Субота, 20 Квітня 2024 р.
16 Березня 2012

НА СТОРОЖІ ЯКОСТІ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

Олександр ЗарницькийТе, чим щодня живе ця людина, цікаво для кожного з нас, адже всі ми – споживачі. А головне завдання Олександра ЗАРИЦЬКОГО, який на сьогоднішній день працює виконуючим обов’язки генерального директора ДП «Хмельницькстандартметрологія», – створити в регіоні належні умови для забезпечення якості та безпеки товарів і послуг.

– Олександре Денисовичу, багато років Ви працювали у ветеринарній медицині, навіть займали посаду головного ветлікаря нашого району. Так склалася доля, чи це Ваше бажання і покликання?

– У цій сфері я пропрацював 23 роки і дуже любив свою роботу. Відчуваю, що в душі я – ветеринарний лікар.

– Ви працюєте у ДП «Хмельницькстандартметрологія», яке контролює якість товарів і послуг. Наскільки ця робота відповідальна і важлива?

– Так, 2009 року я очолив Кам’янець-Подільський відділ ДП «Хмельницькстандартметрологія». На сьогоднішній день працюю виконуючим обов’язки генерального директора цього підприємства в м.Хмельницький. Кам’янець-Подільський відділ поки що залишився без очільника.

Наше підприємство завжди на сторожі якості різноманітних товарів – контролюємо додержання стандартів норм і правил при виробництві сільськогосподарської, продовольчої і промислової продукції та її реалізації. Служба серйозна і має велику відповідальність, адже від безпеки та якості послуг і товарів залежить здоров’я людей. Наші спеціалісти працюють не тільки в регіоні. Якщо підприємство подає заявку на проведення сертифікації чи метрологічних робіт, то виїжджаємо за межі області. Часто працівники їдуть у відрядження до Києва та за кордон.

– Чим вони займаються в таких від­рядженнях?

– В першу чергу, перевіряють продукти харчування та промислову продукцію, які завозяться в Україну з-за кордону, чи відповідають вони державним стандартам, нормам і правилам при виробництві, зберіганні, транспортуванні, чи є придатними для споживання або використання. Прикладами сертифікації продукції з-за кордону є безалкогольні напої з Білорусі, молочні продукти з Прибалтики, чаї та алкогольні напої з Вірменії, кава, оливкова олія, алкогольні напої з Італії, промислова продукція з Китаю, нафтопродукти з Польщі та багато інших.

– А на місцевому рівні з якими під­приємствами маєте справу?

– Практично з усіма. До нас може звернутися як споживач, так і будь-яка юридична особа. На сьогоднішній день державний метрологічний нагляд охоплює всі види підприємств – і магазини, і лікарні, і автозаправні станції, і сільськогосподар­ські підприємства, і ринки, тобто те, де ви­користовується вимірювальне обладнання та засоби вимірювальної техніки (наприклад, ваги, медичне та лабораторне обладнання, паливороздавальні колонки).

– Пересічних споживачів найбільше цікавлять, напевно, продукти харчування. «Хмельницькстандартметрологія» контролює всі продовольчі товари?

– Так, у нас укладені договори з підпри­­єм­ствами про планові періодичні випробування продовольчої продукції, крім того, проводяться позапланові перевірки. Споживач може звернутися до нас із проханням дослідити продукцію за певними критеріями, чи відповідає вона тому чи іншому нормативному документу, стандарту.

– А часто кам’янчани звертаються з проханням перевірити якість того чи іншого продукту?

– В принципі, до підприємства звертаються люди з усієї області, в тому числі й жителі Кам’янця. Хоча такі скарги нечасті. Трапляються випадки неякісної продукції. Найчастіше це молочні продукти, були випадки, коли споживачі на перевірку приносили рибні продукти, кабачкову ікру. В нашому місті лабораторія знаходиться на вулиці Лесі Українки, 16. Вона акредитована і може надавати від­повідні послуги з перевірки продукції.

– А якщо споживач приніс продукт, і він виявився неякісним?..

– У цьому випадку ми видаємо протокол випробувань продукції, з яким людина може звернутися до інспекції з захисту прав споживача, яка вирішує питання подальшого поводження з цим продуктом.

– Чи дуже дороге задоволення перевірити якість продуктів?

– Випробування, звичайно, платні. Наприклад, планове випробування ковбасних виробів для підприємств коштує близько 700 гривень. А для споживача вартість залежить від того, на скільки показників проводиться випробування.

– Скажіть, чи варто брати продукт, який виготовлений згідно з технічними умовами, а не згідно з ДСТУ?

– Державний стандарт – це державний стандарт. Там більша вимога до якості. Але технічні умови розробляються відповідно до державних стандартів і на конкретний вид продукції, і на новий, на який немає держстандарту. Виробник може використовувати лише ті технічні умови, які затверджені певними міністерствами, контролюючими органами в межах їх компетенції. І якщо це харчова продукція, то обов’язково погоджуються з Мініс­терством охорони здоров’я. Тому продукти, виготовлені за ТУ, теж якісні, їх можна купувати.

– «Хмельницькстандартметрологія» щороку організовує конкурс «100 кращих товарів»?

– Так, це Всеукраїнський конкурс. Наше підприємство проводить його регіональний етап. Конкурсна комісія, яка їздить по підприємствах, перевіряє технологічні процеси, умови виробництва товарів, їхній склад, відповідність вимогам ДСТУ, наявність необхідних документів, які підтверджують якість і безпеку. А потім за результатами перевірок визначаються переможці. У вересні минулого року фінал етапу вперше провели в Кам’янці.

– Нова посада вимагає щоденного перебування в Хмельницькому, а живете Ви в Кам’янці. В якому режимі працюєте?

– Доводиться постійно їздити на роботу, і це важко, бо сім’я живе в Ка­м’янці-Подільському. Тут діти, онуки. До речі, й друзів гарних маю, з якими по­стійно зустрічаємося і підтримуємо зв’язки вже багато років. Життя покаже, як буде далі. Головне, щоб близькі люди завжди розуміли та підтримували у будь-яких труднощах і починаннях…