Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
13 Квітня 2012

ПРИСТРАСТІ СТРАСНОГО ТИЖНЯ

ПРИСТРАСТІ СТРАСНОГО ТИЖНЯВсі визнають, що кількість виборів в Україні зашкалює – майже через рік ми вкотре опиняємось перед черговим вибором, бюлетенями та красенями-кандидатами.  Здавалось би, в мирний час, а простіше кажучи, в міжвиборчий період, можна було б зайнятися і справами земними. Але 23-а сесія міськради, що відбулась 10 квітня, в певний момент продемонструвала, що нашим народним обранцям спокій може лише наснитися. ЦВК щойно з виборчими округами визначилась (до речі, в Хмельницькій області їх 7), а у нас вибори не те що стартанули, але, здається, ніколи і не закінчувались.

Хоча почалося пленарне за­сідання сесії якраз зі справ земних, вірніше – земельних.

НАВКОЛО ЗЕМЕЛЬНОЇ ОСІ

Із земельними питаннями цього разу все було не так, як під час попередніх сесій. Вічні аутсайдери порядку денного у вівторок вирвалися вперед. Зважаючи на термінове відрядження начальника управління Держ­комзему в Кам’янці-Поділь­сь­кому Віктора КРАВЧУКА, 84 земельні питання були розглянуті першими. Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ резюмував їх розгляд гарними словами на адресу сумлінності земельної комісії та фахової майстерності керівника міськуправління Держ­комзему. Своє слово, але вже на прес-конференції після сесії, сказав і голова земельної комісії Микола РОЗБАМ. За словами Миколи Миколайовича, було ви­знано помилкою передачу підготовки проектів рішень із земельних питань непрофільним фахів­цям, але тепер все повертається на круги своя. Нагадаємо, що певний період земельні питання доповідав якщо не департамент юридичного супроводу, то департамент архітектури.

МЕР ЗВІТУВАВ. І ЗАГЛЯДАВ У ПОЛІТИЧНЕ МАЙБУТНЄ

Сергій АКИМОВИЧ, Василь СЕНЮК: регламентні баталіїРозпочинаючи свій звіт щодо діяльності виконавчих органів міської ради за 2011-й р., місь­кий голова Михайло СІМАШКЕВИЧ зазначив, що не хотів би перетворити його на цифри – всі вони відображені в друкованій версії, розданій депутатам. Мер розповів присутнім про основні проблеми і успіхи влади, зазначивши, що без минулого не може бути і майбутнього. Тому й здобутки попередньої влади, які мали певний позитив, дали можливість самореалізуватись теперішнім керманичам. 

– Аналізуючи рік, що минув, з гордістю можу сказати, що «не все так погано було в нашому домі». Завдяки конструктивній та злагодженій співпраці, при певній фінансовій скруті нам вдалося забезпечити місто всім необхідним: теплом, гарячою водою, газом, світлом, вчасно виплачувати зарплату та соціальні виплати населенню. Крім цього, ми спромоглися навіть втілювати грандіозні проекти, покращувати благоустрій міста, будувати, реставрувати. І сьогодні, дивлячись на Кам’янець, я певною мірою радію і вірю в його процвітання та розвиток.

За звітний період міська влада не звернула і не скоротила жодної соціально значимої програми. Цього року неодноразово доводилося відстоювати наші соціальні завоювання в тому жорсткому режимі економії, в якому жила вся країна, – зазначив міський голова. 

Серед досягнень було названо реконструкцію Лебединого озера, встановлення когенераційних установок, проекти «Комунальний транспорт», «Питна вода», «Комфортний під’їзд», «Вертикальні сади», «Теплий дім» тощо. Звіт міського голови можна побачити на сайті міськради.

Цікавою фразою мера завершилось обговорення звіту. Михайло Євстафійович зазначив, що ніколи не любив політики, але в силу певних метаморфоз змінив свою позицію, зрозумівши, що без політики міський голова обійтися не може. Судячи з його слів: «Мені доводиться займатися політикою… Можливо, мером я і вперше, а можливо, не востаннє…», перша каденція мера СІМАШКЕВИЧА може виявитись не єдиною.

СУБОТА – ДЕНЬ БЕЗПЕЧНИЙ

Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙПро роботу Кам’янець-По­діль­ського міськвідділу міліції щодо забезпечення громадського порядку в місті та роботу дільничих інспекторів міліції доповідав начальник міськвідділу Юрій ДАХНО. Правоохоронці не тільки довели до відома депутатів результати своєї роботи, але й внесли пропозиції щодо її покращення, в чому їм могло б допомогти і місто. Зокрема, слід покращити забезпечення паливно-мастильними матеріалами, встановити в місті додаткові ка­мери спостереження, кнопки екс­тренного виклику міліції, обладнати службовий автотранспорт системами супутникового моніторингу на основі GPS-технологій. 

До речі, за даними міліції, переважна кількість злочинів у місті вчинюється в денний час (8.00-16.00) – як правило, це крадіжки майна громадян у міс­цях їх масового перебування. Найменша кількість злочинів скоєно в суботу – 10,7%, най­більше – у п’ятницю (18,5%) та вівторок (16,9). 

Є ДУМКА ПАРТІЙНА, А Є НЕПРАВИЛЬНА

Розгляд питання щодо внесення змін до регламенту міської ради хочеться назвати даремною тратою часу, сил і нервів усіх присутніх. Питання, яке можна вирішити в робочому порядку шляхом конструктивної співпраці, перетворили на театр політичних дій. 

Напевно, ще з моменту виборів 2010 р. фракція ВО «Батьківщина» виношує ідею змінити регламент ради. Спочатку це були поодинокі виступи деяких депутатів на рівні «не там кому поставили», цього разу «Батьків­щина» на чолі з головою МО партії Сергієм АКИМОВИЧЕМ уже організовано наполягала на запровадженні відкритого поіменного голосування щодо кожного проекту рішення. Хоча про коми також не забули. Нагадаємо, що депутати голосують за допомогою електронної системи «Віче», котра фіксує кількість голосів «за» чи «проти». За бажанням, видаються результати голосування по фракціях.  

Звичайно, депутати мають право вдосконалювати свою роботу і впроваджувати поіменне голосування в тому числі. Але в міськраді його ніколи не було. До «Віче» всі голосували руками, а голоси рахувала лічильна комісія. Чому цю проблему не порушували в попередніх скликаннях? Депутат облради Сергій ВЕДЕРНІКОВ так і зазначив: «А чому Ви тільки в цьому скликанні впроваджуєте відкрите голосування? Давайте відкриємо всі голосування за попередні роки: і коли заводи приватизовували, і землю віддавали».   

Питання в тому, що є причиною нововведень: приведення діяльності ради до чинного законодавства, як стверджують ініціатори пропозицій, чи контроль за волевиявленням  однопартійців – раптом хтось не так проголосував. 

Міський голова порадив «Бать­ківщині» не вирішувати партійних питань за рахунок громади, наголосивши, що ідеологія в депкорпусі повинна бути одна, – інтереси міста. 

В результаті проект рішення про внесення змін до регламенту відправили на доопрацювання. «Батьківщина» попросила перерву. Після її завершення спалахнув гучний скандал. Слово взяв президент депутатського клубу Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ, який з обуренням зазначив: «Я восьмий раз обираюся депутатом і тільки один з них був за партійними списками. Постійно звітую перед виборцями. Мене не цікавлять партійні думки, тому що ми голосуємо не за партійні рішення. В перерві з’явилася пропозиція забирати картки від системи голосування. Це що – 37-й рік? Мене контролювати не треба… Я офіційно заявляю про свій вихід з фракції «Батьківщина».

Інші члени фракції повернулись із перерви з рішенням голосувати руками, що і було зроблено надалі.  

І З ДВІРНИКІВ БЕРУТЬ «ВІДКАТИ»

«Батьківщина» повертається з нарадиПід час сесії було розглянуто низку депутатських запитів і звернень. Не виникло запитань з приводу підтримки пропозиції Ярослава КРОЧАКА щодо орга­нізаційно-фінансової допомоги військово-історичного товариства шанувальників історії фортифікації, яке діє на території пам’ятки «Руська брама».

В іншому запиті фракція Партії регіонів повідомила, що депутат облради Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО передав звернення трудового колективу одного з комунальних підприємств щодо корупційних дій керівництва. Зо­крема, було вказано на факти збирання грошей з двір­ників, щоб їм не зменшували площі прибирання, а відповідно й оплати праці. В ході дискусій з’ясувалося, що мова йде про КП «Господар». Було вирішено доручити міському голові створити спецкомісію для вивчення питання.

Вкотре в сесійній залі пролунало запитання щодо надання центральній бібліотеці імені Кос­тя СОЛУХИ. В запиті Вадима МЕНДОГРАЛА були скарги на відсутність відповідей на численні звернення громадських організацій та зволікання топонімічної комісії з розглядом цієї пропозиції. 

Не підтримали колеги пропозиції «Батьківщини» щодо створення тимчасової контрольної комісії міськради з питань ви­вчення та аналізу бюджетних видатків, мовляв, цим питанням достатньо опікується постійна комісія з питань планування бюджету та фінансів, до роботи якої можуть долучитися інші депутати. 

Вперше за цю каденцію після завершення сесії секретарем міськради Василем СЕНЮКОМ було організовано прес-конференцію за участю голів фракцій і постійних комісій, на якій журналісти мали змогу отримати коментарі щодо прийнятих депутатами рішень.