П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

У ПАСІЧНИКА ПОБУВАЛИ – МЕДУ З МОЛОКОМ СКУШТУВАЛИ

Володимир ПАЛАГНЮКНа подвір’ї виразно пахне медом. Так духмяно й солодко.

Тут, де гудуть маленькі трудівники, нас зустрів усміхнений, добрий дідусь. Таким, напевне, і має бути справжній пасічник, якого б любили та підпускали до себе бджоли. Підійшовши ближче до хатини, бачимо дружину господаря пані Марію, яка порається біля худоби. Відчуваєш себе, наче в казці, де живуть такі ж щирі дідусь із бабусею, які й медом пригостять, і теплого молока на­ллють. Недаремно мають шестеро онуків, яких завжди радо чекають у гості. Ось лише ті бджіл дідових бояться. Напередодні Дня пасічника, який відзначають 19 серпня, ми завітали до Володимира ПАЛАГНЮКА, котрий мешкає у Макові. Майже половину свого життя Володимир Петрович займається бджільництвом, а дісталося це захоплення йому в спадок від дідуся: ще замолоду той подарував онуку 2 вулики, так і пішла справа.

– Для мого чоловіка це не просто захоплення. Це сенс його життя. Здається, що він не може жити без бджіл, – говорить нам пані Марія. – Як тільки пригріє весняне сонечко, одразу біжить на пасіку.

Далі пан Володимир повів нас до своєї пасіки: 

– Коли почав займатися бджіль­ництвом, мав декілька вуликів. Тепер, як бачите, їх безліч, живуть у мене 112 бджолосімей. Звісно, що починати було нелегко, спочатку навіть боявся підходити до них. Нині можу спокійно працювати без сітки та димаря. Буває, кусають мене, але біль терпляче переношу: за ці 40 років роботи вже звик до укусів. 

КРИХІТНІ СТВОРІННЯ ВИМАГАЮТЬ УВАГИ І ТУРБОТИ

Бджолу називають Божою комахою. Люди можуть багато чого навчитись у них. У бджолиній сім’ї все дуже продумано, організовано і розподілено. Немає кращих архітекторів за бджіл. 

– Бачите, як майстерно вони будують соти, – демонструє вулики бджоляр. – Бджолина сім’я – це щось унікальне. Тут чітко розподілені обов’язки. Бджоли не лише приносять нектар і пилок. Вони охороняють вулик, охоло­джують його до певної температури своїми крильцями, доглядають за молодняком. 

Найбільша повага – до матки, яка головна у родині. Від неї залежить якість бджолиної сім’ї, яка складається з єдиної матки, трутнів і робочих бджіл. 

Ці тендітні створіння вимагають неоднакового догляду в різний час. Усе залежить від пори року і стану бджолиних сімей. 

-Так, наприклад, навесні бджоли можуть потерпати від негоди, холоду, – продовжує Володимир Петрович. – У цей час треба особливо старанно утеплювати гнізда бджолиних сімей і вулики.

Влітку під час спеки потрібно притінювати вулики, аби бджолам не було спекотно. Восени знову треба старанно утеплювати. Основну увагу протягом усього пасічного сезону треба приділяти забезпеченню бджіл кормом.

Залежно від пори року на пасіці проводять різні роботи. В кінці березня або на початку квітня, коли температура повітря надворі в затишку досягне 10-12 градусів тепла, бджіл виставляють із зимівника. В цей день після обльоту більшості бджіл роблять швидкий огляд бджолосімей. У першу чергу оглядають сім’ї, які гірше облетілися.

При огляді виявляють, чи є у гнізді корм, матка, яка сила сім’ї, чи немає запліснявілих стільників або поношених рамок. Якщо є якісь недоліки, то їх швидко потрібно виправляти, аби всі комахи не загинули. Колись під час холодної зими з 90 сімей у мене залишилося 9, але нічого, ми впоралися із цим кризовим періодом. Головне, аби протягом зими бджоли мали що їсти. 

До того ж бджільництву завдають збитків різні хвороби та шкідники. Найчастіше хворіють на гнилець, але на початку цього за­хворювання йому можна зарадити. При гнильці виділяється неприємний запах гнилі, коли від­криваємо вулик, і якщо не вжити заходів, такі хвороби можуть стати причиною загибелі комах. 

Буває, до мене приходять молоді пасічники по пораду. Я завжди щиро допомагаю всім. Раніше у Макові було товариство бджолярів, де ми радилися, здавали бджіл і проводили різноманітні аналізи, але з часом воно припинило своє існування. Проте я до цього часу маю паспорт бджоляра, такий самий паспорт – і в сина Петра.

БДЖОЛИ ТА МЕД – НАЙКРАЩI ЛІКАРI

Відомо, що існує багато сортів меду: трав’яний із кульбабаби, глоду, каштанів, липи, травневий, акаційовий, також гречаний і соняшниковий. Проте тепер гречки не сіють і гречаного меду майже немає.

Будь-який мед – дуже цінний продукт. У його складі є безліч активних речовин, його застосовують для лікування багатьох хвороб. Також із нього можна робити різні настої. Дуже корисні властивості має прополіс, який давно використовується у медицині. Він має сильну протимікробну й антибактеріальну властивість. 

Як не дивно, але в лікуванні також застосовують укуси бджіл. Ними успішно лікують такі хвороби, як радикуліт, ревматизм, деякі серцеві захворювання. Коли бджола випускає отруту, на місці жала з’являється набряклість, це стимулює циркуляцію крові на хворому місці. І, звичайно ж, в отруті бджоли містяться багато речовин, корисних для нашого організму. 

Можливо, тому люди, котрі займаються бджільництвом, завжди виглядають молодшими за своїх однолітків і пишаються міцним імунітетом.