П'ятница, 29 Березня 2024 р.

НЕ МАЄМО ПРАВА ЗАБУТИ

Валентин ГОРОДЕЦЬКИЙХоч і минуло чверть віку, але й досі не стихає відлуння Чорнобиля. Трагедія, що сталася 25 років тому на Чорнобильській АЕС, не лише застала людство зненацька, а й довела йому, що не все в цьому світі можна контролювати.

Сьогодні ми достеменно не знаємо, хто чи що стали тією відправною точкою, що призвела до вибуху та викиду в атмосферу значної дози радіації. Беззаперечним залишається лише той факт, що, можливо, і через 100 років ми пожинатимемо наслідки подій 25-річної давності.

Про цю трагедію колишні працівники лінійного відділення міліції на станції Кам’янець-Подільський, а нині пенсіонери ОВС – підполковник міліції Олександр ПІЄНКО та лейтенант міліції Валентин ГОРОДЕЦЬКИЙ – згадують з неохотою. «Про що розповідати, – в один голос кажуть вони, – ми, як і тисячі людей, йшли на ліквідацію стихії, ні на секунду не замислюючись над її наслідками».

Олександр Сергійович на той час працював інспектором дитячої кімнати міліції лінійного відділення, а в Чорнобилі довелося перевіряти комплектацію техніки запчастинами, яка направлялася в 30-кілометрову Чорнобильську зону. Працювали добу через дві, проживали на залізничній станції Вільче. Яку дозу опромінення отримав на той час, достеменно не знає. Каже, що їм про це не говорили. Проте й досі відчуває, як вона свого часу вдарила по його здоров’ю. 

Валентину Вікторовичу довелося в той трагічний час охороняти об’єкти в Прип’яті. 

– Смутні були часи, – пригадує він. – Ми охороняли приміщення заводу «Юпітер», міськвиконкому, нафтобази та військової частини. Жахливо! Навкруги біда, в якій одні роблять усе, щоб від неї позбутися, а інші – щоб скористатися моментом і поживитися. Частенько доводилося ловити мародерів, які крали все, що під руку потрапить. Потім же крадене, опромінене радіацією, вивозили, куди тільки бачили. Чорнобиль залишив відбиток на всіх, хто там був, а ще більше – на здоров’ї людей, котрі кидали всі сили, аби його зупинити.

– Такі події ми маємо пам’ятати, розповідати про них своїм дітям, онукам, – додає начальник ЛВМ на станції Кам’янець-Подільський підполковник міліції Ігор КШЕМІНСЬКИЙ. – Кожен ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС здійснив справжній подвиг, за який ми повсякчас маємо безмежно дякувати.