Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
13 Червня 2014

ЗНОВУ В ГРІ, або «ОДНОРУКІ БАНДИТИ» ТЕПЕР У ЗАКОНІ?

ЗНОВУ В ГРІ, або «ОДНОРУКІ БАНДИТИ» ТЕПЕР У ЗАКОНІ?Не встигли зарости травою стежки до залів з ігровими автоматами, як їх знову почали торувати азартні кам’янчани. Виявляється, не всі приміщення в центрі міста, де підпільно процвітав гральний бізнес, повністю «перекваліфікувалися». Одне з них упродовж останніх декількох днів уже встигло занепокоїти чимало мешканців, викликати підозру в журналістів і… благополучно пережити перевірку слідчо-оперативної групи міськвідділу міліції.

– Йдіть полюбуйтеся: в місті знову відкрилися гральні автомати! – бідкався в редакції чоловік, котрий побоявся назвати своє ім’я. – Я щойно там проходив і бачив, що за відчиненими дверима блимають ігрові апарати.

Кам’янчанину не здалося. На одній з центральних вулиць міста справді відкрився підозрілий зал – із наглухо заклеєними вікнами та десятком апаратів, схожих на ті, які в народі прозвали «однорукими бандитами». Втім, на відміну від нелегальних приміщень, у цьому двері були відчинені навстіж, а логотипи на вікнах не приховували, що тут можна зіграти. Але не в «полуничку» на автоматах, а в лотерею – «миттєву» і до того ж «державну».

Зайшовши ж до такої «держустанови», розуміємо, чому вона викликає стільки підозр у перехожих. Люби, Боже, правду, заклад дуже схожий на типовий гральний зал: каса, апарати, така ж напівтемрява, відсутність вікон, монотонна зміна комбінацій на кольорових моніторах і цілодобова робота. До того ж тут пропонують не тільки зірвати куш, але й, при бажанні, хильнути пива та закурити: в приміщенні продаються напої, а біля терміналів є попільнички. Причому так зване лото зручно вмостилося у велелюдному місці та ще й біля ломбарду.

Розпитуємо про заклад у чоловіка на касі, котрий відразу запевняє: «Працюємо легально, податки платимо, відповідну ліцензію і всі документи маємо!». З його слів, установа не має нічого спільного із забороненим в Україні гральним бізнесом, адже функціонує під егідою оператора державних лотерей ПрАТ «Патріот». Така «точка», мовляв, у Кам’янці поки що єдина, проте схожі вже давно працюють у багатьох інших містах. Представлятися адміністратор не забажав і декілька разів наголосив, що про такі лотереї є достатньо інформації в Інтернеті.

Втім нічого втішного з цього приводу в мережі не пишуть – чимало видань говорять про дірку в законодавстві, про гральні автомати, замасковані під лотерейні, кожен з яких коштує від 3 тис. доларів, про «азартні ігри за новими правилами».

А правила гри в цих закладах справді дещо інші, й насамперед тому, що так званий лотомат приймає не готівку, а картки, які гравцям відкривають у закладі. Тут продають лотерейні квитки, що дають доступ до електронної системи прийняття ставок. Якщо на екрані лотомата випадає виграшна комбінація, апарат видає квиток із повідомленням про виграш, який можна обміняти на готівку.

Прокоментувати діяльність закладу ми попросили і правоохоронців, які цілою опергрупою відразу ж і виїхали на вказане місце.

– Ми отримали дзвінок із заявою про роботу приміщення з апаратами, схожими на гральні автомати, тому перевірили наявність усіх документів, – каже оперуповноважений Вадим МАНДЗЮК. – Заклад працює на основі ліцензії, виданої Міністерством фінансів України. Щоправда, термін її дії закінчився ще 26 березня, і клуб лото має право працювати ще три місяці. Та якщо ліцензію не буде продовжено, то він стане незаконним. Десять лотоматів, які працюють у приміщенні, сертифіковані й діють на основі патенту, виданого оператором державних лотерей ПрАТ «Патріот». А взагалі в Україні є ще три монополісти, які, згідно із законом, розповсюджують державні миттєві лотереї:

ТОВ «Ощадбанк», МСЛ і «Українська національна лотерея». Наразі заклад має 55 тисяч закуплених білетів номіналом 20, 100 й 200 грн.

Правоохоронці зізнаються, що за своєю суттю гра на лотоматах фактично нічим не відрізняється від гри на звичайних гральних автоматах. Проте підстав припинити діяльність такої «держустанови» немає, і міліція не уповноважена завадити її роботі…