Неділя, 06 Жовтня 2024 р.
3 Жовтня 2024

НАЙМАСШТАБНІШИЙ КВІЛТ, ПРИДУМАНИЙ КАМ’ЯНЧАНАМИ

Квілт «Козак Мамай»Лише в позаминулому номері «ПОДОЛЯНИН» розповідав про успіхи кам’янецьких майстрів клаптикового шиття у світі, а тепер знову приємна новина. Цього разу зі Львова: там 20 вересня у Львівському палаці мистецтв відкрилася виставка, присвячена кобзарській історії України «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине!».

На Львівській виставці, присвяченій кобзарській історії України «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине!», представлені твори майже 200 художників і скульпторів з усіх куточків країни, плакати студентів Інституту поліграфії та медіатехнологій «Львівської політехніки» і Харківської державної академії дизайну і мистецтв. А ще – унікальний і масштабний триптих, виконаний декількома десятка­-ми українських квілтерів. Інтерпретація у тканині роботи корифея львівського живопису та ку­ратора виставки, заслуженого діяча мистецтв України Ореста СКОПА «Козак Мамай» – наймасштабніший твір Асоціації майстрів клаптикового шиття України.

Роботу розміром 6,5х2,5 метра вишивали 46 майстринь і один майстер – наш Ілля Лашко. Працювали над роботою і в Кам’янці (Наталія, Ілля, та Яна ЛАШКИ, Тетяна БІЛОУС, Наталія ОЦИШЕНА), і в Києві, Харкові, Дніпрі та Броварах, і поблизу лінії фронту.

Яна і Ілля за роботоюМайст­рині, які виїхали на початку війни за кордон, продовжували творити і там – у Фінляндії та Польщі, Великій Британії та Іспанії. Кожен мав виконати фрагмент роботи у 50 см завдовжки. Збирали блоки докупи в музеї Київського політехтічного інституту. Наталя Лашко, котра і задумала цей триптих, стала художньою керівницею проєкту і виконувала чи не найважчі фрагменти роботи: обличчя Мамая та дівчини, фрагменти козацького коня.

Виставка діятиме до 13 жовтня. Після того «Козак Мамай» буде представлений на спеціальній виставці під егідою українського консульства в Німеччині 9-10 листопада в місті Крефельд. Ця подія на підтримку України ініційована Клаудією ПФЕЙЛ, видатною німецькою дизайнеркою арттекстилю і квілтингу.

Ірина ПУСТИННІКОВА.