Четвер, 28 Березня 2024 р.

СТАТИСТИКА МОЖЕ ЩЕ БІЛЬШЕ

Лариса СТЕПАНИШИНАКрилатий вислів «Статистика знає все і навіть більше» – насправді зовсім не жарт і не перебільшення. Завдяки цій науці ми добре знаємо, що відбувається в нашій країні, області, районі чи місті. Статистичні дані про економічний і соціальний рівень населення примушують те ж таки населення замислюватись над тим, що у нього є і що воно може мати, коли докладатиме більше зусиль, працюючи, або в котрий раз обираючи владу.

Лариса СТЕПАНИШИНА, начальник відділу підготовки та випуску статистичної інформації управління статистики в Кам’янець-Подільському районі, 19 років опрацьовує подібну інформацію. Напередодні професійного свята вона погодилася розповісти, що насправді знає статистика та що від неї приховують.

– Наше управління опрацьовує статистичну інформацію підприємств та організацій як міста, так і району, – каже Лариса Дмитрівна. – Що стосується моїх обов’язків, то я приймаю та обробляю звіти промислових підприємств міста, зокрема виробництва продукції, звіти з праці, фінансової діяльності, підприємницької та структурної статистики. А також пишу експрес-доповіді для міськвиконкому.

– Ларисо Дмитрівно, чи здійснюється контроль тих звітів, які надають підприємства, чи Ви покладаєтесь на їхнє чесне слово?

– Раніше ми перевіряли до-стовірність статистичних даних на підприємствах. Держкомстат України та Головне управління статистики у Хмельницькій області доводило нам до відома, в яких формах і скільки перевірок ми маємо зробити. Коли у нас виникали сумніви щодо достовірності тих чи інших даних, ми обов’язково їх перевіряли. Але минулого року Прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО заборонила проведення такого контролю, пояснюючи це тим, що в період еконо-мічної кризи багато контролю-ючих органів заважають працювати підприємствам. От тому, що контроль відмінено, іноді подаються недостовірні дані.

– Крім цього, які ще проблеми існують?

– Несвоєчасне надання статистичних звітів. Є такі підприємства, які без нагадувань звітів не здають. Ми постійно по телефону нагадуємо їм про їхні обов’язки.

– А які засоби впливу передбачені для таких безвідповідальних респондентів?

– Ми повинні накладати на них адміністративні штрафи. Але коли заповнюємо протокол  адмінпорушення, то потрібні всі паспортні дані респондента. А хто нам їх дасть? Без заповнення протоколу не маємо права оштрафувати. От Вам і невідповідність вимог із відповідальністю.

– Державне фінансування Вас задовольняє?

– Канцтовари,  які бачите на столі, навіть телефон, – усе придбано за власні гроші. Ремонт приміщення, хоча б косметичний, уже давно ніхто не робив. Хоча ми є держслужбовцями, але зарплати низькі. Моя, приміром, разом з доплатою за вислугу літ складає всього 1500 гривень. А завантаженість досить велика: прийняти звіт, звірити з попередніми, набрати його на комп’ютері, випустити протокол-контроль, звірити, виправити всі помилки вручну та  написати пояснення. І все це робиться до певного числа, щоб відправити інформацію в Головне управління статистики. Доводиться і після роботи залишатися, і додому брати матеріали. 

– Кадрами забезпечені повністю?

– Так, спеціалістів вистачає. Сьогодні вже стоїть питання про скорочення людей. Якщо хтось пішов на пенсію, то на його місце вже нікого не беруть. 

– Яку освіту потрібно мати, щоб виконувати Вашу роботу?

– Вищу економічну. Я закінчила торгово-економічний інститут. Працювала спочатку в торгівлі, але після народження дитини прийшла сюди.

– Статистику можна назвати цікавою наукою?

– Це аналітична праця, завдяки якій вчишся порівнювати, аналізувати, звіряти. Мені вона подобається. Хоча в дечому вона монотонна.

– То яка людина підходить для виконання такої праці?

– Ретельна, старанна, уважна, відповідальна та дещо скрупу-льозна.

– Навіть за умови наявності таких чудових рис людині притаманно помилятися. За помилки керівництво карає гривнею чи доганою?

– Дуже значних прорахунків у нас ще не було, бо колектив серйозний, жіночий.

– …Який добре знає, що таке статистика.

– За термінологією, це кількісні та якісні зміни явищ і процесів, які відбуваються у суспільстві.

– То наскільки ж якіснішим стало життя кам’янчан за останній період?

– На жаль, воно, швидше, погіршилося. За натуральними показниками, відбувається спад виробництва. Підприємства збиткові, не мають тих ринків збуту, які були до кризи. Також дуже низька платоспроможність населення. Середня зарплата по місту становить всього 1489 гривень. Проте дуже сподіваємося на покращення такої ситуації.

– На такій мінорній ноті не хотілося б завершувати нашої розмови. Для багатьох людей знання про статистику обмежується сотим переглядом 

відомої радянської стрічки «Службовий роман». Чи відбуваються схожі історії в реальному житті?

– Поки що серед колег ніхто не одружувався, але родинні династії є. Працювала у нас Віра  КОФТУН, їй на зміну прийшла дочка Тетяна ПАРАЩУК. Олена ВІСЛОУХ пішла на пенсію, а дочка Іра МИХАЙЛОВА залишилася. Також сьогодні працюють Іна ЧЕРНЕЦЬКА та Діана ЧАЙКОВСЬКА, а раніше працювали їхні матері Тетяна СВІРГОЦЬКА та Людмила СТЕНДЕР. 

– Ларисо Дмитрівно, а Ваші діти не хочуть продовжувати династії статистичного працівника СТЕПАНИШИНОЇ?

– У мене лише один син Юра. Він закінчив Вінницький національний університет і працює системним адміністратором у приватному підприємстві. Йому більше подобається мати справу з комп’ютером, а не зі звітами.

– Але ж за звітами стоять люди…  

– Так. Я, наприклад, за якістю виконаного звіту можу розказати про ставлення людини до її роботи та до нашого управління. Дуже неприємно, що більшість наших респондентів мають зневажливе ставлення до статистики. От звітність для податкової інспекції або Пенсійного фонду – це інша справа. Там можна і постаратися.

– З чим пов’язане таке ставлення? 

– Напевно, поважають того, хто може вдарити гривнею. Наш найбільший штраф у трикратному розмірі – 510 гривень. Для підприємства це незначна сума. А коли штрафує податкова, то там мова йде про десятки тисяч. Проте є головні бухгалтери, які відповідально ставляться до статистичних звітів, і нам дуже приємно мати з ними справу. Це бухгалтери міської друкарні, ЗАТ «Преттль-Кабель-Україна», ТОВ «Кабельний завод», ВАТ«Кам’янець-Подільськавтоагрегат», ВАТ «Модуль» і КП «Міськтепловоденергія». Дуже сподіваємося, що й інші респонденти таки почнуть ставитися до нас із більшою повагою, поважатимуть і нашу працю, і нас самих.

До нашої розмови приєдналася начальник управління статистики в Кам’янець- Подільському районі Валентина КОГУНЬ:

– Лариса Дмитрівна – добросовісний і відповідальний працівник, на якого можна завжди покластися. Вона дуже порядна людина. Втім таким, напевно, є кожен працівник нашого управління, а їх двадцять шестеро, зайнятих у різних сферах економіки, сільського господарства, промисловості, будівництва, торгівлі. Крім того, є три фахівці, які займаються обстеженням умов життя домогосподарств, економічної активності населення та сільськогосподарської діяльності. Також один фахівець обстежує ціни у торговій мережі Кам’янця-Подільського. 

Кожного з них хочу привітати з професійним святом, побажати здоров’я, благополуччя, достатку, злагоди в сім’ях, стабільності в державі та в кожній родині, а також, щоб наша держава покращила свої здобутки та підвищила нам заробітну плату.

Користуючись нагодою, запрошую наших респондентів подавати статистичну інформацію в електронному вигляді. Це досить зручно як для них, так і для нас.