Вівторок, 07 Травня 2024 р.
10 Серпня 2012

«НЕІСНУЮЧА» ПОЖЕЖА ЛЕДЬ НЕ СПОПЕЛИЛА ЛЮДСЬКІ ОБІЙСТЯ

7 серпня жителі с.Вільховець тимчасово перекваліфікувались на пожежників. Загорілось поле, що межує із селом. Люди, не чекаючи допомоги, кинулись гасити полум’я. Адже в таку спеку вогонь поширюється миттєво, а зовсім поруч – присадибні ділянки та житлові будинки. 

«НЕІСНУЮЧА» ПОЖЕЖА ЛЕДЬ НЕ СПОПЕЛИЛА ЛЮДСЬКІ ОБІЙСТЯ– Це поле з боку Нагорян горіло вже декілька днів. Але коли здійнявся вітер, то вогонь зразу ж опинився біля нас. Це щось страшне, туди ж не підступиш, бо стерня тріщить, все горить, пече. Я зламала сапу, граблі, поки гасила пожежу, – розповідає Алла ГРАБОВСЬКА, котра живе на околиці села.

За словами місцевих жителів, за 15 хвилин на місце події прибула пожежна машина. Спільними зусиллями вогонь вдалося зупинити, щоправда, не на полі, а в садку однієї з місцевих жительок. Без збитків не обійшлось – обгоріло декілька дерев. Та тільки оцінювати їх не було кому, бо ж люди запевняють, що, крім них і пожежників, на полі нікого не було.

– Ну як так можна? Простих людей уже ніхто не чує. Ми телефонували і в адміністрацію, і до екологів, і до орендарів цього поля, і до соціального працівника, але нікому до того немає діла. А в мене четверо малих дітей, які надихались тим димом, всю ніч рвали, температура 38,7. Зранку поїхала до фельдшера, то він сказав, що в них піднявся ацетон. Тепер декілька днів треба приймати уколи, – скаржиться мати чотирьох дітей Тетяна БІ­ЛОУС. – То це ще добре, що ми були вдома і вчасно зарадили біді. А якби я поїхала в місто, повернулась – а хати нема, одне згарище.

Селяни переконані, що валки із соломою, котрі залишились на полі після жнив, спалюються орендарем поля.

– Вони самі це все палять, а потім кажуть, що це діти. Ну як дитина може забігти аж за середину поля і запалити його?

Про те, як сталося, що неконтрольована стихія ледь не наробила біди в селі, ми запитали в голови Колибаївської сільської ради (саме до неї входить Вільховець) Миколи ЧАЙКОВСЬКОГО.

– Я не можу нічого прокоментувати, бо вперше чую про це від вас, – здивовано відповів Микола Іванович. – Поля там орендує ПП «Еко-Агро ХХІ», але вони не могли там нічого палити, бо поле ж під самим селом, та ще й така спека надворі. Це якась випадковість. Можливо, хтось курив і кинув недопалок.

Журналісти «ПОДОЛЯНИНА» намагались відшукати орендарів цього поля, адже хазяїн мусить знати, що робиться на його землі. Поспілкуватись вдалось із виконавчим директором ПП «Еко-Агро ХХІ» Віктором ЧОРНИМ. Будинок багатодітної сім’їАле й він не в курсі справи.

– Я там не був, бо наш штаб – у Крушанівці. Щось чув про те, що горіла солома. Але ми туди не виїжджали, то подробиці дізнаюсь тільки зараз від вас. Може, в сільській раді поцікавтесь, там мають знати більше.

В управлінні агропромислового розвитку району теж ні сном ні духом. Начальник управління Ігор ГАЙ лише зазначив, що нині спалювати солому заборонено. 

– Буває, що аграрії вдаються до такого способу «прибирання поля», – зазначив Ігор Віталійович. – Але для цього потрібен спеціальний дозвіл від пожежників, поле має бути об­оране з усіх боків, а поруч повинен стояти трактор із бочкою води – ситуація має контролюватись.

Найбільше нас здивувало те, що цей випадок не зареєстровано в черговій частині служби порятунку, адже рятувальна машина на місці події таки була. До того ж сліди від офіційно незафіксованої пожежі очевидні: чорне попелище на полі, обгорілі дерева та перелякані люди, які остаточно переконались, що владі на місцях на їхні проблеми начхати. Адже така ситуація сьогодні є типовою для всієї країни. В інших регіонах щосили намагаються вберегти людей від небезпеки. Як показав випадок у 

с.Вільховець, у нас реакція абсолютно протилежна. Людей просто відмовляються чути. Слух прорізається тільки тоді, коли наслідки стають фатальними.