П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
2 Вересня 2011

ВСЕ ТАК НЕ БУДЕ

ЯРЕМAСпілкування з цією людиною завжди приносить багато неочікуваних відповідей на, здавалося, цілком безальтернативні запитання. Також воно ніколи не позбавлене палкої дискусії, роздумів та аналізу. А ще розмова з екс-головою райдержадміністрації, в минулому кандидатом на посаду міського голови, депутатом міської ради багатьох скликань Ростиславом ЯРЕМОЮ дуже корисна. Корисна для нас усіх. Це інші, незвичні, не прийняті та не затверджені «кимось» у кабінеті відповіді. Досить часто вони виступають альтернативою пихатості та брехні.

Цікаво, що цього разу Ростислав Тарасович не побажав довго зупинятися на темах політики та влади. Невже вони його більше не цікавлять?

– Ростиславе Тарасовичу, нещодавно ми відсвяткували 20-річчя незалежності країни. Багатьом здається, що за ці два десятки років можна було досягти більшого в плані її розбудови. На Вашу думку, яка головна причина такого повільного становлення нашої держави?

– Політичні лідери стали заручниками партійних функціонерів, тож вони вимушені розраховуватися за політичні перемоги посадами. Ми можемо спостерігати, як значну кількість посад обіймають випадкові люди, а в кінцевому результаті саме від них залежить наше майбутнє.

Усім відома теза «Кадри вирішують усе». Так було, є і буде. Помилки у кадрових призначеннях прямо пропорційні проблемам, що виникають у нашому сьогоденні.

– Існують припущення, що події в нашій державі можуть піти шляхом Білорусі. На Вашу думку, нам загрожує такий сценарій?

– У короткостроковій перспективі – ні.

– Переходячи до теми більш близької до нас і до Вас, зокрема… Як можна охарактеризувати політичне життя Кам’янеччини?

– У музичного гурту «Океан Ельзи» є такий рядок «…Веселі, брате, часи настали…». Від себе можу тільки додати: «Все так не буде!».   

– Що би Ви віднесли до значимих досягнень місцевої влади?

– Мені, наприклад, подобаються квіти на стовпах, що прикрашають вулиці міста.

– А, взагалі, влада, у Вашому розумінні, це -…?

– Я б сказав, що це, насамперед, система або, скоріше, механізм для обмеження волі громадянина.

– Ростиславе Тарасовичу, Вас часто можна зустріти в церкві. За Вами, так би мовити, закріпилася характеристика набожної людини. То Господь Бог існує?

– Безумовно. В цьому ніколи не сумніваюся. 

– У Вашому розумінні, що таке добро, а що – зло?

– Добро, коли віддаючи – отримуєш задоволення. Виходячи із цього із визначенням зла все дуже просто. Зло, коли навпа-ки – забираєш у людини чи у суспільства, завдаючи їм біль і страждання.

– Якби була можливість, у який період чи епоху Ви би хотіли пожити?

– В часи, коли поважали та цінували честь, справедливість, патріотизм.

– Коли Ви продовжуєте вірити в справедливість, то Вас можна назвати романтиком?

– Я вірю в Господа Бога. І все, що навколо відбувається, – саме з Його повеління, під його пильним оком. Про це не потрібно забувати.

– Ростиславе Тарасовичу, кам’янчани Вас знають як підприємця, політика, громадського діяча. Що слугувало локомотивом у становленні в цих різних іпостасях? 

– Праця. Я нещадний до себе, коли річ йде про роботу. З другого курсу технікуму і до сьогодні не взяв у батьків жодної копійки. Ставав на ноги сам. І потрібно подякувати Богові та батькам, що мене саме таким виховали, дали освіту.

– Ваша порада бізнесменам: як сьогодні, в доволі складний час, бути успішним?

– Працювати, йдучи разом із часом. Не боятися змін і віддавати десятину із заробленого на благодійність. При цьому робити це без жодного жалю, а навпаки – з радістю, що ти можеш допомогти. І немає значення, чи це буде допомога знедоленим, сиротам, хворим чи церкві. Повірте, добро завжди повертається сторицею.

– Людям, які Вас бачать уперше, часто видається, що Ви доволі суворий. Чи насправді оця зовнішня суворість передається і всередину, на душу? В чому Ваша слабкість?

– Я – звичайна людина. Недруги мене характеризують жорстким. Та це не так. Я строгий, вимогливий, але намагаюся завжди бути справедливим. Щодо слабкості, то мене може розчулити все, що стосується дитини або ж старенької людини. От у таких ситуаціях стаю беззахисним.

– От якраз хочеться пригадати біблійний постулат «Чужих дітей не буває», який так міцно закріпився за прізвищем ЯРЕМА. Що для Вас означає дитина?

– Затишок, спокій, сміх, враження, любов. Одним словом, – життя.

– Тобто дитина – це і є зміст життя? 

– Так. А ще бути людиною. В повному розумінні цього слова. Залишатися нею за будь-яких обставин. У жодному разі не перетворюватися на продавця совістю, оскільки дуже швидко може настати момент, коли закінчаться як покупці, так і сам товар…

– Щастя у Вашому розумінні – це…

– Живі батьки, і ти можеш до них приїхати, провідати. Бачити, як ростуть твої діти. Ти радієш їх першим словам, крокам, ведеш у дитячий садок, у школу, під вінець. Щастя – це коли всі здорові.

– Чи багато подій із життя Ви можете зарахувати до щасливих днів?

– Однозначно, ще до щасливих днів відношу народження усіх моїх дітей. А народження близнят Назара і Захара – це двічі щасливий день. Я був присутній при їх народженні. Безумовно, до щасливих днів зараховую, коли випадає нагода побувати на батьківщині, відвідати матір. Ці дні є особливими. Хоча кожному дню потрібно радіти. 

– Ви боїтеся смерті?

– (Пауза). Над цим не замислювався. Скоріше ні, аніж так. Мене більше лякає, коли хворіють мої діти, ніж такі речі.

– Отака самопожертва і означає любов?

– Саме так. Робити непередбачені вчинки, навіть не задумуючись, віддати життя заради тих, кого справді любиш.

– Любов і зрада ходять поруч. Вас часто зраджували?

– Сильних людей періодично зраджують. Це вимушений і незворотний процес життя. До цього потрібно ставитися по-філософськи, змиритись і навчитися прощати. Ісуса Христа зрадили, то чого очікувати нам, смертним?!

– Якщо Ви вмієте пробачати зраду, то є речі, яких Ростислав ЯРЕМА просто не може вибачити?

– Не пробачаю підлості та негідників. (Замислився). В такі моменти переважна більшість згадує про своїх ворогів. Зі свого боку можу сказати, що поважаю недругів. За їх здоров’я в церкві зажди ставлю свічку. Чого би там не казали, але саме вороги, умовні чи реальні, завжди тримають нас у тонусі, змушують вдосконалюватися, ставати кращими та добрішими. 

– Люди змінюються, як змінюється все, що нас оточує. Який Ростислав ЯРЕМА сьогодні?

– Впевнений у собі, врівноважений. Він любить свою сім’ю, людей, життя.