Субота, 27 Квітня 2024 р.
20 Січня 2017

ДНІСТЕР ДОБИВАЄ ПОСУХА І… ДЕРЖАВА

Дністер, який за попередні роки потерпає від аномальної посухи та складної гідрологічної ситуації, незабаром може отримати додаткові проблеми. На річці, в межах Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, заплановане будівництво шести нових ГЕС. Утім амбіційний проект розвитку гідроенергетики, котрий уже запустили в дію, напоровся на протистояння громадськості, в тому числі й кам’янчан, які п’ють воду з того ж таки Дністра. Люди впевнені, що перегородження річки та створення водосховищ загрожує реальними бідами.

ДНІСТЕР ДОБИВАЄ ПОСУХА І... ДЕРЖАВА

Погіршення якості води, затоплення заповідних територій, зникнення природного плину річки, вимирання риб, які не можуть жити без стрімкої течії, неможливість сплавів, а отже, і втрата річкового туризму – саме такі наслідки отримає наш Дністер від спорудження цілого каскаду ГЕС, як запевняють екологи. І поки у ПАТ «Укргідроенерго» говорять про енергетичну незалежність країни та можливість отримувати додаткові кіловати, активісти запевняють: проект, що коштує мільярди гривень і лобіюється окремими чиновниками, просто згубить наш Дністер.

Як відомо, проти нових гідроелектростанцій виступило й Міністерство екології та природних ресурсів України. Ще торік воно розіслало листи до адміністрацій трьох вищевказаних областей із проханням «вжити заходів щодо недопущення порушення природоохоронного законодавства і знищення територій та об’єктів природно-заповідного фонду…».

Сьогодні ж війна за річку продовжується. Рятувати Дністер взялися за допомогою електронної петиції «7 кроків для збереження річок України», розміщеної на сайті Президента України (petition.president.gov.ua/petition/32695). Її автором став експерт БФ «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов. Утім поки що петиція набрала менше як тисячу голосів із 25 000 необхідних.