П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

Quest.ua ГРА ПОЧАЛАСЬ…

Кожна людина проводить вільний час по-різному, і лише самотужки люди вирішують, чи відпочивати перед телевізором, чи провести час у захоплюючій грі. Як, наприклад, квестери. Слово «quest» (квест) у перекладі з англійської означає «пошук пригод». Як у Кам’янці можна знайти пригоди, ми спробували з’ясувати у розмові з одним із квесторів Юрієм ДОБРОВОЛЬСЬКИМ (капітан команди «Statement»).

Юрiєм ДОБРОВОЛЬСЬКИМ (капiтан команди «Statement»)– Юрію, то що таке квест?

– Перш за все, це гра. Iнтелектуально-активна гра, що буває різних форматів (віртуальна та пішохідна, фото-, вело- , автоквест), з різними рівнями важкості, різними атрибутами тощо. Важко описати її двома словами, але, врешті, це поступове виконання низки поставлених завдань, де вчасно знайдений код дозволить перейти до наступного завдання. Спочатку гравці знаходять визначене місце (локацію), і вже там отримують нові задачі, для вирішення яких обов’язково доведеться зробити щось, чого не роблять люди в повсякденні.

Кожна гра містить виховні, розвиваючі та навчальні завдання. Наприклад, пішохідні ігри ми проводимо виключно на території Старого міста. Врешті, приємно дивитися, як після гри сяють від захоплення очі молодих людей, котрі кажуть: «А я й не знав…» чи «Я навіть не міг уявити…» Гадаю, що навряд чи комусь до вподоби те, що робиться у наших дворах щовечора, коли під вікнами чути гучні нецензурні вигуки молоді. Або страшно ходити вночі центральними вулицями, скверами, щоранку в під’їздах бачити порожні пляшки з-під спиртного, спостерігати, як школярі, ховаючись за рогом, курять.

Тому кожна врятована особистість – це вже вагоме досягнення.

– Багато людей беруть участь в іграх?

– Наразі зареєстрований 251 гравець і сформовано 43 команди. Скільки всього чоловік грали у квест, сказати важко, адже команди створюються, потім розпускаються, і це природні процеси. Перша гра «Quest.ua» була проведена у лютому минулого року, однак сам квест-рух зародився у нас задовго до цього.

– Кам’янецький квест виходить за рамки місцевої забави?

– Ми співпрацюємо з квест-рухами з інших міст України. Хочу відзначити Тетяну САБАДАЖ – цілеспрямованого та високоерудованого капітана чернівецької команди «Без руля!», яка, попри те, що мешкає в іншому населеному пункті, бере досить активну участь у житті Кам’янець-Подільського квесту.

Цього року місто мало можливість провести етап Всеукраїнської ліги «Quest.ua», а це понад 40 екіпажів із супроводом. Але через низку мало залежних від нас обставин ми втратили цей шанс. Як на мене, це втрата не лише для кам’янецького квесту, а й для міста в цілому.

– Кажуть, що ігри іноді проходять дуже весело?

– Весело вони проходять завжди. Після кожної гри учасники ще довго обговорюють усе, жартують. А ось із останніх кумедних випадків пригадую такий… На вулиці Князів Коріатовичів перед грою таємно – високо на дерево начепили огірки з кодами, але коли через 30 хвилин команди почали прибувати на локацію, виявилося, що хтось уже зібрав з липи непоганий «урожай».

– Кажуть, флешмоби також Ваших рук діло?

– Дійсно, доводилося залучатися до їх організації. Флешмоб – це гарний спосіб об’єднувати людей. Учасники флешмобів заряджаються позитивною енергією, що важливо в такий важкий час. До того ж флешмоби також із легкістю можуть нести виховну мету. Давайте про це не забувати!

– Але повернемося до квесту. Юрію, чи немає у квесторів канікул?

– Після ігор Кубка «Балтика-2010» йдемо на маленький літній перепочинок. Але квест не зникне. Ми будемо проводити піші ігри, фото- та автоквести у форматі міні, а також, можливо, відродимо гру «Скарб», яка вимагає проявлення яскравості свого мислення для пошуків скарбу. А восени в автоквесті розпочнеться новий сезон. Зокрема, ми хочемо організувати туристичний квест, адже людям цікавіше буде знайомитися з нашим містом динамічно та інтерактивно.

– Гра потребує спонсорства?

– Так, але з цим доволі важко. У місті часом проводяться корпоративні ігри, готельні комплекси проводять змагання для своїх клієнтів, але чомусь залучають до цього іногородніх організаторів або місцевих аматорів, які зовсім не мають уявлення про квест. Хоча проект «Quest.ua» може запропонувати безліч варіантів співпраці на взаємовигідних умовах.

Але якщо зі спонсорами скрутно, то ми з гордістю можемо пишатися друзями. Це люди, яким справді цікавий наш рух і не байдуже дозвілля молоді. Нам гарно допомагають однодумці з місцевих інформаційних порталів. Чимало великих ентузіастів є серед квесторів: Валентин МОСКАЛЕНКО, що свого часу не дав проекту вмерти, регіональний організатор Ярослав СТОВПНИК, що взяв на свої плечі увесь тягар цієї справи, та інші.

– Що потрібно, щоб стати квестором?

– Взяти у руки телефон і набрати нас. Контактну інформацію можна знайти на головній сторінці нашого сайта http://kam-pod.quest.ua чи у групі СМ «В Контакті». Далі ми Вам усе розкажемо, навчимо працювати з ігровою платформою, допоможемо сформувати команду, при необхідності навіть укомплектуємо її квестором зі стажем. Приходьте на ігри, насолоджуйтесь життям!

Олена СЕРГЄЄВА, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».