Четвер, 02 Травня 2024 р.
30 Листопада 2018

«ПРОСВІТІ» -150!

«ПРОСВІТІ» -150!27 листопада на історичному факультеті національного університету ім.Івана Огієнка відбувся круглий стіл «Товариство «Просвіта»: історія та сучасність», присвячений 150-річчю утворення у Львові цієї організації. Організаторами заходу виступили міське об’єднання товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка, обидва наші університети, музей-заповідник та міська організація Національної спілки краєзнавців України. Відкрив зібрання декан історичного факультету Володимир Дубінський.

Голова обласної «Просвіти» Віталій МІХАЛЕВСЬКИЙ вручив подарунки Едуарду Крилову та Анатолію Гав­рищуку, які відсвяткували 80-річчя. З доповідями, що розкривають історію просвітницького руху в місті, виступили представники му­зею-заповідника: учений секретар Руслан Йолтуховський та кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник музею Валерій Нестеренко. Поділились спогадами про сучасне становлення «Просвіти», яке спочатку було Товариством української мови, автор цих рядків, який створив другий в місті осередок Товариства в Проектно-конструкторсь­кому бюро автоматизованих систем управління (ПКБ АСУ), та перший голова Товарист­ва в місті Едуард Крилов. Обидва згадали добрим словом покійного нині директора ПКБ АСУ Василя Ширка за його моральну та матеріальну підтримку.

Про сучасний стан «Просвіти», гідне відзначення сторіччя Кам’янця столичного (наше місто було столицею Української Народної Респуб­ліки з червня до листопада 1919 р.), унікальної обітниці, складеної Директорією, урядом, міністрами, воїнами на вірність народові 14 жовтня 1919 р., говорили голова міської «Просвіти» В’ячеслав ПОЛЯТИНЧУК та молодий дослідник Дмитро Бабюк.