Субота, 04 Травня 2024 р.
24 Січня 2014

РАХУЄМО ПЕРЕМОГИ ТА НЕДОЛІКИ

Якщо курчат рахують восени, то більшість спортсменів підбивають підсумки наприкінці року. Отож, слово взяли шахісти.

«ГРОСМЕЙСТЕР» ЗВІТУЄ

Завершився 2013 р. Які здобутки і втрати відбулися в ШШК при ЦДТ впродовж року?

Головне досягнення – успіх 8-класника Дмитра Горєлова (гімназія), який став чемпіоном області серед школярів у віковій категорії до 16 років і виконав норматив кмс. На ІІ місці – юний талант із дитсадка №20 Олександр Довгалюк, котрий став найкращим на чемпіонаті України серед дошкільнят. Сьогодні він – першокласник СЗОШ №14, чемпіон школи і рекордсмен області, який виконав другий розряд у п’ять років. Чемпіонами області також стали: до 8 років – Микола Нікітін (СЗОШ №14), до 10 років – Андрій Захаров (НВК №3), до 14 – Богдан Ковтун (СЗОШ №5). Команда гімназії посіла V місце у Феодосії на командному чемпіонаті України серед шкіл. Дарія Григорчук здобула II місце у Всеукраїнській спартакіаді «Повір у себе», яка відбулася в «Артеку». Із шашок кам’янчани постійно (впродовж 10 років) стають чемпіонами області. Це підтверджує, що наше місто є центром Хмельниччини із шашок. Найбільш активними серед юних шашкістів є Софія Заводовська (гімназія) та Богдан Ковтун (СЗОШ №5) – вони стали триразовими чемпіонами області серед школярів до 12 років. Чемпіоном міста серед команд із шашок став ліцей, випередивши гімназію.

ШахиКубок «Прогресу» цьогоріч отримає команда СЗОШ №14, де діти 1-2 класів навчилися вигравати в учнів 8-10 класів і серед двадцяти шкіл міста вдруге стають призерами. Секрет їхнього успіху – масовість. Так, на першість школи зібралися 62 учасники. Така кількість стала рекордною в місті, а організовував змагання вчитель фізвиховання Олег Довгалюк. Отже, все вирішує ентузіазм. До речі, учні цієї школи Олександр Довгалюк, Микола Нікітін і Олександр Скоб’як отримали стипендію від спонсорів.

До недоліків у роботі ШШК можна віднести закриття нашої обласної газети «Шахіст Поділля» через відсутність спонсорської підтримки.

Шаховий клуб дякує спонсорам, завдяки яким вдалося знову провести фестивалі «Стара фортеця», «Подільська осінь» і «Всеукраїнський шашковий фестиваль». Це Андреас Цин (ЗАТ «Преттль-Кабель»), Олександр Конюшенко (ТОВ «Рокор ЛТД») та Ольга Кроча (Асоціація Сахаджа йоги в Україні).

Анатолій ДУБОВИЙ, керівник ШШК «Гросмейстер».

ШАХИ: ЗДОБУТКИ, НАДІЇ, СПОДІВАННЯ

Своє бачення висловив і керівник шахового гуртка СК «Індустрія» Олег Манжуловський.

«Зазираючи в минуле, Кам’янець був епіцентром шахових баталій області. В 60-80-х рр. ця гра базувалася в педінституті, а душею всіх заходів був авторитетний Геннадій Паньков. Підтримував шахи заступник міського голови Іван Яловий. Маленький штрих з його діяльності: матчева зустріч Тернопіль – Вінниця – Кам’янець-Подільський – Хмельницький проходила в нашому МБК, учасники в подарунок отримували книги. Важливі шахові події проводилися головою міськрайонної федерації Валентином Скоробагатовим. Приємно згадати важливу роль спорткомітетів Юрія Пушкарьова та Олександра Ткачука.

2013-й став продовженням шахових традицій. ШШК «Гросмейстер» (керівник – Анатолій Дубовий) по праву вважається найкращим в області. Плідна робота тренерів шахового клубу дозволила молодим шахістам вигравати обласні змагання. Шахова федерація міста (голова – Віктор Стороженко) чимало уваги приділяє молодим шахістам, не обминаючи увагою і ветеранів.

Прикро, що вже не проводяться командні зустрічі з хмельничанами. 2013-го не було створено умов для розвитку шахів на мікрорайонах міста. Болючим питанням є матеріальне заохочення – навіть чемпіон міста не одержує винагороди.

Можливо, 2014 р. буде створено Клуб вихідного дня, де проводитимуться різні заходи на шахову тематику. Також звертаюся до свідомих любителів шахів: потрібно створити солідну бібліотеку шахових посібників, тому прохання по можливості дарувати їх шаховому клубу. На жаль, досі не написано історії кам’янецьких шахів. Варто відновити й випуск газети «Шахіст Поділля», яка користувалася авторитетом. Хочеться сподіватися на підтримку влади цього року».