Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
14 Квітня 2017

НЕ ЧІПАЙТЕ МОЛОДОГО ЛІСУ!

Шок, злість, розпач… Емоції переповнювали боришківчан, які разом із Слобідсько-Кульчієвецьким сільським головою Русланом НЕСТЕРОВИМ 11 квітня зайшли до місцевого лісу, щоб вигнати звідти лісорубів. Про злочин проти природи сповіщала таблиця: «Вхід. В’їзд заборонено. Валка лісу».

Картина, яку побачили понад два десятки селян, викликала сльози: понад два гектари молодого лісу вирізали під пень. Дерева валялися на землі, а пні, що залишилися від них, обливалися соком. У цей час невідомі чоловіки сортували і складали деревину. Коли побачили селян – покидали пилки.

НЕ ЧІПАЙТЕ МОЛОДОГО ЛІСУ! 1НЕ ЧІПАЙТЕ МОЛОДОГО ЛІСУ! 2

– Що ви робите, це ж молоді дерева!? – кричить до них 80-літня баба Ніна, яка на двох палицях зайшла в гущу лісу, аби захистити його. – Ріжете всередині, щоб люди вас не бачили? Такий гріх не сховаєте! Не зачіпайте молодого лісу! Колись дерева різали лише взимку, а навесні, коли вони прокинулися, до них не лізли. А ви мало того, що з бруньками ріжете, то ще й цілодобово.

– Цей ліс молодий. Поруч – старий, чому туди не йдете? Коли на цьому місці виростуть нові дерева? З дітьми уже не маємо куди вийти, бо все знищуєте, – шокований побаченим депутат Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради Василь РАЧИНСЬКИЙ. – Декілька років тому ми вже виганяли лісників, які вирізали величезну ділянку на околиці лісу. Нового не насадили, а замість дерев пови-ростали хащі, в яких не те що змії повзають, а вовки скоро заведуться.

Проте відповідей на ці запитання почути обуреній громаді не було від кого. Двоє чоловіків, яких застали на гарячому, пояснили, що лише допомагають лісникові стягнути гілля, дві бензопили, які знайшли біля них, кажуть, лісника, а оплату за працю отримують натурою – деревиною. Інші чоловіки, котрі різали дрова і закидали їх на вантажівку, сказали, що родом із Макова, придбали цю деревину в КП «Надра Кам’янеччини» для власних потреб. На підтвердження цих слів навіть накладну і чеки про оплату показали. Щоправда, в чеках плуталися, бо мали їх чимало. Та й у накладній уже красувався запис: «Відгружено 11.04.17 р.».

Лісника, який мав би слідкувати за цим процесом, на місці не було. Тому перевірити, скільки вантажівок встигли вивезти, не вдалося.

– А чому ж у Макові не ріжете? І навіщо вам пилки, якщо придбали готову деревину? – кричали люди з натовпу. – Якщо пенсіонер зайде в ліс, аби набрати хмизу, його штрафують, а вам – бери, скільки хочеш! 

І доки одні вислуховували недоречне виправдання про маківські традиції дарувати на весілля бензопилки, інші вже викликали поліцію. Довго чекати поліцейських не довелося.

Після поліції приїхав лісник й представники КП «Надра Кам’янеччини», які, власне, і продали деревину. Присутнім продемонстрували лісорубний квиток, відповідно до якого ліс вирізають законно. Проте боришківчан це не заспокоїло. Вони налаштовані рішуче. Якщо не допоможуть місцева поліція та прокуратура, обіцяють звертатися до області й Генпрокурора. Наразі визначили чергових, щоб удень і вночі пантрувати ліс та не допускати лісорубів до нього.

Руслан Нестеров каже, що дозволу ні на суцільну валку лісу, ні на санітарне вирубування не давав, комунальники обійшли його у цьому питанні.

– Такого свавілля ми не потерпимо. Не знаю, хто міг дозволити суцільне вирубування дерев, яким немає і 60 років, але ми проти цього і надалі знищення лісу не допустимо. А хто це дозволив? Нехай цим питанням займаються правоохоронні органи.

У свою чергу начальник РВ поліції Ігор КШЕМІНСЬКИЙ зазначив, що в людей, які рубали ліс, був лісорубний квиток.

– До того ж ми викликали представника національного парку «Подільські Товтри», він перевірив документи, надані КП «Надра Кам’янеччини», і підтвердив, що вони мають повне право там різати ліс…