Субота, 20 Квітня 2024 р.

ДОЛИНА ТЮЛЬПАНІВ ВІД КОМАНДИ ЩЕРБАНЯ

Василь ЩЕРБАНЬA ще перейнялась гордістю, коли в лісі побачила український прапор, який майорів на кремезному дубі. Виявляється, з дружиною та маленькою донечкою цілий рік на цьому кордоні проживає інженер природовикористання НПП «Подільські Товтри» Анатолій КОЛIНЧУК. Анатолію Павловичу зі своєї хижки видно всю Бакотську затоку, яка постійно під його пильним контролем. Він дбає, аби не сталося пожежі. А коли десь щось димить, відразу повідомляє начальнику Василю ЩЕРБАНЮ, і тоді весь підрозділ за сигналом тривоги вирушає на місце загоряння… Якось хтось підпалив суху траву на полі, поблизу скельного монастиря. За словами лісівників, це було жахливе видовище, тоді на допомогу прийшли пожежники зі Старої Ушиці та Крушанівки. Тоді вогонь вдалося приборкати та не підпустити до лісу.

З минулого року інспекторів НПП «Подільські Товтри» плутають із прикордонниками та дивуються, що вони з’явилися в нашому регіоні, бо лісівників одягнули в новеньку спецформу, яка підкреслює статус і серйозність організації.

11 працівників під керівництвом Василя ЩЕРБАНЯ дбають не лише про рослинний світ, а й про тваринний. Вони охороняють від браконьєрів кабанів, косуль, борсуків, білок, зайців, лисиць, лебедів, диких качок, гусей…

Останніми роками сюди, в Колодіївку, до Дністра полюбляють приїздити туристи та відпочиваючі не лише із нашого регіону.

– Ми прорубали до води 40 проходів, – розповідає Василь ЩЕРБАНЬ, – обладнали близько 100 місць для відпочинку столами та лавками. На кожне місце видаємо мішок для сміття, наш працівник вказує, де його можна складати. Коли набираються контейнери та ями, ми вивозимо відходи на сміттєзвалище.

З боку Каштанівки минулого року вдалося зробити близько 5 км дороги з твердим покриттям для того, щоб туристи безперешкодно в будь-яку погоду могли дістатися місць відпочинку.

с.Колодiївка– З ініціативи та підтримки директора НПП «Подільські Товтри» Олега ЯНКОВСЬКОГО працівники дільниці посадили 4,3 гектара грецьких горіхів, – додає Василь Петрович. – Минулого року закладено долину тюльпанів та ірисів.

До речі, всі, хто бажає долучитися до цієї благородної справи і в кого є зайві тюльпани чи іриси для розсаджування, можуть принести їх у НПП «Подільські Товтри» за адресою: Польський ринок, 6, або зателефонувати за номерами 097-455-3303 чи 9-75-60 і до Вас приїдуть, щоб забрати подарунок.

– Велику допомогу ми отримуємо від учнів Колодіївської школи, директор якої – Тетяна БОДНАР – ніколи нам не відмовляє та прививає дітям любов до праці та природи. Так, цього року учні допомогли висадити 2 тисячі новорічних ялинок – продовжує розповідь начальник Староушицької науково-дослідної дільниці НПП «Подільські Товтри».

Усі інспектори дільниці займаються селекційною роботою. Вони мають удома спеціально виділені 0,2 га землі, де вирощують саджанці горіха, дуба, ялини, клена, липи, самшиту. Потім їх висаджують згідно з розробленими заходами.

Щоб доглянути територію 1489,5 га, а це близько 50 км уздовж Дністра, необхідно докласти чималих зусиль.с.Колодiївка Але колектив Староушицької дільниці під керівництвом Василя ЩЕРБАНЯ справляється із цим завданням.

Сам Василь Петрович має величезний досвід роботи в цій сфері. Він працює в НПП «Подільські Товтри» уже 13 років.

Досить складна ситуація виникає в літній період у районі Бакотської затоки, адже сюди з’їжджається велика кількість туристів і відпочиваючих. Саме в цей час інспекторам лісу доводиться працювати цілодобово, аби запобігти пожежам, знищенню зелених насаджень і рідкісних видів рослин.

Працівники дільниці пишаються тим, що їм вдалося прорубати зручні доріжки до Свято-Михайлівського печерного (Бакотського) скельного монастиря. Не маючи транспорту, інспектори пішки зі знаряддями праці щоразу долали до нього понад 6 км. Декілька років вони довбали каміння, аби розширити прохід до монастиря, у небезпечних місцях встановлювали підпори з деревини та каміння, а також робили поручні вздовж стежок, аби ходити було зручно та безпечно. Також тут облаштували туристичні стежки аж до затоки, де нині швартуються теплоходи. Крім того, встановлено декілька туалетів, у нішах – лавки для відпочинку, а біля монастиря для паломників – довжелезний стіл і лавки. Iнспектори Василь КОМАРНIЦКИЙ і Микола МОРОЗ впорядкували святі джерела, очистили їх, забетонували та зробили водовідведення.

Василь ЩЕРБАНЬ розповів цікавий факт:

– Коли до нас звернулася громада, щоби встановити над скельним монастирем хрест, ми, проводячи роботи, наштовхнулися на залишки старовинного хреста.

– Чого Вам, Василю Петровичу, не сидиться спокійно на пенсії?

– Я до безтями люблю свою роботу, – почула у відповідь. – Людина та краса природи – невід’ємні. Краса ж рятує світ, тому хочу бути причетним до збереження її для наших дітей та онуків.

Користуючись нагодою, разом з усім келективом «Подільських Товтр» вітаємо колектив «ПОДОЛЯНИНА» із Днем журналіста. Бажаємо Вам радості, натхнення та творчих звершень.


Василь ЩЕРБАНЬВасиль ЩЕРБАНЬ народився 6 січня 1950 р. в с.Теремці. 1964 р. закінчив Бакотську восьмирічку, 1967 р. – Грушківську СШ і відразу вступив до Новоушицького технікуму механізації сільського господарства. Та навчання не завершив через армійську службу. Після її закінчення повернувся в альма-матер. З 1972 р. розпочав трудову діяльність у колгоспі ім.Тельмана с.Лісківці завідувачем майстерні тракторного парку, згодом став механіком. У травні 1975 р. його призначили головним інженером Грушківського відділення «Сільгосптехніки», а 1980 р. обрали головою Дерев’янської сільради. 1982 р. Василь Петрович став директором плодоягідного радгоспу ім.Свердлова, згодом – завідувачем майстерні радгоспу-технікуму, керуючим відділку радгоспу ім.Орджонікідзе, який займався вирощуванням лікарських рослин. Коли пройшло розмежування радгоспу та було утворено радгосп «Колодіївський», працював завідувачем ферми. З 1997 р. Василь Петрович – начальник Староушицької науково-дослідної дільниці НПП «Подільські Товтри».

 

ДОВIДКА: НПП «Подільські Товтри» створено 27 червня 1996 р. Охоплює територію Городоцького, Кам’янець-Подільського, Чемеровецького районів та частини м.Кам’янець-Подільський. Загальна площа території – 261316 га. Парк підпорядковується Міністерству охорони навколишнього середовища. «Подільські Товтри» розподілено на 4 дільниці: Чемеровецька, Кам’янець-Подільська, Калачковецька і Староушицька, площа яких 4515,8 га.