П'ятница, 19 Квітня 2024 р.

ЗАЛІЗНИЦЯ – ПІД КОНТРОЛЕМ

Михайло КАРВАЦЬКИЙ5 червня працівники транспортної міліції відзначатимуть 91-шу річницю з дня заснування. До транспортної міліції належать відповідні підрозділи, які забезпечують охорону громадського порядку та боротьбу зі злочинністю на залізничному, водному та повітряному транспорті.

Напередодні свята в лінійному відділенні міліції на станції Кам’янець-Подільський відбулося нагородження кращих працівників почесними грамотами та подяками. Зокрема, медаллю «За відвагу в службі» II ступеня нагороджено прапорщика міліції Володимира РЯБОГО, грамоти ОДА отримали майор міліції Михайло КАРВАЦЬКИЙ і прапорщик міліції Валерій СМИЦЬКИЙ.

Основним завданням транспортної міліції на залізниці є забезпечення схоронності вантажів і безпеки громадян як у потягах, так і на залізничному вокзалі. Загалом протяжність дільниці, яку обслуговують працівники ЛВМ на станції Ка-м’янець-Подільський, складає 150 км. Це шлях від вхідного світлофора на станції Ларга до вихідного на станції Ярмолинці, а звідти в напрямку до вхідного світлофора на станції Гусятин. У порівнянні з іншими, місцеве відділення невелике, деякі зі служб представлені всього-на-всього одним працівником. На території оперативного обслуговування відділення щодоби курсує 8 потягів.

Як повідомив начальник ЛВМ на станції Кам’янець-Подільський підполковник міліції Iгор КШЕМIНСЬКИЙ, з початку року зареєстровано 132 заяви та повідомлення про злочини. З них: 20 крадіжок, 3 грабежі, 2 хуліганства, 3 шахрайства. За звітний період працівниками відділення зареєстровано 473 адмінправопорушення, з яких 292 – у потягах. Більшість злочинів вдалося оперативно розкрити.

– Сьогодні найважливішим завданням для нас є боротьба з незаконним обігом наркотичних засобів і зброї, – каже підполковник міліції Iгор КШЕМIНСЬКИЙ. – Тільки з початку поточного року було виявлено та припинено, відповідно, 9 і 4 такі злочини.

Сьогодні безпека як самих пасажирів, так і їхнього майна знаходиться на достатньо високому рівні. У першу чергу, за цим слідкує патрульно-постова служба, яку очолює інспектор адміністративної служби міліції капітан міліції Олег МАЛИЙ. Щоденно наряд міліції супроводжує міжміські потяги, стежить за дотриманням порядку на залізничному вокзалі та у приміських потягах. Лише уявіть, що від станції Козятин до Хмільника немає жодного відділення залізничної міліції, і єдиний представник правоохоронних органів, який би міг допомогти пасажирам у скрутну хвилину, знаходиться тільки в потязі, зазвичай у десятому вагоні. З початку року наші працівники супроводжують потяги до Києва, а звідти – на Чоп (потяг «Москва – Братислава»). Тож служба не з легких.

Уже 5 років у лінійному відділенні працює майор міліції Михайло КАРВАЦЬКИЙ – черговий ЛВМ на станції Кам’янець-Подільський. Як зізнається наш співрозмовник, з дитинства він мріяв працювати в міліції. Після служби в армії юнак приїхав погостювати до брата в Кам’янець. Місто йому дуже сподобалося, тож вирішив залишитися. Розпочав службу в Державній службі охорони. Пройшов шлях від молодшого інспектора до за-ступника командира роти.

– То були цікаві та, можна сказати, складні часи, – пригадує Михайло Iванович. – Нас наймали охороняти як різноманітні об’єкти, так і людей.

Протягом трьох років Михайло КАРВАЦЬКИЙ працював у спецпідрозділі охорони «Титан». Довелося супроводжувати чимало вантажів по всій Україні. Вантажі були найрізноманітніші – від вибухівки, підакцизних товарів до лікарських засобів і побутових речей. Часто доводилося тижнями не бувати вдома, адже робота вимагала чіткості, дисциплінованості та відповідальності.

2005 р. Михайло Iванович потрапив у лінійне відділення міліції. Каже, що робота тут, у порівнянні з попередньою, набагато спокійніша, але відповідальніша. Хоч і доводиться заступати на добове чергування, але до труднощів не звикати.

– Наприклад, у міськвідділі може бути багато викликів за добу, – каже майор міліції. – У нас же в середньому до 15-ти викликів, тож порівняно спокійно, але є свої нюанси. Окрім мене, ще працюють два чергові – майори міліції Василь БАНТЮК і Сергій ЛЯХОЦЬКИЙ. В основному люди звертаються у відділення з приводу крадіжок як у потягах, так і на вокзалі.

Пригадує він, як одного разу звернувся чоловік і повідомив, що в нього в потязі вкрали барсетку з документами та грішми. По гарячих слідах правоохоронці встановили, що пропажу заявник просто забув у вагоні, ненароком загорнувши у матрац.

– Було дуже приємно і нам, і чоловікові, що обставини так швидко з’ясувалися, – додає Михайло Iванович.

Взагалі, майор КАРВАЦЬКИЙ небагатослівний. Вважає, що краще показувати результати роботи ділом, а не словом. Такого принципу дотримуються і решта працівників ЛВМ на станції Кам’янець-Подільський.

– Користуючись нагодою, – каже начальник відділення Iгор КШЕМIНСЬКИЙ, – вітаю всіх правоохоронців із професійним святом. Праця міліціонера надзвичайно важка, проте дуже важлива. Тож бажаю міцного здоров’я, плідної праці на благо Батьківщини, родинного тепла, благополуччя та всіляких гараздів.