П'ятница, 29 Березня 2024 р.

АКСІОМА СІМЕЙНОГО БІЗНЕСУ

Віктор ПАНЬКОВЯкщо твої батьки – математики, то і ти з великою ймовірністю теж станеш математиком. Доля Віктора ПАНЬКОВА підтвердила, з одного боку, це правило. Він закінчив фізмат, який свого часу успішно закінчили його батьки (причому настільки успішно, що їх одразу ж залишили там викладати). Далі Віктор закінчив аспірантуру, захистив кандидатську, став викладати на фізматі рідного інституту. Але, з другого боку, Віктор Георгійович зумів реалізувати себе не тільки як математик, але і як видавець. Він – співзасновник добре відомого в Україні видавництва «Аксіома», яке спеціалізується на випуску навчальної літератури з економіки. Тож напередодні Дня працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження ми поцікавилися у Віктора ПАНЬКОВА:

– Вікторе Георгійовичу, як успішні математики стають успішними видавцями? З чого все почалося?

– В інституті я працював на кафедрі геометрії та методики викладання математики. Отже, треба було не тільки за-глиблюватися в диференціальні та різницеві рівняння, але й готувати посібники, пов’язані з методикою викладання шкільного курсу математики. Першими такими посібниками, замовленими Інститутом підвищення кваліфікації вчителів, стали «Теорія та практика побудови зображень просторових фігур та їх комбінація в шкільному курсі математики» та «Розв’язування задач на побудову». Саме останній посібник став відправною віхою, підштовхнув мене до видавничої діяльності. Я його самотужки зверстав і 1996 року видав накладом 1000 примірників. Так я здобув перший досвід видавничої діяльності. А ще варто сказати, що тоді зарплата викладача становила 6-7 доларів на місяць. Я викладав у педінституті, дружина – в технікумі харчової промисловості (вона закінчила наш історичний факультет). Зароблених коштів було явно замало, щоб утримувати сім’ю, виховувати дітей. Тож довелося помотатися з торбами по Болгарії, Туреччині, Польщі, Угорщині, Румунії. А видана книга наштовхнула на думку, що і в рідному місті можна віднайти справу, яка би давала змогу родині нормально існувати.

– Скільки років Вашому видавництву «Аксіома»?

– 29 листопада цього року ми святкуватимемо ювілей – десятиріччя видавництва. Правда, спочатку це була «Абетка-НОВА», «Аксіома» стала її правона-ступницею.

– Якщо Ви співзасновник «Аксіоми», то, очевидно, є інші співзасновники.

– Так, є ще один. Це моя дружина – Алла Степанівна ПАНЬКОВА (дівоче прізвище ГРИГОРЧУК). Можна навіть сказати, що «Аксіома» – це сімейний бізнес. Тим паче, що в Києві посильну допомогу «Аксіомі» надає наш син Андрій.

– Як розподілено ролі між Вами та Вашою дружиною в цьому сімейному бізнесі?

– Дружина працює директором приватного підприємства «Аксіома». Вона відає всією внутрішньою роботою. Я ж працюю в університеті, а «Аксіомі» віддаю практично весь свій вільний час. На мені лежить уся зовнішня робота, зокрема, контакти з міністерством та авторами.

– Вікторе Георгійовичу, а хто головніший – Ви чи Ваша дружина?

– Якщо в сім’ї нормальні стосунки, то сімейний бізнес є одним із найнадійніших. Оскільки у тій у сім’ї все гаразд, то й наш бізнес має міцний фундамент. А найголовнішого немає, кожен найголовніший у своїй сфері.

– Скільки людей працює в «Аксіомі»?

– «Аксіома» поєднує в собі видавництво та друкарню. Працює в нас 15 чоловік. Маємо редактора, верстальника, бухгалтера, менеджера. А решта людей працюють у друкарні. Варто сказати, що в нас добре збалансований колектив. Людей не треба жорстко контролювати, опікувати. Кожний добре знає, що і як йому робити.

– Це сьогодні. А спочатку, напевно, було нелегко?

– Звісно, що нелегко. Хочу добрим словом згадати двох людей, які нам допомогли при становленні. Це тодішній директор міської друкарні В’ячеслав ДЄВІН, який дав нам місце під виробничі площі. А з місцем під офіс допоміг тодішній міський голова Олександр МАЗУРЧАК.

– Кожне видавництво має свою «фішку», улюбленого «коника». На чому спеціалізується «Аксіома»?

– Основним напрямком нашого видавництва став випуск економічної літератури. Цей напрямок було задано ще 2000 року, коли ми тільки починали як «Абетка-НОВА». Тоді в школах України економіка вивчалася лише факультативно, тож для багатьох такий наш вибір став дивним. Проте сьогодні, коли серед про-фільних класів економічні посідають друге місце за кількістю (після класів з поглибленим вивченням іноземних мов), уже ніхто не піддає сумніву правильність нашого вибору. Сьогодні «Аксіома» є базовим видавництвом Міністерства освіти та науки України з економічної літератури. Серед виданих нами посібників – «Загальна економіка», «Економіка для молодших школярів», «Подорож у світ економіки», «Основи споживчих знань», «Власна справа (основи малого та приватного бізнесу)».

– Але, напевно, Ви не обмежуєтеся економікою. Чи відмовите поету, що принесе Вам рукопис своєї першої збірки?

– Ми друкуємо багато літератури для університету, зокрема збірники наукових праць, газету «Студентський меридіан». Звісно, не відмовимо і поету. Так, ми видавали збірку молодої талановитої поетеси Софії ДОНЕЦЬ.

– Які предмети Ви викладаєте в університеті?

– Сьогодні я працюю на кафедрі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Для першокурсників читаю «Нарисну геометрію та основи перспективи», для третьокурсників – «Основи наукових досліджень». Звісно, що художник повинен добре розуміти, як правильно зобразити в перспективі будь-що. Тож фактично на пальцях, без надокучливого математичного викладення, пояснюю що і до чого. Спочатку студентам важко, але через декілька пар вони втягуються та з інтересом вивчають основи перспективи.

– Вікторе Георгійовичу, ніяк не можна обминути традиційного запитання про плани.

– Будуємо свій офіс на Уральській (нав-проти навчального корпусу фізмату). Плануємо відкрити там книгарню.

– Відчуваю, що видавнича справа для Вас на все життя. – Думаю, що так.


Віктор Георгійович ПАНЬКОВ народився 2 січня 1958 р. в сім’ї викладачів Кам’янець-Подільського педінституту – Георгія Васильовича ПАНЬКОВА та Людмили Василівни ХАРАБОВСЬКОЇ. У рідному місті закінчив середню школу №13, фізико-математичний факультет педінституту. У 1980-1982 рр. працював учителем математики в Гуменецькій середній школі, потім півтора року служив у внутрішніх військах. Після демобілізації працював лаборантом Кам’янець-Подільського сільгоспінституту, далі навчався в аспірантурі на кафедрі диференціальних та інтегральних рівнянь Київського університету. Захистив кандидатську дисертацію. Від грудня 1986 р. працює на кафедрі геометрії та методики викладання математики Кам’янець-Подільського педінституту: асистент, старший викладач, доцент; нині доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Кам’янець-По-дільського національного університету імені Івана Огієнка. Від 1997 р. займається також видавничою діяльністю – спочатку у видавництві «Абетка» як співзасновник і комерційний директор, а з 2000 р. – у власному видавництві «Абетка-НОВА», правонаступницею якого стала «Аксіома».