П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ЇМ МОЖНА ДОВІРИТИСЯ

Одного разу взимку, повертаючись із Хмельницького, підсіла до начальника Кам’янець-Подільського міжрайонного відділу Державної служби охорони полковника міліції Віктора ПОСІТКА. Поцікавилася його роботою. А він у відповідь: «Що Вам розповідати? Зараз доїдемо до Дунаївців і все на власні очі побачите». Під’їхавши до одного з магазинів, що в центрі, Віктор Іванович зателефонував до чергового та попросив передати тривожний сигнал по радіостанції.

Вже через три хвилини наряд у повному екіпіруванні був у визначеному місці. Миттєво вискочивши з автомобіля, чоловіки побігли до об’єкта. Ліхтарями просвітили все навколо, обстежили приміщення, проникнення не зафіксували. Лише тоді ми вийшли із засідки. 

Напередодні професійного свята ми зустрілися з Віктором ПОСІТКОМ – людиною, котра 18 років свого життя віддала цій службі.

– Вікторе Івановичу, яку територію обслуговує Ваш відділ?

– 91 працівник ДСО обслуговує Кам’янець-Подільський і Дунаївці. Маємо 7 автомобілів (найстаріший – 2008 року випуску), достатню кількість засобів зв’язку, гарно технічно оснащені. Ми здійснюємо фізичну цивільну охорону об’єктів і банків, міліцейську охорону ВАТ «Подільський цемент» і фірми «Поділля-метал», також проводимо супровід банків. Із початку року ми уклали тимчасові договори на фізичну охорону з комунальним підприємством і чотирма приватними на суму близько 52 тисяч гривень, а також на супровід одного ТОВ на суму 31364 гривні.

Всього під нашою охороною – 762 об’єкти. Загальна кількість приміщень з особистим майном громадян – 205, квартир – 164, приватних будинків і дач – 34. Фізичною охороною охоплено 16 об’єктів.

– Хто замовляє Ваші послуги, адже вони не з дешевих?

– Так, але порівняно з тією цінністю, яку вони мають, це себе виправдовує. Приватна охоро-

на не може протистояти напад-

никам. Якби у ВАТ «К-ПЕМЗ» 

стояла не охорона ДСО, то не відомо, що було би під час рейдерської атаки. А ми – державна структура, добре озброєна та навчена, от і відбилися.  

– Які основні завдання Державної служби охорони?

– ДСО за договорами проводить заходи охорони особливо важливих та інших об’єктів (обмежені території, будівлі та споруди тощо), вантажів, а також грошових знаків і цінних паперів, що перевозяться, інкасації в місцях, неохоплених централізованою службою інкасації, перевезення цінностей Національного банку, забезпечення особистої безпеки громадян. ДСО розробляє основні вимоги до захисту об’єктів і громадян від злочинних посягань, інструкції та інші документи, що регламентують виконання охоронних функцій, типові договори та вимоги до інженерно-технічного укріплення та захисту об’єктів, оснащення їх технічними системами та засобами теле-, відеоспостереження, тривожної сигналізації та контролювання доступу. Вона бере участь у проведенні єдиної технічної політики щодо впровадження технічних засобів охоронного призначення шляхом розроблення нормативних документів на час усього циклу їх життєдіяльності (проектування, промислове виробництво, монтаж, експлуатація та утилізація). 

– У Вас багато конкурентів у нашому місті?

– Конкуренція велика. Близько12 фірм надають різні охоронні послуги. Також наше місто накривають 8 приватних фірм із Тернополя, Хмельницького та Вінниці.

– Трішки історії створення ДСО…

– Історія Державної служби охорони на Україні починається з 20-х років минулого сторіччя, коли поряд із власними озброєними командами державних підприємств охорону заводів, фабрик, складів і торговельних установ почали здійснювати і міліцейські підрозділи.

У зв’язку з необхідністю об’єднання охоронних структур під єдиним керівництвом у березні 1922 р. Рада народних комісарів УРСР прийняла Постанову «Про організацію з міліціонерів охорони заводів, фабрик, радгоспів та інших державних підприємств, що мають важливе місцеве або загальнодержавне значення», а у травні того ж року постанова Всеукраїнського центрального виконавчого комітету та Ради народних комісарів УРСР зобов’язала «…усі зацікавлені відомства… негайно приступити до звільнення Червоної Армії… від охорони різного роду установ, підприємств, складів…. замінити її відомчою вільнонайманою охороною». 

29 жовтня 1952 р., відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР, штатну чисельність охорони підприємств міністерств і відомств було передано ново-утвореним підрозділам поза-відомчої зовнішньої охорони при органах міліції, на які покладалася централізована охорона об’єктів народного господарства. 

Діючи на засадах повного самофінансування, ДСО успішно вирішує проблему збереження кількості об’єктів, що охороняються, та має репутацію найнадійнішої охоронної служби для будь-яких об’єктів і майна всіх форм власності, робить посильний внесок у справу боротьби зі злочинністю та постійно перебуває у пошуку нових сфер діяльності.

– Вікторе Івановичу, раніше у Вас була величезна кімната з пультами, люди туди телефонували, здавали свої об’єкти під охорону. Як усе відбувається нині?

– Нині таких пультів уже немає. Натомість встановлено сучасну техніку. ДСО забезпечує централізовану пультову охорону об’єктів усіх форм власності та будь-якого ступеня складності, використовуючи технічні засоби охорони та системи тривожної сигналізації. Надійність охорони забезпечується роботою трьох пультів централізованої охорони, на сигнали з яких одночасно реагують 2 групи за-тримання Державної служби охорони. Якісне обслуговування замовника досягається за рахунок сучасної апаратури охоронної сигналізації з 99,9-відсотковим коефіцієнтом надійності. Під пультовою охороною ДСО перебуває близько 7200 об’єктів і квартир усіх форм власності.

– Розкажіть більш детально про те, які послуги надаєте.

– Консультації з питань вибору систем безпеки, проектування комплексних систем безпеки різного ступеня складності, монтаж і сервісне обслуговування технічних засобів безпеки, відеоспостереження та систем контролю доступу, а також централізоване спостереження за станом охоронної та тривожної сигналізації, повідомлення клієнта про спрацювання технічних засобів охорони, мобільне озброєне реагування наряду міліції на спрацювання систем сигналізації.

У разі надходження тривожного сигналу на пульт централізованого спостереження оператор повідомляє про це власника та скеровує до об’єкта охорони найближчу із груп затримання, які чергують у цій зоні. Групи затримання Державної служби охорони, як правило, складаються із трьох озброєних співробітників міліції (у деяких випадках їх посилюють кінологом зі службовою собакою) та оснащуються сучасними спецавтомобілями.

Також ми проводимо монтаж, налагодження та підключення до пульта централізованого спостереження об’єктів за досить короткий термін, залежно від їх характеристик та обраного типу обладнання. Охорона забезпечується шляхом пультового спостереження за станом засобів охоронно-пожежної та тривожної сигналізації, встановлених в об’єкті чи квартирі. Технічне оснащення підрозділів ДСО дає змогу забезпечувати надійну охорону як телефонізованих об’єктів через провідні лінії, так і нетелефонізованих – через радіоканали та з використанням стільникового зв’язку. Час охорони визначає замовник. З 15 вересня до 29 жовтня підрозділи Державної служби охорони проводять акцію зі встановлення засобів охоронної сигналізації у квартирах громадян із підключенням до пульта централізованої охорони лише за одну гривню. Оплачується тільки вартість засобів охоронної сигналізації. Щомісячна абонентська плата становить 75 гривень. Ми матеріально відповідальні перед кожним із наших клієнтів.

– Які найперші дії групи затримання?

– Отримавши від диспетчера ввідну інформацію, група затримання найкоротшим шляхом прямує за вказаною адресою (зазвичай це займає декілька хвилин). Після прибуття члени групи затримання здійснюють оперативно-пошукові заходи для з’ясування причин надходження тривожного повідомлення, забезпечують виявлення, переслідування та затримання злочинців. Результати виїзду повідомляються до чергової частини підрозділу ДСО та власникові об’єкта.

У разі порушення цілісності об’єкта забезпечується його фізична охорона до моменту прибуття власника.