Четвер, 25 Квітня 2024 р.
26 Листопада 2010

ПІД ПИЛЬНИМ ПРОКУРОРСЬКИМ ОКОМ

День працівників прокуратури1 грудня – День працівників прокуратури

Цього року виповнюється 19 років з моменту утворення органів прокуратури України, структури, головна місія якої – стеження за дотриманням вимог чинного законодавства. Напередодні професійного свята ми спілкувалися з прокурором міста Сергієм РОМАСЕМ.

– Сергію Івановичу, якого характеру і чи велику кількість заяв і звернень доводиться розглядати працівникам прокуратури протягом року?

– Переважна більшість звернень громадян стосуються захисту конституційних прав і свобод у сфері оплати праці, соціального захисту пільгових категорій громадян, питань досудового слідства та дізнання, представництва інтересів громадян у судах і виконання судових рішень. Якщо минулого року прокуратурою міста було розглянуто 566 звернень громадян, то вже цього року надійшло 712 звернень. При цьому значну частину скарг і звернень було розглянуто працівниками прокуратури під час прийому громадян. Така цифра – не що інше, як свідчення підвищення рівня довіри населення до прокуратури.

У порівнянні з минулим роком зросла кількість скарг із приводу притягнення громадян до адмінвідповідальності за порушення Правил дорожнього руху, а також із питань слідства та дізнання. До прикладу,  поточного року прокуратурою міста опротестовано 5 незаконних постанов про накладення адміністративних стягнень за порушення ПДР. Зокрема, встановлено факти безпідставного притягнення водіїв до адмінвід-повідальності за порушення ПДР за допомогою приладу відеозаписувального технічного засобу «Візир». За наслідками розгляду протестів прокуратурою, зазначені постанови було скасовано.

За матеріалами перевірок звернень громадян і з метою захисту соціально незахищених верств населення поточного року до суду пред’явлено 60 позовів в інтересах дітей війни про стягнення з управління Пенсійного фонду невиплачених надбавок до пенсії, 11 позовів – в інтересах працівників до підприємств, установ, організацій про стягнення заборгованості з виплати заробітньої плати, 7 позовів – в інтересах неповнолітніх щодо позбавлення батьківських прав осіб, які злісно ухилялися від виконання батьківських обов’язків.

Також за результатами розгляду звернень громадян прокуратурою міста поточного року було винесено протест на незаконні дії начальника ЖЕО ТСЖББ в частині встановлення нових тарифів з обслуговування будинків із порушенням вимог чинного законодавства.

Певною мірою ріст звернень громадян за правовим захистом до прокуратури міста можна пояснити наслідками економічної кризи у світі та в Україні зокрема.

– Якщо вже заговорили про економічну кризу, то чи спостерігається ріст злочинів економічного спрямування? 

– Так. Зокрема, у сфері здійснення нагляду за додержанням законодавства про банки та банківську діяльність цього року порушено 9 кримінальних справ, з яких 8 направлено до суду. В ході проведення перевірки порушено кримінальну справу за ч.3 ст.191 ККУ проти старшого спеціаліста з продажу роздрібних послуг клієнтам одного з місцевих відділень банку гр.Ц., яка, зловживаючи своїм службовим становищем в особистих інтересах, без відома клієнтів банку протягом минулого року знімала з їхніх карток гроші та використовувала для власних потреб. Нині щодо справи проводиться досудове слідство.

Переважна більшість виявлених прокуратурою міста порушень у банківській сфері стосуються фактів шахрайства з боку як громадян, так і посадових осіб щодо заволодіння коштами банків і кредитних спілок.

У ході проведених перевірок щодо дотримання норм податкового законодавства встановлено факти ухилення службовими особами двох комерційних структур міста від сплати податків, що призвело до ненадходження до бю-джету коштів у великих розмірах. За даними фактами порушено кримінальну справу за ч.3 ст.212 ККУ.

– Чи часто під пильне прокурорське око потрапляють посадові особи?

– Цього року за результатами перевірок і внесеними актами прокурорського реагування до адміністративної та дисциплінарної відповідальності притягнуто 308 посадових осіб, у тому числі 31 посадову особу контролюючих органів міста. Як приклад, під час проведення однієї з перевірок у відділі Державної виконавчої служби Кам’янець-Подільського управління юстиції прокуратурою міста порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст.364 та ч.1 ст.366 ККУ щодо державного службовця, старшого державного виконавця міського відділу ДВС. Досудовим слідством було встановлено, що цей посадовець вніс завідомо неправдиві відомості у квитанцію про сплату мешканцем міста штрафу за вчинення адміністративного правопорушення – порушення Правил дорожнього руху – в розмірі 2600 гривень і видав її останньому з метою повернення посвідчення водія. Дану справу вже розглянуто судом та винесено вирок.

– Наскільки сьогодні є захищеними громадяни, особливо в питаннях охорони та оплати їхньої праці? 

– За результатами цьогорічних перевірок порядку здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів порушено 35 кримінальних справ. Зокрема, у сфері порушення законодавства про оплату праці порушено 16 кримінальних справ проти керівників – суб’єктів господарювання та ще 15 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення термінів виплати заробітної плати.

За результатами проведених перевірок щодо додержання законодавства про охорону праці в приватному підприємстві виявлено факти використання праці найманих осіб без оформлення з ними трудових відносин. Працівників підприємства було допущено до роботи без спеціального навчання, перевірки знань та інструктажів з питань охорони праці. Внаслідок цього працівник підприємства під час виконання монтажних робіт із будівництва житлового будинку впав та отримав тілесні ушкодження. Проти директора підприємства та його заступника за даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст.172 та ч.1 ст.272 ККУ. Справу направлено на розгляд міськрайонного суду.

– Сергію Івановичу, під час цьогорічних виборів до міцевої ради правоохоронцями міста зафіксовано декілька порушень виборчого процесу. Знаємо, що такі справи – підслідність прокуратури. На якій стадії нині знаходиться розслідування і що з цього приводу можете повідомити читачам?

– За результатами перевірки повідомлень, які надійшли до міськвідділу міліції про виявлення виборчих бюлетенів біля індустріального коледжу та ЗОШ №1, прокуратурою міста порушено кримінальну справу за фактом незаконного виготовлення виборчих бюлетенів за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.158 Кримінального кодексу. За наслідками перевірки звернення міської територіальної виборчої комісії за фактом виявлення підроблених виборчих бюлетенів при проведенні повторного підрахунку голосів, поданих за кандидатів на посаду Кам’янець-Подільського міського голови, прокуратурою міста порушено кримінальну справу за ч.1 3 ст.158 ККУ. Вказані кримінальні справи було об’єднано в одне провадження і на даний час щодо них проводиться досудове слідство.

– Що би Ви побажали колегам напередодні Дня працівників прокуратури? 

– Користуючись нагодою, хочу привітати з професійним святом усіх колег і висловити щиру вдячність за самовіддану працю. Особлива вдячність ветеранам прокуратури, котрі нині перебувають на заслуженому відпочинку. Зичу всім міцного здоров’я, добра, щастя та гідних умов життя!