Четвер, 02 Травня 2024 р.
24 Лютого 2012

ТЕРМОРЕЗУЛЬТАТИ ТЕПЛОГО ПРОЕКТУ

21 лютого на комунальному брифінгу аналізували температурну ситуацію будинків, що були утеплені в рамках міської програми «Теплий дім». За минулий рік під дію проекту потрапили 10 фасадів житлових багатоповерхівок. Якщо раніше міська влада ефективність такого утеплення доводила на словах, то нині результати вже демонструє завдяки новопридбаному пристрою – тепловізору. 

Кам’янець став фактично одним з перших міст, де використали ідею фінансувати утеплення фасадів за системою «50 на 50». Це означає, що половина коштів сплачується з міського бюджету, інша – з гаманців самих мешканців. За таким принципом минулого року утеплили стіни найбільш проблемних будинків, які страждали від холоду й уже багато років чекали на вирішення питання. Нагадаємо, що першим під дію проекту потрапив дім на вул.Затонського, 2, де взимку температура в квартирах не піднімалася вище 130С. Фасад не лише утеплили, йому надали ще й естетичного вигляду, розмалювавши символами «Євро-2012». 

2011 р. на проект спочатку  заклали 100 тис.грн., але за­галом з бюджету виділили 300 тис. грн.

Аби побачити реальний результат програми, міська влада придбала тепловізор. І хоча обі­йшлося таке задоволення місту в 36 тис.грн., проте заступник міського голови Сергій БАБІЙ на брифінгу запевнив, що воно цілком виправдовує себе.

ТЕРМОРЕЗУЛЬТАТИ ТЕПЛОГО ПРОЕКТУ– Для того, щоб знати, яка ефективність теплозабезпечення в будинках, потрібно не на пальцях рахувати, а придбати спеціальний пристрій. Нещодавно ми купили такий «тепловий кардіограф». Завдяки йому маємо змогу дати людям відповідь на запитання, чи змінилася ситуація в тих будинках, які утеплювалися в рамках проекту, чи є сенс вкладати гроші в цю справу, – запевнив Сергій Віталійович. 

Пристрій надає візуальну інформацію про місця «витоку» тепла з будинку.  До того ж, опираючись на його показники, місь­ка влада зможе робити енергоаудити будинків, завдяки чому прийматимуться чіткі рі­шення з енергозбереження, під  які можна притягувати інвестиції чи брати кредити в банку.

У міській раді питаннями, що стосуються енергозбереження в будинках, займається завідувач відділу енергозбереження при Департаменті житлової політики, доріг та інфраструктури Юрій ЛЯГУТКО, який проходив навчання в Національному університеті «Львівська політехніка» за програмою «Енергоаудити будівель громадського та житлового призначення». Юрій Анатолійович брав участь у розробці програми «Теплий дім», а тепер проводить аналіз ефективності утеплення фасадів. За його словами, фасади дев’яти будинків утеплювалися пінопластом завтовшки 5 см та одного – товщиною 7 см. 

– Вже прийнято рішення про утеплення будинків у місті не менше, ніж на сім сантиметрів. Це дорожче, але не набагато, бо збіль­шується тільки вартість додаткового пінопласту, а вартість роботи фактично залишається та сама, – розповідає Юрій ЛЯГУТКО. 

Аналізуючи результати проекту, він продемонстрував журналістам знімки, зроблені тепловізором. Температура на стіні будинку повинна відповідати температурі на вулиці. Це означає, що стіна не пропускає тепла з приміщення назовні. А різниця температур показує, наскільки ефективно вона його утримує. До прикладу, прилад показав, що температура на фасаді будинку по Нігинському шосе, 25, який утеплили на 5 см – мінус 13,250С, біля неутепленої стіни – мінус 8,130С. Отже, стіна нагрілася за рахунок витоку тепла. 

Поза рамками проекту «Теплий дім» за кошти держави був повністю утеплений на 10 см так званий «будинок-термос» на 

вул.Миру, 8, де утеплені абсолютно всі стіни. Тепер він майже зовсім не втрачає тепла. 

Приймаючи рішення зробити своє житло теплішим, кам’янчани практикують індивідуальне утеплення квартири. Масовим явищем стало додаткове  утеплення зовнішньої стіни тільки своєї оселі. Проте, за словами Юрія Анатолійовича, це не є ефективним вирішенням проблеми.

– Якість індивідуального утеплення не відповідає затраченим коштам. У зв’язку з незначною площею утеплення, температура зовнішньої стіни майже не змі­нюється, – запевняє енергоменеджер. – На знімках ми бачимо, що коли фасад будинку утеплений повністю, то різниця температур більша 4 градусів, а коли один з мешканців сам для себе утеплив частину стіни, то різниця лише 1 градус. Але при цьому людина робить ще й проблему собі та іншим: через конденсат зовнішні конструкції можуть руйнуватися. Коли почне пошкоджуватися стіна, експерти одразу назвуть причину: частково утеплена. 

Цього року на програму «Теплий дім» поки що передбачено 200 тис.грн. А в департаменті ЖПДІ вже є 21 заявка «на комфорт».