Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
8 Квітня 2011

РОЗВАГИ ПІДГОТОВЛЕНО. НА ЧЕРЗІ – ТУАЛЕТИ

У понеділок заступник міського голови Василь СУКАЧ і директор департаменту гуманітарної політики Альона КУЗЕМА проанонсували заходи, що пройдуть у нашому місті в рамках відкриття туристичного сезону 15-16 квітня. Але, перш ніж приступити до розмови, Альона Леонідівна презентувала проект департаменту гуманітарної політики «Партнерство кам’янецької громади», метою якого названо «забезпечення інтересів місцевої громади шляхом налагодження взаємодії влади, бізнесу, ЗМІ, громади на принципах соціального партнерства». 

Першим серед заходів цього проекту вказано якраз відкриття туристичного сезону. У його рамках передбачено спортивні та культурні події, зокрема, вже 15 квітня, о 14.00, на стадіоні ім.Тонкочеєва стартує польсько-український турнір із футболу серед юнаків «Євро-2012 підтримуємо разом», котрий продовжиться наступного дня о 10.00. 

Також 16 квітня, о 10.00, розпочнуться Всеукраїнський семінар із філіппінського бойового 

мистецтва (ДЮСШ №2), велопробіг (маршрут «Гала-готель» – Старе місто) та відкриття виставки «Історія фортифікації» (майдан Вірменський ринок, Казематна башта). З 12.00 розпочнуться активні розваги. Зокрема, на гурманів очікує фестиваль «Подільський п’єц», ярмарок сувенірної та поліграфічної продукції (майдан Польський ринок).

З відкриттям турсезону співпала дуже важлива подія в культурному житті міста – творчий звіт аматорів народного мистецтва, котрий проходить раз на три роки. Тож 16 квітня в МБК о 12.00 на глядачів чекають кам’янецькі митці.

Після офіційного відкриття туристичного сезону – 2011, що відбудеться в суботу, о 13.30, на майдані Польський ринок можна буде побачити, чим планує побавити кам’янчан автентична іспанська кухня: майстер-клас іспанської кухні та конкурс місцевих кухарів на приготування паельї. Ближче до вечора відбудеться відбірковий тур молодіжного музичного фестивалю «Фортеця-фест» та історична реконструкція «Руська брама».

А в неділю, 17 квітня, Старий замок зустріне фанатів гурту «Бумбокс». Детальна програма – у наступному числі «ПОДОЛЯНИНА» (або вже тепер на сайті газет).

Організаторами відкриття сезону в туристичному Кам’янці виступила Асоціація готельєрів і рестораторів міста і міська влада.

Але, якщо гуманітарний блок зустрічає туристів у всеозброєнні, то комунальникам потрібно ще  підтягнутися. Наприклад, досі не вирішено проблеми з відкриттям громадського туалету, розташованого навпроти Ратуші. Під час міських свят він бере на себе основне навантаження. Заступник міського голови Сергій БАБІЙ на комунальному брифінгу повідомив про труднощі з оформленням оренди туалету для підприємців, як це колись було, тому що будівля знаходиться у державній власності (К-ПНУ ім.Огієнка) та орендні стосунки пов’язані зі складною процедурою. 

Щоправда, Сергій Віталійович тут же поділився планами влади про запозичення київського досвіду з облаштування людних місць невеликими компактними туалетами. За його словами, ці кабінки можуть бути виготовлені і в нас, а встановлюють їх будь-де, де є каналізація. Наприкінці цього тижня міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ чекає від свого заступника доповіді про те, які зусилля доклали комунальники, щоб туристи мали можливість задовольнити свої природні потреби, і в Старому місті в тому числі.

Ще однією «туристичною родзинкою» Кам’янця залишаються довгобуди. Вже йшлося про те, як не красять сусідством Собор Олександра Невського незавершені реконструкції колишнього готелю 

«Україна» та кафе «Стрілець». Так само першим 

об’єктом, який побачать туристи, потрапивши в Старе місто, є вражаючі руїни універмагу «Смотрич». Може, владі також запозичити київський (та й світовий) досвід, коли забудовників зобов’язують накривати об’єкти реконструкції декоративними маскувальними сітками з нанесенням кольорового зображення фасадів готового об’єкта. Як правило, їх підбирають так майстерно, що здалеку і не відрізниш від справжньої будови.