П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ПЕРЕДНОВОРІЧНЕ СТОРІЧЧЯ КАМ’ЯНЧАНКИ

Яніна Францівна із сином ВікторомЗавершувати 2014-й поважним 100-річним ювілеєм випало кам’янчанці Яніні ЛУНДИШЕВІЙ, яка з’явилася на світ 31 грудня 1914 р. Їй довелося пройти війни, голод, нелегкий життєвий шлях.

Вона народилася в с.Куманів Сатанівського району в сім’ї органіста костелу. Так склалася доля, що материнської любові жінка майже не знає, бо ще в 2 роки залишилася сиротою. Після смерті мами Яніну Францівну до себе забрала тітка, а згодом вона потрапила до дитячого будинку в Кам’янці-Подільському. 

Із 17 років жінка працювала в магазинах міста. У нинішньому «Вогнику» й зустріла свою долю. 1933 р. Яніна Францівна вийшла заміж за молодого прикордонника Миколу ЛУНДИШЕВА. А вже згодом у сім’ї з’явилося четверо дітей. Відтоді молода мама не працювала – прала, варила їсти, прибирала, шила одяг для трьох доньок і сина. Важка сирітська доля виховала в ній сильну, працьовиту й розсудливу жінку. Навіть сьогодні для бабці Ніни, як її лагідно називають родичі, важливо, аби скрізь був порядок і чистота. 

Усі діти Яніни Францівни здобули вищу освіту, а наймолодший син Віктор ЛУНДИШЕВ протягом 6 років очолював Хмельницьку облдержадміністрацію.

Ювілярка багата на родичів. У неї 4 дітей, 7 онуків, 8 правнуків і 5 праправнуків. 

Тетяна ХОПТЯР.