритема на місці присмоктування кліща. Кожен має запам’ятати: якщо його вкусив кліщ, необхідно звернутися до лікаря.