Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
9 Грудня 2011

У КАМ’ЯНЦЯ В РУМУНІЇ – РОМАН

У КАМ’ЯНЦЯ В РУМУНІЇ - РОМАНВ останній тиждень листопада міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ здійснив дві робочі поїздки за кордон: у Румунію та Бельгію. Про їх результати Михайло Євстафійович розповів журналістам на прес-конференції, що відбулася 5 грудня. 

– Декілька років тому між керівництвом румунського повіту П’ятро-Нямц і Хмельницької області було підписано угоду про співробітництво, – повідомив мер. – Наше місто також розвиває міжрегіональні міжнародні зв’язки, зокрема, я підписав протокол про наміри між містом Кам’янець-Подільський і румунським містом Роман щодо встановлення партнерських відносин (на фото). Це місто має населення 72 тисячі, близько третини якого – українці. Тобто тут дуже велика українська діаспора. Місто відоме як індустріальний центр.

За словами міського голови, най­більше враження від Роману – це чистота вулиць, мовляв, чистішого міста, напевне, і не бачив. Секрет румунських керівників був простим: вони відмовилися від використання муніципальних структур для прибирання міс­та, протягом трьох років цим займаються приватники. Як повідомлялось у «ПОДОЛЯНИНІ» минулого тижня, на­ша влада також планує відлучити комунальників від прибирання, скошування трави тощо, віддавши перевагу приватним структурам. Наскільки ми зможемо покращити обслуговування міста, можна буде побачити вже наступного року.

Чергову поїздку – до столиці Бель­гії – Михайло СІМАШКЕВИЧ здійснив разом з директором департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста Володимиром ХМЕЛЮКОМ у складі делегації Асоціації «Енергоефективні міста України». 29 листопада у Брюсселі в рамках реалізації проекту єврокомісії «Угода мерів – Схід», відбулось урочисте підписання цієї угоди новими партнерами. Кам’янець уже декілька років є підписантом цієї угоди та разом з багатьма європейськими містами має впроваджувати енергозаощаджувальні технології та поширювати використання поновлювальних джерел енергії.

Європейська комісія виділила на фі­нансування ініціативи 15 млн. євро, 

серед них є і наші – 1 млн. 200 тис.грн., призначені для утеплення однієї зі шкіл міста. 

– На жаль, з очікуваних коштів наді­йшло тільки 100 тисяч гривень через невиконання зобов’язань деякими країнами-підписантами, – зазначив Михайло СІМАШКЕВИЧ. – Але надії ми не полишаємо, адже є реальні факти фінансової допомоги українським учасникам угоди.