Субота, 20 Квітня 2024 р.

ВОНИ – ЦЕНТРОВІ

18 червня – День дільничого інспектора міліції

Робота дільничих інспекторів – не з легких. I якщо їх попросити описати їхній робочий день, то однозначну розповідь навряд чи почуємо, адже кожен день не схожий на інший.

Анатолій Демчик– Він непередбачуваний, – розповідає старший дільничий інспектор СДIМ міськвідділу міліції майор міліції Анатолій ДЕМЧИК. – Наші основні завдання – не лише виявлення злочинів і запобігання скоєнню правопорушень. Це і розгляд звернень громадян, різних конфліктних ситуацій, фактів вчинення насильства в сім’ї, винесення захисних приписів, робота з комісіями комунальних підприємств, супровід до суду підозрюваних у скоєнні злочину, розшук призовників, які ухиляються від проходження строкової служби та багато іншого.

Анатолій Iванович працює в дільничному пункті міліції, зона обслуговування якого – центр міста. Дільничі зізнаються, що центральна зона є досить специфічною. Перш за все, ця специфічність проявляється у високій плинності різних верств населення. Чого лише вартує Центральний ринок, де можна зустріти як жителів міста, так і району, туристів, циганів, жебраків. Не дивно, що основними видами правопорушень є крадіжки, шахрайства та хуліганства.

– Досить розповсюдженими є кишенькові крадіжки, – каже Анатолій ДЕМЧИК. – В основному злодії витягують у необачних громадян гроші та мобільні телефони. Скупченість кафе та барів на території центральної зони призводить до виникнення таких фактів, як хуліганства. Так, 2 червня, опівночі, група підлітків побили панків біля кафе-бару «Одісей». Нині хуліганів затримано, проти них порушено кримінальну справу. Систематично ми виявляємо факти грубого порушення законодавства про працю. Цього місяця виявлено вже чотири такі факти. Зокрема, в одному із закладів на Соборній тривалий час неофіційно працювала неповнолітня.

На сьогодні ми спостерігаємо тенденцію до втрати книг обліку, а саме форми №10. Кількість таких заяв росте з кожним днем і викликає настороженість. Ми обов’язково будемо проводити додаткові перевірки в цьому напрямку.

Після змін до деяких статей Кодексу України про адміністративні правопорушення у правоохоронців додалося ще більше роботи.

– Хочу ще раз наголосити на забороні розпивання пива та слабоалкогольних напоїв у громадських місцях, – каже Анатолій Iванович. – Деякі хитруни намагаються йти в обхід закону, але в ньому чітко все прописано. I неважливо, чи в мішку ти ховаєш пляшку пива, чи в пакеті – розпивання є розпивання. Відповідно до ст.178 КУпАП, таке порушення тягне за собою накладення штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Реалізація пива чи тютюнових виробів неповнолітнім тягне за собою накладення штрафу в розмірі 6800 гривень на директора установи та 850 – на продавця, який продав неповнолітньому даний товар.

Якщо дільничим міста простіше в територіальному плані – їм не доводиться долати великі відстані, та й патрульна служба завжди прийде на допомогу, – то в районі все набагато складніше. Кам’янець-Подільський район є одним з найбільших в Україні, чого не скажеш про кількість працівників правопорядку. Їх у службі ДIМ, на жаль, некомплект. 122 населені пункти району обслуговують всього-на-всього 16 чоловік. Відповідно до штатного розпису, ця цифра має сягати 23-х працівників. Погодьтеся, малувато. Але математично, якщо врахувати, що в районі нараховується 43 сільські та селищна рада, то в середньому один дільничий інспектор має забезпечувати охорону громадського порядку принаймні двох сільських рад та як мінімум 5 населених пунктів. Без перебільшення, впоратися можна, якщо мати транспорт. Але й тут особливо розраховувати немає на що. Для дільничих інспекторів міліції ра-йону виділено лише 3 службові автомобілі.

Район, як і місто, поділений на зони обслуговування. В центральній зоні працює старший дільничий міліції капітан міліції Василь ГАНИК. У його обслуговуванні знаходиться 9 сільських рад. А це, ні мало ні багато, 27 населених пунктів.

Василь Ганик– Проблем вистачає, – каже Василь Петрович. – Найчастіше нам доводиться припиняти правопорушення під час охорони громадського порядку. Серед звернень велика кількість заяв сімейно-побутового характеру, фактів дрібного хуліганства. Частими є крадіжки з господарств та особистого майна жителів району.

У період нересту ми активно боремося з браконьєрами. З початку літа розпочалася операція «Мак». Нещодавно у с.Врублівці нашими працівниками було виявлено 145 кущів маку. Також дільничі інспектори здійснюють постійний контроль і нагляд за раніше судимими, особами, які знаходяться під адміннаглядом, наркозалежними, психічно хворими, людьми, які систематично вживають алкоголь і здійснюють насилля в сім’ї. Роботи вистачає.

Взагалі, як кажуть дільничі, в міліцію звертаються з будь-якого приводу, по справі та без. Але вони реагують на всі без виключення звернення. Тож із нагоди професійного свята хочеться побажати всім працівникам цієї служби здоров’я, терпіння, благополуччя та всіляких гараздів.