П'ятница, 03 Травня 2024 р.
22 Лютого 2019

БУДИНОК КУЛЬТУРИ ЧИ БАРАХОЛКА?

Ось танцюристи репетирують новий танець із хореографом, по сусідству зібралися колекціонери і діляться новими екземплярами, а тут, у невеликому напівпідвальному приміщенні охочі опановують курси крою та шиття, звідусіль доносяться переливи голосів… Таким живим і жвавим був міський Будинок культури понад 5 років тому, до пожежі, яка назавжди змінила характер і темперамент цього місця.

БУДИНОК КУЛЬТУРИ ЧИ БАРАХОЛКА?У будні чи вихідні, у дощ чи спеку, з концертами чи без них, – ця будівля майже ніколи не зачиняла своїх дверей. Але після реабілітації МБК хоч і повний сил та енергії, та все ж обережніший і обачніший.

– Ще з радянських часів повелося, що в будні людина на роботі й не завжди має час на відпочинок, тому в суботу і неділю в Будинку культури постійно було відчинено, а понеділок і вівторок – вихідні, – пригадує голова міської Асоціації колекціонерів Станіслав ЩЕПАНСЬКИЙ, який звернувся до редакції «Подолянина». – То концерти, то репетиції, то зібрання гуртків за інтересами, то якісь творчі майстерні… Чого тільки не було. А нині, у вихідний, тут тихо, бо все зачинено і нікого немає. Виходить, що тепер це не Будинок культури, де люди повинні проводити дозвілля, а «концертний зал», куди пускають лише для показухи.

Із цією думкою погоджуються учасники клубу «Надвечір’я», які також не мають де подітися, але мусять миритися з новими правилами відреставрованого МБК.

– Я – філокартист, понад 30 років колекціоную листівки з видами рідного Кам’янця, – продовжує Станіслав Володимирович. – Пам’ятаю, як щосуботи ми з іншими колекціонерами (близько 40 осіб) збиралися в Будинку культури, але після пожежі нам тут місця не знайшлося. Тепер зустрічаємося на пошті. Там не надто комфортно, але вибору немає.

Здавалося б, на словах усе просто: якщо люди хочуть у вихідні збиратися в Будинку культури, то потрібно його відчинити. Але чи насправді все так легко, і чи в суботи й неділі у МБК немає чим розважитися? Ці запитання ми переадресували до департаменту гуманітарної політики міськради.

– У Будинку культури працюють клубні формування, проводять репетиції 12 творчих колективів. Загалом, як заклад культури, МБК функціонує у штатному режимі. Проте, відповідно до розпорядчих документів, формується графік масових заходів, який, за станом на сьогодні, налічує 113 концертів, творчих вечорів, державних і професійних свят, – запевняє директор департаменту Альона КУЗЕМА. – Майже всі вихідні та частина буднів уже зайняті

заходами, кожен із яких передбачає використання глядацького залу, сцени, технічного персоналу, апаратури, допоміжних приміщень. Також важливо розуміти, що під час певних заходів Будинок культури надає платну послугу, а відповідно, має комерційну вигоду.

Насправді Будинок культури працює і в суботу чи неділю, якщо на ці дні заплановано заходи та є відповідне розпорядження. Тоді працівникам оголошують робочий день, а приміщення знімається з охорони.

Ще один не менш важливий фактор – це документна частина. Процедура проведення заходів у МБК проста: пишеться лист на ім’я міського голови, надається дозвіл, укладається угода про платну послугу і тільки тоді, відповідно до цього, організовується захід.

Звичайно ж, не всі знають, що Будинок культури як об’єкт нині все ще перебуває в стані реконструкції, адже там продовжуються фасадні роботи. Саме тому влада міста так обережно ставиться до екс­плуатації будівлі.

Крім невдоволень щодо роботи МБК у вихідні, палких обговорень у соцмережах зазнав і ярмарок, який недавно вмостився посеред будівлі.

– Наш головний культурний осередок – Будинок культури – нині більше схожий на базарну точку. Прийшли на концерт «Братів Шумахерів», а нас зустріли труси, бюстгальтери і капці, – обурюються відвідувачі МБК. – Загалом багато товарів, які можна придбати. Проте все під гарною назвою – виставка. Невже проводити такий «ярмарок» у самому серці куль­турно-мистецького храму міста є нормою?!

Представники міської влади запевняють, що розірвали угоду з організаторами ярмарку за недотримання умов. Обіцяють, що таких заходів у МБК не проводитимуть, адже цілком погоджуються, що оаза кам’янецької культури – не місце для торгівлі білизною.

Ольга БАНАХ.