Вівторок, 16 Квітня 2024 р.

ФЕРМЕР-ЕКЗОТ І ОЛІЙНИЙ МАЙСТЕР

19 червня – День фермера


Делегація із Хмельниччини під час агровиставки у столиціЦьогоріч 19 червня Україна вперше відзначає День фермера. Започаткував це свято президент задля вшанування праці фермерських господарств і їхнього внеску в розвиток агропромислового комплексу та продовольчої безпеки України.
Світ змінюється, змінюються підходи до ведення сільського господарства, фермери шукають нові методи обробки полів, шляхи збуту і вигадують, як ще зацікавити споживача. Саме таким новатором і є господар із Колибаївки Леонтій ГАСЮК.
Його приватне підприємство із запашною і гарною назвою сорту цариці квітів троянди – «Глорія Дей» – уже 10 років прославляє Кам’янеччину як професійний розсадник декоративних дерев і кущів. На офіційному сайті поціновувачі з усієї України та з-за кордону можуть придбати вподобані саджанці. І не тільки. Активно наш співрозмовник займається виготовленням гарбузової олії, а також олії з льону, розторопші, чорного кмину і навіть конопель. Знаходить час і для вирощування зернових культур, а для обробки полів залучає дрон і GPS навігацію.
Про все це детальніше читайте в нашому матеріалі.

КОЛИБАЇВСЬКІ ЕКЗОТИ НА ВУЛИЦЯХ ХАРКОВА ТА ДНІПРА

Господарство Леонтія Гасюка займає понад 100 га. Для когось це багато, для когось – мало, але коли усвідомлюєш, скільки всього тут росте, яке різноманіття сортів та видів, – дивуєшся. Інженер лісового господарства за освітою і з неабияким досвідом роботи у власному господарстві втілив усі свої теоретичні та практичні знання, а ще – нау­кові напрацювання.
Як наслідок – господарство Леонтія Семеновича по праву можна назвати ботанічним садом. Бо ж тут десятки різних дерев і кущів. Саджанців на будь-який смак: ялинки новорічні, самшит вічнозелений, шовковиці, сакура плакуча, береза плакуча, глід розовоквітковий, алича червонолиста та строката, туя, кизильники, бук червонолистий плакучий, акація куляста та розовоквіткова, клени кулясті, з білим обрамленням (друмонді), золотолисті, червонолисті кулясті та високорослі, клен ясенелистий із білим обрамлен­ням та клен-явір бриліантово­лис­тий, барбариси. Родзинками колекції є надзвичайно цікаві кулясті клени із червоним чи зеленим листям. Є навіть акація кулястої форми, щеплена на штамбі. Завдяки такому щеп­ленню в дерева гарно формується крона, яку в подальшому не треба облагороджувати. Тому саджанці з розсадника ПП «Глорія Дей» такі популярні серед ландшафт­них дизайнерів Хар­кова, Дніпра, Хмельницького.
Красуються вони і в нашому місті на вул.Князів Коріатовичів, Фрунзе, Васильєва, а також у Гуменецькій ОТГ та рідній Колибаївській ОТГ.

ЗЕРНОВІ ОБРОБЛЯЄ ЗА НОВІТНІМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ

Леонтій Гасюк під час збирання урожаюНе пасе задніх господар і у вирощуванні зернових культур. Сіє сою, озиму пшеницю, ріпак, ячмінь, гарбузи, чорний кмин, розторопшу плямисту. Цікаво, що для обробки звичних українсь­ких культур використовує новітні технології.
– Завдяки дрону AGL-10, можна обробляти поля від шкідників та хвороб, не виминаючи посівів ко­лесами та не спалюючи дизельного пального, бо працює на акумуля­торних батареях, – ділиться секретами обробітку фермер. – Один виліт дрона на 8 хвилин – і 1 гектар площі оброблено.
Щоправда, дуже обережним треба бути у застосуванні хімічних засобів захисту рослин, необхідно звести до нуля шкоду навколишньому середовищу. Для запобігання отруєнню бжіл, джмелів та інших корисних комах роботи проводжу у вечірній та нічний періоди. Та й препарати беру такі, які не шкодять теплокровним тваринам, грунтовим мікроорганізмам тощо. Нам вдалося замкнути цикл виробництва, адже самі переробляємо більшість вирощеної продукції та продаємо її.
Новатор «Глорія Дей» і у продажах, адже підприємство одне з перших зуміло пристосуватися до продажів через інтернет. Тому якісною продукцією і миловидними фотографіями заманюють клієнтів не лише з Хмельниччини, а й з усієї України.
У своєму багатофункціональному господарстві Леонтій Семенович – директор, найстаранніший та найвідповідальніший працівник, економіст і навіть менеджер із продажу. Допомагає в усьому дружина Наталія. В сезон бере на роботу і помічників.
Намагається все продумувати, прораховувати до дрібниць, але, на жаль, не все складається так, як хочеться. То посуха за­шкодить урожаям, а то зі збутом проблеми. Як кажуть, стабільності в бізнесі під відкритим небом немає.

А ПОЧИНАЛОСЯ УСЕ З ГАРБУЗІВ

Леонтій Гасюк під час збирання урожаюГарбузи ростуть чи не в кожного з нас на городі, але зазвичай ми використовуємо плоди у своєму раціоні. А наш співрозмовник плоди або віддає на корм, або використовує на городі замість добрива, бо цінність гарбуза для нього в насінні, з якого виготовляє олію.
Крім садівництва, справою життя Леонтій Семенович називає і виготовлення різноманітних олій. Про них готовий розповідати годинами. В олійну справу вкладає не лише фізичну працю. По краплинках у підручниках, журналах, на різноманітних семінарах та медичних лекціях вишукує необхідну інформацію про цілющі властивості тієї чи іншої рослини, технологію приготування олії з неї. Всі поради, інструкції Леонтія Гасюка пе­ревірені та детально опрацьо­вані. Ну, така вже він людина, не вміє працювати абияк. Та й відповідальність у цій справі велика, мусить дотримуватися всіх норм, щоб олія допомогла, а не нашкодила.
Сировину, з якої виготовляє продукцію, також вирощує сам, аби точно знати, що вона екологічно чиста і справді принесе користь. Хімічних добрив для рослин, з яких виготовлятиме олію, майже не додає, переважно підживлює їх органікою. Надає перевагу двом сортам гарбузів – українська багатоплідна та штирійська масляниста. Щоб отрима­ти 1 літр гарбузової олії, потрібно переробити аж 4-5 кг зернят.
– Починалося захоплення виготовленням цілющих олій саме з гарбузів. Здавна знав про цілющі властивості їх насіння, тому, перечитавши літературу, порадившись із медиками та науковцями, взявся сам виготовляти олію. Спочатку про­бував усе на собі й забув про проб­леми з травленням. Раніше постійно дошкуляв висип герпесу на губах. Але, коли почав заправляти їжу чайною ложкою гарбузової олії, про герпес забув. Тією ж стежиною пішли проблеми з печінкою, жовчним міхуром. Секрет у тому, що гарбузова олія захищає клітини печінки, поліпшує роботу жовчного міхура.
Її регулярне вживання нормалізує виділення жовчі, запобігає утворенню жирових відкладень у печінці, запальним процесам у печінковій тканині, жовчному міхурі. Вживаю її по декілька крапель, щоб зміцнити імунітет. Для профілактики застуди в осінньо-весняний період її корисно вживати по одній чайній ложці тричі на день, – каже наш співрозмовник. – Завдяки моєму досвіду використання олії, а також усіх рідних, цікавитися моєю продукцією почали знайомі, потім радили своїм знайомим, так і пішла слава. Допоміг у рекламі й сайт із продажами в інтернеті. Люди знають, що придбають свіжий товар, із перших рук. Використовують мою гарбузову олію для лікування свіжих ран, тріщин на п’ятках, при запальних процесах у легенях і дихальних шляхах. А ще вона покращує роботу серця, запобігає розвитку гіпертонічної хвороби. Вживають її і при цукровому діабеті, геморої, ерозії шийки матки. Усі біологічно активні речовини, що містяться в олії, зокрема цинк, магній у комплексі поліпшують чоловічу статеву функцію та роботу передміхурової залози. Використовують олію, аби уникнути опіків після засмагання, а при випадінні волосся її втирають у голову. Щоправда, усіх закликаю не займатися самолікуванням, а спочатку порадитися з лікарем перед її використанням. У жодному разі олію не можна нагрівати, тому не купуйте ту, що стояла на сонці. Користі такий продукт уже не принесе.
Спочатку пан Леонтій просушує насіння в сушарці на дровах. Після сушіння до справи підключає прес, який і вичавлює цілющу речовину.
Насіння, з якого вже віджали олію, використовує для виготовлення цілющої халви. Плоди також ідуть на добру справу – знайомим для годівлі домашніх тварин. За словами фермера, супер­халва знімає токсичне навантаження на печінку, а ще цей продукт можна вживати як ліки при цукровому діабеті. Активно використовують її і в кулінарії для приготування соусів, каш, супів, панірування м’ясних і рибних страв.

ЦІЛЮЩІ ОЛІЇ З ВЛАСНОГО ГОРОДУ

Після шаленого попиту на гарбузову олію фермер узявся й за виготовлення інших: із льону, роз­торопші, коноплі, чорного кмину, ріпака.
– Немало можна сказати про роз­торопшу плямисту. Олію з розто­ропші рекомендують при дескіне­зії жовчовивідних шляхів, жовч­нокам’яній хворобі, отруєнні гри­-бами, – розповідає Леонтій Семенович. – М’який, але активний вплив робить олію корисною для лікування хвороб шлунка. Перед нею відступають гастрит, гастродуоденіт і навіть виразка. Із проблемами ендокринної системи впорається цей унікальний засіб. Застосовується олія розторопші і в гінекологічній практиці.
Запобігає цей продукт розвитку онкозахворювань. Якщо проблема вже виникла, і пацієнт проходить курс хіміотерапії, то олія розторопші допоможе витримати і відновитися після цих процедур. Рекомендується олія і під час відновлювального періоду після серйозних операційних втручань. Людям, які живуть у несприятливих екологічних умовах або працюють на шкідливих виробництвах, теж корисно попити таку олію.
Диво-оліяА ось олія з чорного кмину сприяє зміцненню і підвищенню еластич­ності стінок кровоносних судин; перешкоджає утворенню тромбів; зменшенню ламкості та проникності капілярів; перешкоджає розвитку запальних процесів у серцево-судинній системі; нормалізує артеріальний тиск; купірує спазми кровоносних судин; сприяє зни­женню холестерину, запобігаючи утворенню небезпечних атеросклеротичних бляшок; у значній мірі покращує перистальтику шлунка і кишечника; має жовчогінну дію; нормалізує кислотність шлункового соку; сприяє підвищенню апетиту; відновлює баланс кишкової мікро­флори; покращує дезінтоксикаційну функцію печінки; запобігає розвитку жирової дистрофії печінки. Сприяє усуненню диспепсичних явищ, пов’язаних із порушенням травлення (відрижка, нудота, ме­теоризм, діарея), перешкоджає розвитку запальних і ерозивних про­цесів в органах травної системи.
Олію конопель використовують проти таких проблем: радикуліт, ендокринні захворювання, при сильному кашлі, туберкульозі легенів і жовтяниці, хворобливих місяч­них, захворюваннях статевої сис­теми. Застосовують при псоріазі.
Олія допомагає зняти запалення з бляшок, очистити шкіру, прибирає відчуття стягнутості. Насіння коноп­лі підсилює функцію статевих залоз, тому корисне при імпотенції.
Регулярне застосування лляної олії нормалізує роботу організму і допомагає при багатьох захворюваннях. Про користь олії з насіння льону та її цілющі властивості було відомо з давніх часів. У стародавній народній медицині олія з льону знаходила застосування для лікуван­ня порізів і швидкого загоєння ран, для полегшення болю. Олія з насіння льону є відмінним зовнішнім джерелом цінних поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6. Причому, якщо Омега-6 міститься також у соє­вій, соняшниковій, гірчичній, рапсовій і оливковій олії, то Омега-3 міститься в достатній кількості тільки в лляній олії. В олії з насіння льону вміст Омега-3 у 2 рази більший, ніж у риб’ячому жирі. Ре­гулярне застосування в раціоні харчування лляної олії допомагає знизити рівень холестерину і в’язкість крові, підвищити еластичність судин, що запобігає розвитку інфаркту міокарда, атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, знижує ризик інсульту і утворення тромбів.
Леонтій Гасюк вважає: якщо люди хочуть придбати якісний продукт, який їм допоможе, то чому ж його не виготовляти, якщо є знання, вміння і досвід.
А зважаючи на його прагнення розвиватися і вдосконалюватися, бачимо, що ще буде не один вид цілющої олії, і не одне місто тішитиметься екзотичними рослинами із Кам’янеччини.