Четвер, 28 Березня 2024 р.

ПРЕМІЯ ІМ.ХВОЙКИ – КАМ’ЯНЧАНИНУ

Уперше лауреатом премії ім.Хвойки в галузі охорони пам’яток археології став кам’янчанин. Це кандидат історичних наук, професор Василь ЯКУБОВСЬКИЙ, який працює в нашому національному університеті.

Василь ЯКУБОВСЬКИЙ

Цим самим відзначено багаторічну невтомну діяльність Василя Івановича у справі збереження історико-культурної спадщини України.

Український археолог чеського походження Вікентій Хвой­ка (1850-1914) уславився тим, що 1896 р. відкрив пам’ятки трипільської куль­тури в селах Трипілля, Жуківці, Стайки на Київщині, а також на березі Дніпра у Києві.

Про високу відзнаку стало відомо 22 грудня, коли у прес-центрі міськ­ради відбулося урочисте засідання, присвячене 50-річчю Українського то­ва­риства охорони пам’я­ток історії та культури (УТОПІК), адже установчий з’їзд цієї організації проведено 21 грудня 1966 р. в Києві. Голова міськрайонної організації УТОПІК Олег Петровсь­кий, який повернувся із чергового з’їзду товариства в Києві, поділився з учасниками урочистостей приємною новиною про відзначення земляка.

Також на засіданні було вручено чимало грамот і подяк різного рівня людям, причетним до охорони пам’яток. Серед відзначених – давні активісти товариства Віктор Солоп, Едуард Крилов, міський голова Михайло Сімашкевич. У свою чергу Михайло Євстафійович не зостався в боргу. Зокрема, він відзначив подяками чимало учениць районної дитячої школи мистецтв, які взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «Культурна спадщина Украї­ни очима дітей». Сьогодні їхні роботи можна побачити у «Мистецькому Арсеналі» в Києві.