Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
29 Травня 2015

НА ЕКРАНІ, НАЧЕ НАЯВУ

23 травня просто неба на вулиці Соборній відбувся ІІ відкритий чемпіонат міста зі спортивних комп’ютерних ігор «K-P сity cybergames chempionship».

НА ЕКРАНІ, НАЧЕ НАЯВУКіберспорт нині має мільйони фанатів у всьому світі, перетворивши вчорашніх школярів і студентів на зірок геймінгу, які заробляють немалі гроші. І українці в цьому не пасуть задніх.

Учасники кам’янецького турніру змагалися з таких кібердисциплін: «Dota 2», футбол «Fifa», симулятор автоперегонів, кібер-денс. Розряджали атмосферу конкурси-запитання щодо комп’ютерних ігор. Окрім того, всім охочим пропонували і фізично розім’ятися: зіграти у спідмінтон, пін-понг і дартс. Також силові трюки зі Street Workout демонструвала кам’янецька команда «Street Knights».

Перехожих приваблювали ігрові стенди, найменші кам’янчани найбільше вподобали ігрову консоль із сенсором «Kinect», веселою забавкою виявилися танцювальні ігри «Just dance». Та, мабуть, найбільш наближеним до реальності, завдяки гоночному сидінню «Playseat», був ралійний автосимулятор «Colin McRae: DiRT». Враження від нього надзвичайні: неначе ти справді мчиш на ралійному боліді десь на «Ралі Кіпер» разом із Петером Сольбергом.

У чемпіонаті змагалися близько 160 учасників (а разом з атракціями – зо дві сотні). Причому не лише з Кам’янця та ближніх сіл, а й Чернівців, Хмельницького, Дунаївців. У матчі з «Dota 2» перемогла команда нашого ліцею «Gang otryad»: Артем Білорус, Дмитро Гуцол, Дмитро Демчук, Андрій Жирнов, Владислав Луцишин, Сергій Філіпчук і Владислав Швець. У футбольній дисципліні «FIFA» переміг Дмитро Демчук, а в автосимуляторі ралі «Dirt» – Станіслав Гапоненко. Переможців нагородили призами.

Організовували дійство національний університет і розважальний клуб «GО». Головний куратор – викладач Олександр Слободянюк. У нього і поцікавилися, який характер мають змагання: розважальний чи все-таки спортивний?

– Виключно спортивний, але цьогоріч формат розширили до загальноміського свята, – каже організатор. – Ми хочемо показати нашій цільовій аудиторії, що варто не лише займатися кіберспортом, але й дбати про фізичний розвиток.

– Які плани щодо розвитку кіберспорту?

– Нині в Україні відсутня цілісна організаційна структура чемпіонатів із комп’ютерних ігор. Але є домовленість із чернівецькими колегами про подальшу організацію спільних турнірів.

Партнери чемпіонату: готель «7 Днів», компанія «Мережа Ланет», ТОВ «Регіон ІТ», магазин «Фокстрот» і заклад «Бургер шеф».


Роман АНДРІЄНКО, Андрій СЄРОВ, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».