Середа, 01 Травня 2024 р.
30 Березня 2012

ДОМАШНІЙ КУЦОХВІСТ ЗА НЕКУЦИМИ ЦІНАМИ

Під час купівлі кролика на ринку господині прискіпливо оглядають залишену хутряну лапку, аби, боронь Боже, не натрапити на «котячу підробку». Держава пішла далі – вигадала таку підготовчу процедуру, що незабаром кролики взагалі зникнуть з прилавків.

Виявляється, аби продати пухнастого звіра, потрібно неабияк поморичитися. Про це нам розповів постійний читач газети «ПОДОЛЯНИН» Олександр КАЦАП із с.Колодіївка: «У мене вдома є пара кроликів, яких я планував продати. Раніше з цим не було жодних проблем. Тепер попередньо потрібно пройти довгий і недешевий шлях: їдемо до міста, в районну ветлікарню (квиток на автобус коштує 11,50 грн.), беремо там довідку, сплачуємо в касу 14,56 грн., повертаємося додому (ще 11,50 на дорогу), плюс по довідку потрібно йти й до місцевого лікаря, яка також коштує близько 15 грн. Після цього беремо кролика, їдемо знову в місто (ще + 11,50) й платимо за місце на ринку 

5 грн., тільки тоді його можна виставляти на продаж. Але, вибачте, який сенс його тоді продавати? Викидати таку суму на підготовку тварини до продажу в мене немає ні грошей, ні бажання».

Поцікавитись процесом збирання та ціною всієї необхідної документації ми вирішили в державного інспектора ветеринарної медицини в Кам’янець-Подільському районі Василя ПАВЛЮКОВСЬКОГО:

– Кролики обов’язково повинні мати щеплення. Саме тому тварини мусять пройти цілу низку необхідних медоглядів. Спочатку дільничий ветлікар робить обстеження, виписує довідку про клінічний огляд, на основі якої вже в районній ветеринарній лікарні виписують ветеринарне свідоцтво, і лише після цього тварину можна продавати, – розповідає Василь Анатолійович.

Інформацією про те, скільки коштує ця паперова казуїстика, районний ветінспектор не володіє. Хоча підрахунки Олександра КАЦАПА яскраво ілюструють, що кролики – це не лише цінне хутро та дієтичне м’ясо, а й чималі фінансові затрати та паперові клопоти. Напрошується думка, що така бюрократична плутанина швидше приведе не до захисту населення від вживання м’яса інфі­ко­ваних куцохвостів, а до підпільного продажу неприщеплених тварин.