Четвер, 02 Травня 2024 р.
20 Липня 2018

ШАХИ ПОТРІБНІ У ШКОЛІ

Міжнародний день шахів щорічно відзначається 20 липня, і в Кам’янці-Подільському в тому числі, адже в нас багато любителів цієї інтелектуальної гри.

Шаховий рух у місті має чимало ентузіастів-організаторів.

У 60-90-х роках минулого століття од­­ним із них був Семен Фінкель – батько міжнародного гросмейстера Олександра Фінкеля. Тоді ж гарно себе проявили Олег Манжуловський, великий пропагандист шахів, тренер коледжу харчової промисловості та індустріального коледжу, і Геннадій Паньков – організатор шахових турнірів у тодішньому ще педінституті. Із 90-х років починає діяти шаховий ентузіаст Анатолій Дубовий, засновник клубу «Грос­мейстер» (якому вже 30 років) і 68 шахових фестивалів, першої в Україні обласної газети «Шахіст Поділля».

За його словами, ще 12 років тому в Кам’янці введені шахи в дитячі садочки, і вісім років, як організований всеобуч у гімназії. Разом із тренером клубу Віктором Стороженком за 25 ро­ків було виховано плеяду молодих шахістів міста (близько 100 першорозрядників).

Протягом 20 років фінансову підтримку клубу надає голова міської федерації шахів – директор заводу «Сільгоспмаш» Валентин Скоробогатов.

А це – закупівля столів, стільців, інвентарю, ремонт клубу, транспорт, фінансування чемпіонів на великі змагання.

Минулого місяця Кам’янець відвідав Семен Фінкель. Він розповів, як ставляться до шахів в Ізраїлі, що «цей розвиток логічного мислення» сьогодні введений у школу як всеобуч в других класах. Цей експеримент десять років тому був проведений і в Кам’янці, але чомусь не знайшов свого продовження.

Тому ми як два палкі організатори шахів публічно звертаємося до управління освіти і науки, щоб запровадити у школах міста такий всеобуч.

Ми хочемо нагадати про вихованців «Гросмейстера» – нашу гордість, які, ще будучи школярами, стали чемпіонами області та міста серед дорослих: Романа Кіфлюка (чотириразовий), Віктора Лічкевича (4), Діму Горєлова (2), Олександра Довгалюка (учасника чемпіонату світу).

Найкращими серед дівчат за 50 років були Яна Чумагіна (6 місце в Україні, до 12 років), Віта Рудик (18-те, до 14 років), Аліна Бакалова (20-те, до 10 років), Даша Бондар (9-те, до 12 років).

Вітаємо сьогоднішніх чемпіонів області Максима Смірнова (до 8 років), Андрія Дудка (8), Андрія Стрільчука (10), Сашу Довгалюка (12) і Сашу Чігарева (14 років).

Олег МАНЖУЛОВСЬКИЙ, пропагандист шахів;

Анатолій ДУБОВИЙ, засновник клубу, тренер.