Четвер, 25 Квітня 2024 р.

ФЛАКСЕМБЕРГ, СИН ФЛАКСЕМБЕРГIВ

Аркадій ФЛАКСЕМБЕРГПрізвище ФЛАКСЕМБЕРГ відоме у Кам’янці та районі не одному поколінню не лише лікарів, а й пересічних кам’янчан і мешканців району. Семен Єфремович ФЛАКСЕМБЕРГ 29 років (з 1956 р.) був головним лікарем райлікарні. Свого часу він дуже багато зробив для її розширення на Підзамчі, а потім будував нові корпуси, дбав про розширення мережі лікувальних закладів у селах, покращення медичного обслуговування населення.

Не осоромив слави батька його син – Аркадій. Пішовши стопами батька, він повторив його шлях, став класним лікарем, ефективним мене-джером і залишився чуйною, доброю людиною.

6 вересня Аркадію ФЛАКСЕМБЕРГУ виповнюється 60.

ШЛЯХ ДО ПРОФЕСIЇ

Професію лікаря Аркадій Семенович обрав не випадково, адже народився в родині лікарів. Батько був лікарем-отоларингологом, мати Клара Львівна – лікарем-невропатологом. Сімейна атмосфера в їх родині тільки підігрівала бажання стати лікарем. Батьки у всьому були прикладом: цілеспрямованими та безмежно відданими своїй справі. Вони завжди вчили свого сина з повагою ставитися до оточуючих, і ця засвоєна з дитинства риса згодом не раз ставала у пригоді в його стосунках із пацієнтами, колегами та підлеглими.

ЗГАДУЮЧИ РIДНЕ МIСТО

З колективом Кам’янець-Подільської ЦРЛКам’янець-Подільський ювіляр згадує з великою теплотою та ніжністю. У Кам’янці живе багато дорогих серцю людей: друзі, колеги та, звичайно ж, колишній колектив ЦРЛ.

Досі Аркадій Семенович пам’ятає смак яблук із садка, який посадив десять років тому біля райлікарні. Такі ж щемливі спогади – про рідний колектив, про напружені трудові будні, сповнені лікарських турбот.

ЦРЛ

За часів роботи головним лікарем Кам’янець-Подільського району Аркадій ФЛАКСЕМБЕРГ знаходив кошти для проведення ремонтних робіт і поліпшення естетичного вигляду приміщень закладів охорони здоров’я. Відбулося оснащення ЦРЛ новим сучасним обладнанням, купувалася медична апаратура, оновлювався автопарк швидкої допомоги.

Аркадій Семенович завжди приділяв велику увагу медичним кадрам. Під час його перебування на посаді головного лікаря ЦРЛ вирішено кадрові питання у Сахкаменській і Довжоцькій лікарських амбулаторіях. Укомплектовані лікарями-стоматологами Думанівська, Княжпільська, Великослобідська лікарські амбулаторії, Орининська лікарня. Сільські фельдшерсько-акушерські пункти у Нагорянах, Вільхівці, Чорнокозинцях, Суржинцях, Мілівцях, Каштанівці, Параївці, Киселівці, Вихватнівцях, Баговиці, Грушці очолили випускники медичних училищ.

Вдалі адміністративні рішення сприяли тому, що Кам’янець-Подільська ЦРЛ стала першою серед районних лікарень області та отримала статус лікарської установи вищої категорії. Самовіддана праця головного лікаря була відзначена на державному рівні: указом Президента України Аркадія ФЛАКСЕМБЕРГА удостоєно почесного звання «Заслужений лікар України».

2001-й

З родиною…Це був другий рік роботи головного лікаря Кам’янець-Подільської ЦРЛ. Зміни, що відбулись у райлікарні за час, який Аркадій Семенович її очолює, було видно неозброєним оком. На подвір’ї лікарні посадили 70 берізок і лип, які за декілька років створили тут затишний куточок. А ще – піднімався поряд фруктовий сад, територія прикрашена квітниками. Звичайно, лікарня – не те місце, яке мало би приваблювати людей, але хто сказав, що вона має справляти сумне та гнітюче враження?! Адже для виздоровлення людині так необхідні позитивні емоції та гарна

атмосфера.

Та найголовніше те, що попри нестачу коштів за такий короткий час Аркадію ФЛАКСЕМБЕРГУ вдалося придбати нове оснащення для лікарні: 3 кардіографи, лапароскоп, який дозволив робити операції без розрізу, апарат для визначення стану кровообігу в кінцівках.

ЗГАДУЮТЬ ЗЕМЛЯКИ

З дружиною Iван ПАВЛЕНКО, завідувач хірургічного відділення Кам’нець-Подільської ЦРЛ:

– Він – людина слова. Якщо пообіцяє хворому чи підлеглому, нагадувати не потрібно: прийде і повідомить про прийняте рішення. Вражало тонке почуття гумору Аркадія Семеновича та його вміння розрядити, здавалося б, найскладнішу напружену ситуацію.

Анатолій ПАНЧИШИН, завідувач поліклінічного відділення Кам’янець-Подільської ЦРЛ:

– Аркадій Семенович – фахівець, який завжди впроваджував щось нове: нові підходи в лікуванні хворих, забезпечував заклад сучасним обладнанням. Його досі люблять і пам’ятають лікарі ЦРЛ. Він у всьому є для нас прикладом, багато чому нас навчив. При його допомозі знаходили кошти на лікування інвалідів, одиноких людей, членів багатодітних сімей та інших малозахищених верств населення.

В’ячеслав ДУБИЦЬКИЙ, колишній голова Кам’янець-Подільської райдержадміністрації:

– Аркадій ФЛАКСЕМБЕРГ багато уваги приділяв фельдшерсько-акушерським пунктам, яких у районі було 122. За його ініціативи ФАПи забезпечили холодильниками для збереження медичних препаратів. Крім того, було телефонізовано всі без виключення ФАПи. Відверто кажучи, Аркадій Семенович – людина, на яку можна покластися, з якою можна піти в бій і який знає, що потрібно робити для покращення добробуту людей.

ДРУЗI

З онучками Каріною та АннушкоюМикола РОЗБАМ, директор ПП «Тандем»:

– Знайомий з Аркадієм, напевне, понад тридцять років. Він – класний друг, дуже надійний. З чим би до нього не звернувся – чи по моральну підтримку, чи по матеріальну, він завжди все зробить. Причому йому ніколи не потрібно нічого нагадувати, він – людина слова. Сказав – зробив. До того ж Аркадій має майже енциклопедичні знання, отже, є цікавим співрозмовником.

Раніше я, Аркадій та Анатолій ЩУРИК щовихідних збиралися за преферансом. Саме в такі часи ми по-справжньому могли розслабитися, відключитися від роботи, бізнесу, політики, домашніх та інших турбот. Але після того, як він переїхав до Хмельницького, ми стали зустрічатися рідше. Проте при найменшій нагоді я їду до Хмельницького, а Аркадій приїжджає до рідного міста.

Яків ЦУГЛЕВИЧ, головний лікар Кам’янець-Подільської ЦРЛ:

– Мені впродовж тривалого часу дуже комфортно та добре відчувати Аркадія Семеновича поряд, хоча нині нас відділяє сотня кілометрів. Ми завжди допомагаємо один одному. Раніше часто відпочивали разом, ходили в сауну, їздили на Дністер. Нині зустрічаємося рідше, але це зовсім не заважає нам бути разом.

ПРО КАМ’ЯНЕЧЧИНУ НЕ ЗАБУВАЄ

Ювіляр живо цікавиться розвитком медицини у Кам’янець-Подільському районі. От і цього разу він щиро зрадів з приводу відкриття амбулаторії загальної практики сімейної медицини у с.Кам’янка.

За словами Аркадія ФЛАКСЕМБЕРГА, жителі Кам’янки чекали на цю подію вже декілька років. Приємно, що до Дня незалежності керівництво області на чолі з Василем ЯДУХОЮ знайшло можливість дофінансувати цей проект. На думку Аркадія Семеновича, амбулаторія, яка відкрита в Кам’янці, є однією з кращих в Україні. Вона дозволить обслуговувати людей похилого віку, ветеранів, учасників бойових дій, чорнобильців, людей, які постійно потребують медичної допомоги. Тут створено, так би мовити, мікрополіклініку, в якій будуть проводити прийом два сімейні лікарі-терапевти, стоматолог, працюватимуть маніпуляційна сестра і лаборант у повністю оснащеній лабораторії, є електрокардіограф, фізіотерапевтичний кабінет, електрофорез. Крім того, розгорнуто чотири ліжко-місця денного стаціонару. Для лікарів збудували дві квартири. Тепер жителі

Кам’янки зможуть отримувати першу допомогу на високому якісному рівні.

Це своєрідний крок до сучасної медицини, наближення медичної допомоги до людей.

ВИБРАНЕ. З минулих інтерв’ю ювіляра газеті «ПОДОЛЯНИН»

•За складом характеру, я – трудоголік. Моя робота, мої захоплення, моя сім’я – це і є лікарня.

•У нас немає нічого поганого. Є труднощі, які ми долаємо. А загалом скажу: чим більше медицина буде забезпечена, тим буде краще.

•Якщо ми хочемо, щоб нація була здоровою, то, в першу чергу, слід фінансувати медицину, якщо хочемо, щоб розумною – освіту. Особисто вважаю: нехай нація краще буде здоровою та не дуже розумною, ніж дуже розумною, та хворою.

•Моя теперішня посада – не головне. На мою думку, стати головним лікарем – не велике досягнення. Для лікаря найголовніше – відбутися саме як лікарю. Мені здається, що як лікар, як хірург, я відбувся.

…Автор свідомо нічого не розповів про нинішню роботу ювіляра на посаді головного лікаря обласної лікарні. Та й чи потрібно це робити? Бо і тут Аркадій Семенович на місці, оскільки не звик і не вміє працювати на півсили. Тому в очолюваному ним лікувальному закладі повний порядок. Iнакше і бути не може.

Здоров’я та подальших успіхів Вам, Аркадію Семеновичу, від вдячних земляків!


Аркадій ФЛАКСЕМБЕРГ народився 6 вересня 1950 р. в с.Михайлівка

Ярмолинецького району в родині лікарів. 1966 р. закінчив Кам’янець-Подільську СШ №9. 1969-1976 рр. – навчання у Чернівецькому медичному інституті. 1976-1977 рр. – проходження інтернатури в Кам’янець-Подільській центральній районній лікарні. У 1977-1978 рр. працює лікарем-хірургом у Богунській районній лікарні №2 Житомирської області. З 1978 р. – робота в Кам’янець-Подільській ЦРЛ лікарем-хірургом, згодом – завідувачем хірургічного відділення. З вересня 2000 р. – головний лікар ЦРЛ. 2004-2005 рр. – начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації. У 2005-2006 рр. – заступник головного лікаря обласної лікарні з хірургічної роботи. З 2006 р. – головний лікар обласної лікарні.

Хірург вищої категорії. Заслужений лікар України.

Одружений. Дружина Марина Оскарівна – лікар-ендокринолог кардіологічної лікарні. Разом з дружиною виховали двох дітей – Майю та Леоніда, які також стали медиками. Мають двох онучок – Каріну та Аню.