Вівторок, 23 Квітня 2024 р.

ЗАРЯДЖАЄ КРАСОТАМИ ДНІСТРА

с.Лядова на ВінниччиніУ холодну зимову погоду мрієте про відпочинок біля води? Закордонний теплий курорт не обіцяємо, а насолодитися краєвидами Дністра в будь-яку пору року, надихнутися, помилуватися ними зможете в групі у фейсбуку «Дністер – мальовнича перлина Поділля». Ця річка прекрасна завжди, тому, споглядаючи на мальовничі бакотські пейзажі, світлини прибережної зони Старої Ушиці, Колодіївки, Врублівців, Браги, Сокола, Жванця, Рогізни, Колодіївки, Гораївки, Рудківців, Хребтієва, дивуєшся від усвідомлення того, наскільки величні села Кам’янеччини, через які протікає могутній Дністер. Навіть через фото перехоплює дух від побаченого.

с.Наславча (Молдова)Спільноту у фейсбуку з мальовничими фото створила уродженка Старої Ушиці Тетяна ФАРТУШНЯК, яка нині проживає у столиці. Виставляла спочатку свої швидше любительські фото, а потім пішло-поїхало.
– Коли створила групу, то всі фото Дністра були лише з Хмельницької та Чернівецької областей, – каже фотографиня. – Можна ска­зати, лише ті, які робила я. Але за допомогою небайдужих до краси Дністра та його приток група розширилася. З’явилося більше фото, локацій і підписників, їх уже понад 4 тисячі. Для блогерів, можливо, це не показник, але для мене, пересічної користувачки, яка займається цим як хобі, – суттєвий результат. Відвідувачі почали надсилати свої роботи, рідні краєвиди. Знайшлося чимало однодумців, які, як і я, закохані в цю ріку, в природу рідного краю. Нині в нашій групі можна побачити фото з Вінниччини, Хмельниччини, Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Також рідні підтримують мене, при нагоді над­силають і свої вдало зроблені фото. Спільними зусиллями робимо все можливе, щоб принади нашо­-го Дністра бачили якомога більше людей.
Тетяна Фартушняк має дві освіти, і жодна не пов’язана з фото. За першою спеціальністю вона – медик, бо закінчила Чемеровецьке медучилище, а також у Хмельницькому національному університеті здобула спеціальність «Екологія та охорона навколишнього середовища». Де б вона не жила, подумки завжди в рідній Старій Ушиці, краєвиди якої надихають із дитинства.
с.Хребтіїв (Новоушиччина)– Є натхнення і гарний кадр – фотографую, – пояснює співрозмовниця. – А як давно, то якось не задумувалася над цим. Народилася на Дністрі, все дитинство провела в Старій Ушиці, батьки там живуть. У рідних краях, на рідних берегах відпочиваю душею, нади­хаюся, відновлююся, заряджаю­ся. Тому завжди, коли вдома, за першої нагоди беру фотоапарат, близьких за духом людей і йду ловити кадри, хочу своїм натхненням поділитися й з іншими, аби заряджати красою і їх. Хоча нині й перебуваю далеко від рідних місць, та обожнюю свій край, завжди туди тягне.
Запитуємо в Тетяни, як вдається віднайти вдалий ракурс, бо вона, як ніхто, вміє подати Дністер у всій красі.
– Ніколи над цим не задумувалась. Коли щось подобається – одразу фотографую. І тільки після перегляду бачу гарні кадри.
Улюблена локація у Старій Ушиці. На деяких локаціях, які скидали мені «одногрупники», особисто бувала, про інші поки тільки мрію. Але найбільше хочеться поїхати до джерела, з якого бере початок славетний Дністер.
Насолоджуються красою, яку своїми світлинами передає Тетяна, й пересічні відвідувачі групи. Чого варті коментарі на кшталт: «Щоразу, коли бачу Дністер, світлими спогадами повниться душа». А в лідерах за лайками Бакотська затока, Стара Ушиця, чи не найбільше лайків зібрала ліва притока Дністра – річка Смотрич у Цвік­лівцях Перших, а також світли­-ни із Сокола, Рогізни, Врублівців. Кожен, гортаючи ці фото, згадає, як відпочивав тут, а хтось запише у план поїздок на літо, а то й на весну, осінь чи зиму, бо ж Дністер прекрасний у будь-яку пору року.