Неділя, 05 Травня 2024 р.
1 Січня 2016

З ПОЛІВ – НА ТРАСИ

Робочий тиждень розпочався із всеукраїнської акції протесту. 28 грудня аграрії всієї країни почали блокувати державні дороги, протестуючи проти змін до Податкового кодексу, ухвалені в ніч голосування за Державний бюджет.

З ПОЛІВ - НА ТРАСИ

Безперервно, перетинаючи пішохідний перехід у с.Гаврилівці, кам’янецькі, дунаєвецькі та чернівецькі підприємці, власники невеликих земельних наділів і звичайні селяни заблокували рух автотранспорту на трасі «Житомир – Чернівці». На узбіччя дороги вони вивезли сільськогосподарську техніку, позаду якої вимушено паркувалися десятки фур, вантажівок і легкових автомобілів. А в руках страйкарі тримали плакати з написами: «Руки геть від села!», «Не вбивай аграрія!», «Не допустимо голодомору!», державні прапори та символіку Всеукраїнської аграрної ради.

– Ми – прості селяни – вийшли на дорогу, щоб влада нас нарешті побачила і зрозуміла, що аграрії можуть і хочуть працювати. Все, що треба, – дати таку можливість, – каже мешканець с.Руда Олександр РЕПІНЕЦЬКИЙ. – Цього року я посіяв шістсот кілограмів сої, а зібрав п’ятсот. Мало того, що такий неврожай, то ще влада руки зв’язує.

Представники Аграрної ради на своєму сайті попросили у водіїв вибачення за незручності та пояснили, що виступають проти скасування спеціального режиму ПДВ та страйкуватимуть доти, поки уряд не доведе, що вчасно і в повному обсязі його відшкодовуватиме. Адже суму, передбачену для цього в бюджеті, вважають недостатньою. А ще звернулися до Президента, аби той застосував своє право вето до скандального закону.

У велелюдному натовпі протестувальників ми зустріли і директора ТОВ «Агросолюшнс» Віталія ЗАВАДСЬКОГО, який пояснив, чому вийшов у зимовий день на дорогу.

– За такий передноворічний «подарунок» депутати Верховної Ради проголосували о четвертій ранку. Цим законопроектом вони просто знищать малого і середнього виробника, ліквідують робочі місця, – каже Віталій Станіславович. – Якщо великі компанії мають можливість експортувати свій товар і від нововведень будуть навіть у плюсі, то для всіх інших це означатиме закриття підприємств. Якщо наші політики продовжуватимуть у тому ж дусі, в українському бізнесі залишаться одні перекупники, які лише проїдатимуть державні кредити.

Дії мітингувальників, котрі заблокували рух на трасі міжнародного значення, викликали чимало обурень водіїв, утім знаходили й підтримку. Солідарність із діями аграріїв зрештою проявила навіть жінка, котра поспішала з-за кордону до смертельно хворої матері.

– Я розвернуся і поїду іншим шляхом, – промовила іноземка з українським корінням Антоніна. – Бо люди правильно роблять, що відстоюють свої права… Добре, що українці прокинулися.

Того дня учасники акції протестували до шістнадцятої години. Прийшли на місце зустрічі й наступного дня. Наразі аграрії продовжують блокувати транспортні сполучення по всій Україні.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.