П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ЗРОБИ ПЕРШИЙ КРОК ДО МЕТИ

НУДПСУ коледжКожен з нас мріє про успіх у навчанні, престижну роботу, кохання… Саме ці мрії підштовхують нас до рішучих дій: ставимо перед собою мету – і наполегливо йдемо до неї. Та, як не дивно, втілення бажання в життя залежить від нашої віри і позитивного мислення, адже своє майбутнє ми будуємо самі, а будівельним матеріалом є освіта, знання тощо.

Саме перетворення мрії на мету, а мети – на реальність стало темою нашої розмови із завідувачем Кам’янець-Поділь­ського відділення Київського фінансово-економічного коле­джу Національного університету державної податкової служби України, кандидатом економічних наук

Вадимом САВЧУКОМ, який, до речі, вважає, що правильний вибір професії запорука життєвого успіху.  

– Вадиме Анатолійовичу, як бути тим, хто мріє про певну професію, соціальний статус чи кар’єру, не раз малював у своїй уяві картини майбут­нього, але не знає, як цього досягти?

– Багато людей думають, що успіх – це обов’язкова складова життя дорослої людини, і він прийде обов’язково та швидко. Дивлячись на досягнення інших, вважають, що до них усе прийшло само собою, головне – обрати «потрібну» професію чи з’явитися «в потрібний час у потрібному місці». Та вони помиляються, адже людина, котра не має в житті чіткої мети, не до­б’ється успіху.

Колектив податкового коледжу робить усе для того, аби всебічно поінформувати молодих людей про навчальний заклад і допомогти їм у пошуку улюбленої справи, а згодом – гідного місця в житті.

Так от, щоб Ваша мрія стала реальністю, потрібно, насамперед, перетворити її на мету.

– Як мета може стати реальністю?

– Мрія всіх батьків – дати дітям освіту. І це цілком зрозуміло. Але справу життя кожен обирає для себе сам. Діти повинні зрозуміти якомога раніше, що найважливіше – знати, хто вони і чим хочуть займатися в житті. Знаючи про свої здібності, таланти, легше знайти справу. А знайти свою справу – це найважливіша мета. І коли мета буде позначена, то потрібно йти до неї щодня, вкладаючи свої сили, бо тільки кіль­кість переростає в якість.

– Що потрібно зробити, щоб вибір майбутньої професії був вдалим?

– Більшість абітурієнтів, ви­значившись із майбутньою професією, стикається з проблемою вибору навчального закладу… На мою думку, під час вибору навчального закладу учням варто керуватися тими ж правилами, що й під час вибору про­філю навчання в школі. Потрібно просто згадати, які науки були улюбленими – точні чи гуманітарні. Для майбутніх студентів нашого навчального закладу найголовніше – ознайомитися з навчальним процесом, його принадами і проблемами. Найкращі шанси мають ті, хто дійсно хоче стати податківцем. А успіху досягне той, хто прийме правильне рішення.

– Вадиме Анатолійовичу, які можливості та перспективи відкриває Ваш навчальний заклад перед студентами?

– Перш за все, щоб вступити до податкового коледжу, потріб­но мати не тільки хороші знання, але й бажання їх поглиблювати. Обравши цей шлях, студенти мають багато працювати і здобувати знання для досягнення своєї мети в житті.

Звичайно, щоб бути справж­нім спеціалістом, потрібно до­класти чималих зусиль! Це стосується не тільки відвідування практичних і лекційних занять, а й самостійного вивчення матеріалу, використання додаткової літератури, участі у різних наукових конференціях.

Ще зазначу, що підготовку фахівців у коледжі здійснює висококваліфікований і згуртований педагогічний колектив, у складі якого – кандидати економічних і юридичних наук, викладачі вищої та першої кваліфікаційних категорій, які мають педагогічне звання «Викладач-методист». Коледж має потужну навчально-матеріальну базу, що включає сучасні комп’ютерні та мультимедійні аудиторії, під­клю­чені до Iнтернету.

Наші студенти – господарі коледжу. Студентською радою і президентом студентства коле­джу влаштовуються розважальні заходи. Як у маленькій демократичній державі, в коледжі є свої засоби масової інформації. Ціл­ком зако­номір­ним є те, що після закінчення коледжу більшість випускників продовжують навчання в Кам’янець-Подільській філії Національного університету державної податкової служби України та Міжрегіональній фінансово-юридичній академії за заочною формою навчання.

– Які Ваші плани на майбутнє?

– Щоб мене зрозуміти, уявіть багатоповерховий будинок, перший поверх у якому займає засвоєння нашими студентами програми молодшого спеціаліста за спеціальностями: «Фінанси і кредит», «Бухгалтерський об­лік», «Правознавство». Другий поверх «будинку планів» поді­ляється на дві частини: перспективна та цікава робота в податкових інс­пекціях, правоохоронних і фінансових органах, банківських структурах, на під­приємствах, в органах і установах різних форм власності; а друга – родинне життя студентів коледжу, де во­ни могли б щасливо реалізувати себе. Є в будинку ще й третій поверх, де наші випускники здобувають вищу освіту, навчаючись у за­значених вище вишах.

– Що допомогло Вам досягти такого успіху: обставини чи, може, власні якості?

– Є три складові успіху: знайти своє призначення, любити свою справу і постійне прагнення знати її краще за всіх. Ніколи не ставив за мету досягнення успіху та задоволення амбіцій. Успіхом є добре зроблена і потрібна людям робота. Моя посада дає таку можливість. Дуже важливим є досягнення гідної позиції в суспільстві й відчуття своєї потрібності.

– I на завершення нашої розмови: чого побажаєте своїм майбутнім і теперішнім студентам?

– Нехай сходинки їхнього «будинку мрій» ведуть до нашого навчального закладу. Оберіть собі гідне майбутнє!