Вівторок, 30 Квітня 2024 р.

ВІД КРИМІНАЛУ ДО ТЕРАПІЇ: МЕДИЧНИЙ КАНАБІС, І НАВІЩО ВІН УКРАЇНІ?

Марихуана, коноплі, шишки, трава, план, анаша – це все назви однієї з най­більш демонізованих рослин XX сторіччя – канабісу. Не всім відомо, але довгий час марихуана використовувалася з лікувальною метою. Деякі джерела вказують, що це практикували ще 400 року н.е. Нині цей наркотик є легальним у більш ніж двадцятьох країнах світу. У лютому цей список поповнила й Украї­на, адже Президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон.
«Ми повинні нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу. Відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво», – заявив він.
Закон набере чинності через пів року після опублікування – в середині липня 2024 року. Але суперечки серед населення не вщухають. «Подолянин» спробував розібратися в питанні, аби дізнатися – небезпечна марихуана в ліках чи ні. Але про все по черзі.

«ЗА» і «ПРОТИ» БУЛИ ЗАВЖДИ

На початку жовтня минулого року Комітет здоров’я нації рекомендував де­путатам Верховної Ради законопроєкт №7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни». Це відкриває шлях до узаконення марихуани з лікувальною метою. Щодо цього питання в суспільства немає однозначної позиції, тому досі точаться гарячі суперечки. На початку липня 2023 року Центр Разумкова провів опитування серед українців щодо їхнього ставлення до легалізації медичного канабісу: 34,9% респондентів схвалюють ініціативу влади, 36,8% виступають проти, 12,1% не знають, що це таке, а 16,3% вагаються з відповіддю. Ми вирішили поцікавитися, які є «ЗА» та «ПРОТИ» узаконення медичної марихуани.

МЕДИКИ СХВАЛЮЮТЬ, АЛЕ ЗАСТЕРІГАЮТЬ

Обмеження, знання міри, чітке дотримання законодавства і особливо високі покарання за зловживання – ось головні умови, які дозволять канабісу мирно існувати в Україні, – впевнений директор із медичної частини КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр», лікар-онколог Артур САВИЦЬКИЙ.

За словами лікаря, будь-яка наркотична речовина може викликати залежність і толерантність (потреба у збільшенні дози для отримання того ж ефекту). У випадку з канабісом ідеться про роки, тому головне правило введення марихуани в медицину – міра і обмеження.
Існує вже чимало досліджень, які підтверджують медичний потенціал канабісу для полегшення хронічного болю, нудоти та втрати апетиту (наприклад, уна­слідок хіміотерапії), хвороби Паркінсона, запалення кишківника, посттравматичного стресового розладу, епілепсії, розсіяного склерозу.
Та одним із найпоказовіших прикла­дів є використання марихуани проти важ­кої форми дитячої епілепсії, яка призводить до інвалідності, – синдрому Драве. Це захворювання погано контролюється традиційними медичними препаратами, але піддається впливу канабісу.

– Я впевнений: спротив щодо марихуани викликаний насамперед тим фактом, що постраждає чорний ринок збуту цієї речови­ни, – переконує Артур Миколайович. – Та насправді нічого катастрофічного в ній немає, є значно небезпечніші для людського організму речовини, як-от алкоголь, який сьогодні можна купити в супермаркетах.
Загалом для мене питання наркотичних речовин схоже на вживання алкоголю за кермом – у законі чітко встановлена допустима норма алкоголю в крові до 0,2 проміле. Те ж саме і з канабісом. Медичні препарати повинні відпускатися суворо за рецептами, а люди, які їх приймають, мають бути під постійним наглядом і контролем лікарів. Важливо розуміти, що канабіс не панацея. Це допоміжний засіб, яким можна підсилити дію, наприклад, знеболювального і значно покращити якість життя пацієнта. Якщо людині, яка страждає, хоч на 10% менше болітиме, то, звичайно, я як медик схвалюю введення медичного канабісу.

КОМУ ДОПОМОЖУТЬ ЛІКИ З КАНАБІСУ?

За інформацією Центру громадського моніторингу та контролю, у Великій Британії ліки з канабісу призначають людям із важкою формою епілепсії, з ригідністю м’язів і спазмами, викликаними розсіяним склерозом, а також пацієнтам, які проходять курси хіміотерапії при онкології. Канабіс може бути корисним і при хворобі Альцгеймера, хворобі Крона, глаукомі чи при сильному та хронічному болю.
«В Україні легалізація ліків на основі медичного канабісу є вкрай актуальною ще й тому, що такі ліки можуть бути корисними для ветеранів війни з посттравматичним

стресовим розладом, депресією. Ці препарати можуть прописувати і пораненим військовим. Адже, ймовірно, вони зменшують загальні симптоми ПТСР, а також поліпшують якість життя, сприяють адаптації ветеранів поза фронтом. Чому ймовірно? Бо дослідження ефективності канабісу в медицині ще тривають», – ідеться на сайті центру.

ДУХОВНА РАДА НЕ ПІДТРИМУЄ МАРИХУАНУ

«Марихуана не лікує посттравматичний синдром, а призводить до психозу. Ми виходимо з наукових фактів і аргументів, які підкріплюють наші моральні застереження та критику легалізації медичного канабісу», – заявляють у Духовній раді міста.

Дослідження Стенфордського медичного університету та Національного цент­ру посттравматичних стресових розладів у США засвідчили: наразі немає безперечних даних, що канабіс є ефективним засобом лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Навпаки, чимало результатів спостережень вказують, що його прийом може погіршити стан пацієнта і навіть бути шкідливим. Данські науковці Оскар Хугаард Джефсен та Аннет Ерлангсен опублікували 24 травня 2023 р. статтю «Розлад, пов’язаний із вживанням канабісу, і подальший ризик психотичної та непсихотичної уніполярної депресії й біполяр­ного розладу», в якій доводять, що в осіб, котрі тривалий час або часто вживали канабіс, спостерігається підвищення ризику появи психозу або шизофренії. У них майже вдвічі частіше діагностували клінічну депресію та в чотири рази частіше виявляли біполярний розлад, який також включає психотичні симптоми.
«Ліки на основі конопель можуть погіршити тривогу в довгостроковій перс­пективі. І це те, чого ми хочемо для наших захисників, які ризикують життям, захищаю­чи Україну?» – запитують священнослужителі.
На думку духовенства, в питання легалізації канабісу більше ризиків, ніж переваг. Зокрема висока ймовірність виникнення залежності. І чим доступнішими стають речовини, виготовлені з медичних конопель, тим більше підвищується ризик виникнення хімічної залеж­нос­ті від них. Особливо тепер, коли ми стаємо свідками поширення наркоманії та ал­коголізму, адже українці не можуть впоратися з постійними тривожністю та стресом.

«Західний світ має значно більший досвід застосування канабісу як із медичною метою, так і рекреаційною. Там провели і проводять багато клінічних досліджень щодо застосування канабісу та його похідних у лікуванні низки захворювань. І якщо досі немає клінічної доказової бази для реєстрації нових показів для застосування, то це свідчить про відсутність переконливої переваги ко­ристі від застосування над шкодою для людського організму» зазначив для українських ЗМІ директор із медичних питань фармакологічної компанії «Дарниця» Ігор Никифорчин.

У Духовній раді здивовані тим, що українська влада всіма способами намагається просувати легалізацію медичної марихуани, навіть не зваживши наслідки цього кроку та досвід західних партнерів. Тоді як Американська психіатрична асоціація відмовилася від використання канабісу, адже не має достатніх доказів, які б підтверджували корисність використання медичної марихуани для психічного здоров’я та психіатричного лікування.

«Здається, що наші можновладці задля лобіювання наркотичного бізнесу та фармакологічних підприємств готові пожертвувати психічним і фізичним здоров’ям військово­службовців, які й так пережили достатньо на фронті. Людське життя значно дорожче за гроші, тому християнські церкви Кам’янця-­Подільського не підтримують легалізацію канабісу за жодних умов. Натомість Духовна рада пропонує розвивати інші ліки для полегшення страждань військових, поглиблювати і зміцнювати любов та прийняття в сім’ях, створювати спеціалізовані осередки підтримки й допомоги постраждалим. Запрошуємо і чекаємо у християнських спільнотах усіх постраждалих»,заявляють духовні отці та пастори.

Ольга ГОЛУБ.