Субота, 27 Квітня 2024 р.

КОМУСЬ ВІЙНА, А КОМУСЬ – НАЖИВА

Легка робота і солідна зарпла­та – мрія чи не кожного українця. Недавно в одній із загальнодоступних груп у фейсбуку з’явилося оголошення, де пропонують неважку роботу і обіцяють велику зарплату. Як з’ясувалося, в такий спосіб аферисти намагаються обвести навколо паль­ця довірливих громадян.

Аби інші не потрапили на вудку, до редакції завітав молодий кам’янчанин, який мало не став черговою жертвою.

– Прочитав оголошення, що в компанії «УкрПак’S» ЛТД Група» відкриті вакансії сторожа-охоронця, пакувальника-фасувальника, вантажника, завідувача складу, секретаря, помічника для директора, бухгалтера. Робота неважка, а зар­плата – близько 10-15 тис. грн. Для нашого Кам’янця – це джекпот. В ого­лошенні значився київстарівський телефон якогось Андрія. Я й зателефонував. Щойно відкрив рота, щоб привітатися, як чую, що відповідь записана. Чемненько мені там повідомили, що у відділі кадрів змінився номер телефону, і запропонували записати новий: 090-032-16-03. Оскільки я не знав, що це за оператор, вирішив поцікавитися в інтернеті. І з’ясувалося: якби зателефонував, то одна хвилина мені б обі­йшлася ні мало ні багато в 60 гривень. Тож я вирішив зекономити, натомість знайшов схожі оголошення на інших сайтах та відгуки грома­дян: «Не ведіться. Це шахраї», – розповів 28-річний Володимир.

Справді, на сайті Work.ua розміщено застереження про те­лефонних аферистів, котрі працюють під виглядом роботодавців. Там зазначено, що не варто дзвонити на номери з кодами 070 і 090. Хвилина розмови з таким номером обійдеться в 60 грн, а результат – нульовий.

«На Work.ua ми не дозволяємо публікувати такі номери. Але шахраї під виглядом роботодавців можуть запропонувати вам зв’язатися з ними за номерами з кодами 070 і 090 у відповідь на ваше резюме. Іноді зателефонувати на платний номер пропонує автовідповідач шахраїв. Не телефонуй­те!» – йдеться в повідомленні на сайті Work.ua.

«Подолянин» поцікавився в Кам’янець-Подільському райуправлінні поліції, чи не звер­талися до них зі скаргами на горе-роботодавців ошукані міс­тяни. Нам відповіли, що таких скарг не надходило, натомість наголосили, що шахраї постійно вдосконалюють свої схеми та підлаштовують їх під життєві обставини. Наразі в країні вій­-на, багато людей змушені були покинути домівки та переїхати на відносно безпечну територію, не маючи при собі коштів. Тому ця категорія людей особливо вразлива до шахрайських дій. Цим і користуються зловмис­ники.
Навели і свіжий приклад шахрайських дій. На Дунаєвеччи­ні шахраї під виглядом допо­моги переселенцям ошукали 54-річну жительку м.Сіверськодонецьк, яка тимчасово проживає в смт Смотрич. У «Viber» їй надійшло повідомлення із посиланням. Ішлося, що при переході за посиланням людина отримає допомогу як переселенець. Жінка перейшла, після чого мобільний заблокувався, а з її банківського рахунку на інший пе­ревели 47 тис. 513 грн. Потерпіла звернулася до поліції, де відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.190 ККУ.