Середа, 01 Травня 2024 р.
14 Грудня 2023

НОВЕ ПОКРИТТЯ ДЛЯ БОРЦІВ

Зиму юні представники вільної боротьби зустріли на килимі, що є звичною для них ситуацією. Однак чемпіонат Кам’янця-Подільського з вільної боротьби серед юнаків і дівчат 2011-2014 рр. став першим, проведеним на власному олімпійському килимі.

Про те, чому це важливо читачам «Подолянина», розповідає старший тренер відділення вільної боротьби ДЮСШ №2, заслужений тренер України Дмитро ПАСЕНКО.

За словами тренера, головна зміна полягає в тому, що до цього часу його вихованцям доводилося змагатися на покритті радянських часів:

– Чемпіонати в Кам’янці-Подільському проводили на килимі, який не відповідає вимогам Асоціації спортивної боротьби України. На ньому ще я боровся. Та й, напевно, мій батько також (усміхається).

– Чим новий мат принципово відрізняється від того, який використовували раніше?
– Насамперед він відповідає вимогам асоціації. Колись ми стелили поролонові мати. Звісно, що це створювало різні перепони та незручності. Національну першість у таких умовах влаштувати не вдасть­ся. Тому, наприклад, коли у травні місто приймало чемпіонат України з вільної боротьби серед спортсменів віком до 15 років, два килимки довелося позичити в інших містах – Городку та Хмельницькому.
Після цього я порушив питання, що в нас навіть немає свого килима. Тому звернулися до депутатського корпусу, аби посприяли в його придбанні. Тепер він із ПВК. Тому килим дуже тонкий і міцний. Стелиться за 20 хвилин, а раніше витрачали на це декілька годин.
Це питання вдалося владнати приблизно в піврічний термін. Я звернувся до депутата міськради та президента міської Асоціації спортивної боротьби Степана Гуроми з відповідною проблемою. На сесіях міської ради виділили 170 тисяч на придбання необхідного обладнання. Килим ми отримали наприкінці листопада.

Також Дмитро Пасенко розповідає, що наразі діти продовжать тренуватися і на старому покритті. Для росту та розвитку спортсменів воно цілком підходить. Однак додає, що для розвитку змагальної діяльності з вільної боротьби місту потрібні два такі килими:
– Така кількість дозволила б стабільно проводити змагання всеукраїнського рівня. Один килим – це добре, якщо влаштовувати на ньому масштабні змагання, вони розтягнуться на декілька днів. Тому добре було б мати два екземпляри.

Разом із цим Дмитро Пасенко зазначає, що колектив ДЮСШ №2 щиро вдячний за килим і додатково виділені кошти на інвентар для юних борців:
– За 30 років своєї спортивної діяль­ності не пам’ятаю такого щедрого подарунка. За це ми щиро вдячні міському голові Михайлу Посітку, депутатському корпусу, начальнику відділу молоді та спорту ДГП Павлу Григоровичу.

Олександр ЩЕРБАТИХ.