П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
11 Березня 2022

ЗА УКРАЇНУ ВИСТУПАЮТЬ ПАРАЛІМПІЙЦІ… ТА ВСІ ІНШІ

Через декілька тижнів після завершення Олімпіади Пекін приймає й Паралімпійські ігри. Честь України в Піднебесній відстоюють 29 спортсменів. 4 березня, в день відкриття змагань, у нашій країні тривав дев’ятий день війни проти російських окупантів. Світова спортивна спільнота стала на бік України. І не лише паралімпійська.

ЯК СПРАВИ В ПЕКІНІ?

Там у наших атлетів усе чудово. Спочатку вони влаштували акцію на підтримку рідної держави, розгорнувши великий плакат із написом «Ні війні! Мир в Україні!». А потім почали добре виконувати свою роботу. За перші 6 днів ігор українці вже здобули 19 нагород (6 золотих, 8 срібних і 5 бронзових). У медальному заліку ми на третьому місці, попереду лише господарі змагань і Канада.
Найкращою серед наших поки є 30-річна біатлоністка та лижниця Оксана Шишкова. Харків’янка виступає серед спортсменів, які мають ураження зо­-ру. На її рахунку 2 медалі най­вищого гатунку та 2 «срібла». Поки донька боронить спортивний імідж українців, її батько захищає Харків від окупантів. Про це біатлоністка розповіла членам української делегації перед здобуттям першого золота.

До речі, наших східних і північних «братів» до Паралімпіади не допустили. За це міжнародній спільноті подякував президент Національного комітету спорту інвалідів України Вале­рій СУШКЕВИЧ:

– Сьогодні всі країни підтримують Україну в цій війні. Дякую Міжнародному паралімпійському ко­мітету за дуже важливе рішення – позбавити Росію та Білорусь участі в Паралімпіаді. Ми дуже-дуже-дуже вдячні. Наша основна мета – зупинити війну.

Проте спорт веде власну війну проти загарбників, і її центр зовсім не в Пекіні.

СВІТ СОЛІДАРНИЙ З УКРАЇНОЮ?

Однозначно, так. МОК створив спеціальний фонд допомоги Україні. А дехто навіть допомагає українцям особисто. Наприклад, полячка Кароліна Ковалькевич, яка є бійцем ММА та виступає у найпрестижнішій лізі світу (UFC). Одразу після початку повномасштабного вторгнення вона написала на своїй сторінці в інстаграмі:

– Я пишаюся нами, поляками, за таке ставлення та безкорисливу допомогу. Я пишаюся нашими українськими сусідами.

А згодом сама долучилася до місцевих організацій, які допомагають українцям. Одного дня спортсменка навіть подолала декількасот кілометрів, щоб відвезти найнеобхідніше людям, які перетинають кордон Польщі та України. У Чехії підтримкою біженців займається її колега
Їржи Прохазка.
Із нами також і клубний футбол. Після вторгнення низка європейських команд почали допомагати Україні. Серед них: «Барселона» (Іспанія), «Борусія» (Німеччина), «Бенфіка» (Португалія), «Арка» (Польща) та «Реймс» (Франція). Хтось надає гуманітарну допомогу, а хтось – притулок для переселенців.
Не залишився осторонь і біатлон. Через війну збірна України пропускає кінцівку сезону, але на трасах не бракує кольорів
нашого прапора, їх можна побачити як на стрільбищі, так і на трибунах, або амуніції спортсменів.
Найбільш оригінальним у своїй підтримці виявився німець Ерік Лессер, який надав доступ до свого інстаграму українцям: біатлоністці Анастасії Меркушиній і тенісисту Сергію Стаховському. Тепер вони розповідають 159 тисячам підписників Еріка про те, які жахи приносить у наш дім росія.

СПОРТ НАКЛАДАЄ САНКЦІЇ

Якщо представники України не мають фізичних і моральних сил (а чоловіки просто не можуть покинути межі країни) для змагань на міжнародному рівні, то «Мордор» дискваліфікують звідусіль. РФ і РБ уже втратили етапи Кубка світу з художньої гімнастики, а збірні Білорусі з баскетболу та футболу тепер змушені грати домашні матчі на нейтральних полях.
Однак, якщо режим Лука­шенка поки ще залишає своїм спортсменам шанси на виступи в певних змаганнях, то росіяни отримують тотальний «бан».
УЄФА дискваліфікувала московський «Спартак» із футбольної Ліги Європи та розірвала контракт із «Газпромом» (був титульним спонсором Ліги чем­піонів), а найкращі національні ліги вирішили накласти на нашого північного сусіда свої «санк­ції». Чемпіонати Франції та Англії тепер недоступні для тамтешньої аудиторії «Матч ТВ», адже футбольні союзи цих країн розірвали контракти із транс­лятором. Англійська Прем’єр-­ліга ще й виділить нашій країні допомогу в розмірі 1 млн фунтів стерлінгів.
ФІФА не залишилася осторонь і усунула збірну Росії від матчів за вихід на чемпіонат світу. Тут також допомогли поляки. «Біло-червоні» повинні були зіграти з росіянами в півфіналі плей-офу, але продемонстрували принципову позицію.

«Ми, гравці збірної Польщі, спільно з Польським футбольним союзом вирішили, що не маємо наміру грати у стиковому матчі з Росією. Це непросте рішення, але в житті є речі, важли­віші за футбол. Наші думки з народом України та нашим другом зі збірної Томашем Кенджорою, який усе ще перебуває в Києві з родиною (заява була опуб­лікована 26 лютого. – Прим. ред.). Чи свідчить це, що ми готові піти на технічну поразку? Так, ми разом із гравцями вирішили, що грати проти Росії не збирає­мося», – йдеться в заяві Польсь­кого футбольного союзу.

Після цього низка країн повідомили, що не гратимуть проти загарбників, і РФ просто не могли залишити в боротьбі за путівку на головний футбольний турнір чотириріччя.
Із 7 березня розпочалося відсторонення Росії й від спортивної гімнастики. Хоча навіть тут спортсмен цієї країни наоста­-нок зумів відзначитися не дуже розумним вчинком. Іван Куляк 5 березня виборов «бронзу» на етапі Кубка світу в Катарі (пе­реміг наш Ілля Ковтун) і вийшов на нагородження із сумнозвісною буквою Z на грудях. Міжнародна федерація гімнастики негайно відкрила дисциплінарну справу, а росіянин може отримати індивідуальну дискваліфікацію.
У тому ж турнірі третє місце посіла українка Даніела Батрона, яка відмовилася сходити на п’єдестал разом із білорускою та росіянкою. Організатори нагородили 15-річну гімнастку окремо.
До росії найближчим часом не завітають і міжнародні турніри з боксу, як професійного, так і любительського. Не очікують московитів і в цьогорічних Все­світніх іграх, які відбудуться влітку в США.
Незважаючи на те, що деякі ліги все ще допускають представників путінського режиму до змагань, спорту «за поребриком» настає кінець, адже працює «ефект доміно». Тому з міжнародною підтримкою в нас відбудуються стадіони, а національні збірні знову активно братимуть участь у всіх турнірах.
А от атлети з РФ зможуть попрямувати хіба що слідом за російським воєнним кораблем.

Олександр ЩЕРБАТИХ.