Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
19 Жовтня 2018

КОНТЕКСТИ ЖИТТЄТВОРЧОСТІ ІВАНА ОГІЄНКА

11 жовтня відбулася Міжнародна наукова конференція «Художній вимір та історичні контекс­ти життєтворчості Івана Огієнка». Захід присвячено 100-річчю заснування Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Виступає Ігор НабитовичЗ привітальними словами виступив ректор університету Сергій КОПИЛОВ. Потім у 208-й аудиторії залунала музика. Це був виступ чоловічого камерного хору «Боривітер». Гучні оплески свідчили про те, що хоровий спів припав до душі всій аудиторії.

Пленарне засідання розпочав Лев БАЖЕНОВ, доктор історичних наук, професор. Тема його доповіді «Кам’янець-Подільський державний університет (1918-1921) – центр вітчизняної науки і крає­знавства на Поділлі». Лев Васильович зазначив, що завдяки alma mater Кам’янець-Подільсь­кий багатий елітою й зірками, а масштаби такого «сузір’я знаменитостей» вражають.

Власну інтерпретацію діяль­ності Івана Огієнка презентував док­тор історичних наук, профе­-сор Олександр ЗАВАЛЬНЮК. Завдяки аргументованому виступу аудиторія дізналася про цікаві фак­ти з біографії першого ректора.

Викладачі Острозької академії теж долучилися до обговорення актуальних питань. Жанна ЯНКОВСЬКА, доктор філологічних наук, доцент, виступила з доповіддю «Історико-релігійна монографія Івана Огієнка «Дохристиянські вірування українського народу» в контексті поступування народознавчої науки».

Доктор філологічних наук, професор Людмила МАРЧУК виголосила доповідь на тему: «Фемінність української мови (погляди Івана Огієнка в проекції на сучасність)». Цікаво, що праці Івана Огієнка не втратили своєї актуальності впродовж багатьох років, тому й не дивно, що тема фемінітивів виклика­-ла жваве обговорення в аудиторії.

Про виховання громадянськості в молодого покоління розповіла Ірина КУЧИНСЬКА, доктор педагогічних наук, професор, у виступі «Виховання громадянськості в педагогічних поглядах Івана Огієнка».

Зі сторічним ювілеєм усіх присутніх привітав Олексій СІНЧЕНКО, кандидат філологічних наук, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка. «Релігійність Тараса Шевченка в інтерпретаціях Івана Огієнка та Євгена Сверстюка» – тема його доповіді.

Міжнародні зв’язки з університетами інших країн стають дедалі міцнішими. Свідченням цього був візит Ігоря НАБИТОВИЧА з університету імені Марії Кюрі-Складовської (Люблін, Польща). Професор виступив із доповіддю на тему «Ведута Парижа та французь­кий імпресіонізм у літературному доробку Дарії Віконської».

Після плідної праці учасники конференції мали змогу естетично насолодитися музичними композиціями у виконанні студен­тів коледжу культури і мистецтва (клас бандури, керівник Дмитро БАЧИНСЬКИЙ).

Пленарне засідання змінилося на секційні, на яких продовжили обговорювати різноаспектну тематику питань стосовно життя, творчої, наукової, просвітницької діяльності Івана Огієнка. Цікаві дискусії, багатогранність тем і доповідей, кількість секцій ще раз довели феномен талановитої постаті Івана Огієнка.

Олександра СТАРА, студентка

другого курсу факультету української філології та журналістики.