Середа, 01 Травня 2024 р.
17 Серпня 2023

ЧЕРНУХА – ЧЕМПІОНКА ЄВРОПИ!

7-10 серпня. Єрусалим (Ізраїль). Чемпіонат Європи з легкої атлетики серед спортсменів віком до 20 років. Усього 1136 атлетів із 44 країн.

Олег Вергуш, Олександра ЧернухаУкраїна опинилася на 10 місці в медальному заліку з чотирма нагородами в активі (2 «золота», 1 «срібло» та 1 «бронза»). Одну з двох медалей най­вищого гатунку державі принесла вихованка нашої ДЮСШ №1 та К-ПНУ ім.Івана Огієнка Олександра Чернуха, яка з результатом 13,63 м виявилася найкращою в секторі для стрибків у довжину.

– Підготовку почали ще восени минулого року, – розповідає тренер спортсменки Олег ВЕРГУШ (також Олександру тренує Юлія Вергуш. – Прим. ред.). – Тоді поїхали на навчально-тренувальні збори в Мукачеве. Далі Саша виграла дорослий чемпіонат України в потрійному стрибку, потім готувалися в Кам’янці-Подільсь­кому і в травні повторили успіх на Все­українській універсіаді, а вже після цього розпочалися змагання, де розігрувалися путівки сюди, в Єрусалим.

– Чи очікували саме «золота»?

– Більше сподівався на потрапляння до числа призерів. Бачив, що спортсменка вже готова психологічно та має проходити за результатами, однак Олександра продемонструвала особистий рекорд і здобула перемогу. Певну роль зіграло те, що мене взяли в тренерський штаб збірної, тому Олександра могла почуватися набагато впевненіше.

Розповідає пан Олег і про нелегку дорогу до змагань:

– Фінальні приготування проводили в Ужгороді, звідки нас автобусом забрали до Будапешту. Там сіли на літак до Тель-­Авіва, а звідти в Єрусалим. Весь шлях зай­няв близько 20 годин, і часу, аби акліматизуватися, не було. На місце змагань прибули в суботу, а в понеділок Саша вже мала кваліфікаційні змагання.

– Які плани на майбутнє спортсменки?

– Наступного року переходимо у вікову категорію до 23 років. У зв’язку із проведенням літньої Олімпіади, не буде великих молодіжних змагань, тож переважно матимемо національні першості та одну матчеву зустріч. А згодом намагатиме­мося відібратися на змагання най­вищого рангу та стрибати далі ніж 14 мет­рів.

Олександр ЩЕРБАТИХ.