Четвер, 28 Березня 2024 р.

ХТО РАХУЄ НАШІ ГРОШІ?

Сергій ПЕЧЕНЮКПредставники цієї професії, як бійці невидимого фронту, непомітні, але їхня робота вкрай необхідна на будь-якому підприємстві чи в установі, адже саме вони вираховують усі витрати та прибутки, винагороджують нашу працю сумлінно порахованими хрусткими купюрами. І все-таки їхня непомітність не заважає нам складати про них анекдоти, насміхатися з їхньої професійної лексики та створювати щодо них різні міфи. За найрозповсюдженішим з них, бухгалтер – це такий собі «сухар» в окулярах, позбавлений почуття гумору. Але хіба повернеться язик назвати так ГОГЕНА, РЕМАРКА, ЕКЗЮПЕРІ, О’ГЕНРІ, ЗОЩЕНКА, Олександра ВЕРТИНСЬКОГО, Жана РЕНО, Кевіна КОСТНЕРА чи Ероса РАМАЗОТТІ? А всі ці талановиті, яскраві особистості у минулому трудилися на скромній бухгалтерській ниві. Врешті-решт, і попередній Президент України Віктор ЮЩЕНКО свого часу зводив дебет із кредитом.

Тому приємно, що 2004 р. було усунено ще одну несправедливість щодо бухгалтерів – у них нарешті з’явилося власне професійне свято – День бухгалтера. Дата свята обрана не випадково – цього дня 1999 р. був прийнятий Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні». Ми, у свою чергу, теж щороку намагаємося вивести бухгалтерів (як і представників багатьох інших професій) із «тіні». І сьогодні наш співрозмовник – головний бухгалтер ТОВ «Преттль-Кабель-Україна» Сергій ПЕЧЕНЮК.

Сергій Васильович з відзнакою закінчив Подільську державну аграрно-технічну академію (нині – ПДАТУ) за спеціальністю «Облік та аудит». Навчаючись у виші, стажувався в Австрії, згодом продовжив навчання в Німеччині за спеціальністю «Економіка». Працював у Кам’янець-Подільській об’єднаній державній податковій інспекції, викладав математичне моделювання та програмування на кафедрі інформаційних технологій  ПДАТУ. З 2004 р. – головний бухгалтер ТОВ «Преттль-Кабель-Україна». 

– Пане Сергію, багато хто вважає, що бухгалтер – жіноча професія. Ви з цим згодні?

– Це універсальна професія. Багато залежить від галузі: якщо робота пов’язана з технічними спеціальностями, тими галузями, де потрібен математичний склад розуму, тоді це чоловіча робота. 

– У бухгалтерському відділі, який Ви очолюєте, багато жінок?

– Шестеро з восьми працівників.

– Жіночим колективом керувати важко?

– По-різному буває. Загалом неважко, ми разом працюємо давно, колектив сформований, усі працівники досвідчені, добре знають свої обов’язки. І не важливо, чоловік ти чи жінка, головне те, як виконуєш роботу. Від  себе хотів би подякувати їм за самовіддану працю та професіоналізм.

– Наскільки сильно відрізняється робота бухгалтера на великому підприємстві, у маленькій фірмі та в державній установі?

– На великому підприємстві більший обсяг роботи, але вужча спеціалізація. Бухгалтер, який веде декілька малих підприємств, має бути універсалом, знати специфіку роботи кожного з них. Втім монотонної, вузькоспеціалізованої роботи там менше. На державних підприємствах зовсім інший облік, інша специфіка, там менше можливос

тей для творчості, а можливості 

для власних нововведень задля 

оптимізації процесу немає взагалі. Для підприємств недержавної форми власності багато нормативних актів носять рекомендаційний характер, тож є можливість вибирати, як буде краще, а в бюджетних установах усе суворо регламентовано.

– ТОВ «Преттль-Кабель-

Україна» працює з іноземними інвестиціями. Це додає складності Вашій роботі?

– Загалом так, тому що робота пов’язана з валютою, а це і курсові різниці, і перетин митного кордону, і звітність, яка складається німецькою мовою. З іншого боку, з іноземними партнерами простіше працювати, тому що вони надійні.

– Німецькою мовою добре володієте?

– Так. Вивчав у школі, в університеті, мав гарну практику під час навчання за кордоном, яке вимагало складання іспиту на середній ступінь знання мови.

– Ви з родини бухгалтерів?

ХТО РАХУЄ НАШІ ГРОШІ?– Та ні, мій батько – викладач, а мати – лікар.

– А чому Ви вирішили стати бухгалтером?

– Тоді, на початку 90-х, ця професія була дуже популярною і престижною. Вважалося, що потреба у працівниках економічних спеціальностей є дуже суттєвою і їм легко влаштуватися на роботу, найлегше пристосуватися до ринкових відносин. А сьогодні, на жаль, ринок перенасичений бухгалтерами. Отримати бухгалтерську спеціальність тепер можна, закінчивши тримісячні курси. Хоча часто цього цілком досить для людей, які певний час до того працювали підприємцями, «крутилися» у цьому бізнесі. І, навпаки,  іноді людині й 5-7 років навчання не вистачить, аби стати гарним спеціалістом. 

– Не можу не поцікавитись, які зміни вніс у Вашу роботу новий Податковий кодекс?

– Додалося складності в обліку, з’явилися нові нюанси, які потягли за собою перебудову всієї системи і бухгалтерського, і податкового обліків, тепер більше вимог висувається до оформлення документів. Загалом кількість податків зменшилася, але з’явилося багато нових нюансів в оподаткуванні. Поки що кодекс знаходиться у стадії вивчення, але вже зрозуміло, що є тенденція до збільшення податкового навантаження на таких виробників, як ми. 

– Якими рисами характеру має володіти гарний бухгалтер?

– Передусім системністю та посидючістю. Системність полягає у тому, щоб бачити не поодинокі цифри та окремі операції, а кінцевий результат. А посидючість необхідна, щоб усе доводити до кінця. 

– Багато відомих представників творчих професій у минулому були бухгалтерами. Чи не означає це, що бухгалтери, всупереч поширеній думці про те, що вони сухі й нецікаві, насправді досить творчі особистості?

– Звичайно, вони творчі, але скромні люди, оскільки часто просто не мають часу для розкриття своїх творчих здібностей.

– А який у Вас прихований творчий потенціал?

– Творчий? Не знаю. А от спортом займався: футбол, настільний теніс, туризм. І досі намагаюся підтримувати форму, адже робота бухгалтера сидяча, а рухатися треба, тому стараюся і в походи ходити, і бігати, і на спортивних тренажерах займатися.

– З колективом будете святкувати День бухгалтера? Як відпочивають бухгалтери?

– Ми ще над цим не думали, але, звичайно, плануємо святкувати. А відпочиваємо по-різному: можемо і в кафе піти, і на природу поїхати. Все залежати-

ме від погоди і кількості вільного часу.

– Який відпочинок найбільше Вам до смаку?

– Люблю активний. Подобається відпочивати у Карпатах. Там не дуже спекотно і менше слідів людської діяльності. Двічі на рік ходимо з друзями і сином у туристичні походи. 

– Пане Сергію, Ви одружені?

– Так. Ми з дружиною Наталією виховуємо трьох дітей: 

12-річного Сашка, 6-річну Да-ринку і 8-місячну Марійку.

– Хто зводить дебет із кредитом сімейного бюджету?

– Звичайно, дружина.

– Що могла би подарувати бухгалтерам на професійне свято міська влада?

– Добре було б, якби випустили спеціальну газету, в якій би розповіли про конкретних представників бухгалтерської професії. Людям було б дуже приємно.

– А від керівництва держави який подарунок був би найкращим?

– Спрощення бухгалтерського та податкового обліку, зменшення кількості перевірок і збільшення довіри до платників податків.

Користуючись нагодою, вітаю колег із професійним святом, бажаю міцного здоров’я та успіхів у житті.