Четвер, 25 Квітня 2024 р.
13 Березня 2015

КОЛИ ЛЮДЯНІСТЬ І ДОБРОТА Є СТИЛЕМ ЖИТТЯ

Сльози навертаються на очі, коли бачиш, як жінка похилого віку Валентина Савіна приходить до Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Надія» і приносить пакет із теплими речами для учасників АТО, а її однолітка Раїса Бернацька тягне величезний пакунок із постільною білизною. «Дівчата, я йду до нашої Жіночої сотні – допомагати плести маскувальні сітки! Хто зі мною? Давайте швидше, ми потрібні нашим хлопцям на передовій!» – закликає Людмила Шиліна. І погоджуються сивочолі, зболені хворобами, але із блиском в очах: Віра Данченко, Галина Гуменюк. Тут до гурту підходить Лариса Луньова: «А я шкарпеточок зв’язала для наших захисників, хоч якось зігрію. Всією душею з ними. Якби могла, то сама стояла б біля них. Клята війна, скільки вона ще буде забирати наших хлопців!..» – з тремтінням у голосі каже жінка, не стримуючи сліз.

Валентина СолодковськаЗ останнього, з мізерної пенсії в такий важкий час ці жінки допомагають військовим. Це їхній поклик серця, адже якщо не самі бачили війну, то добре пам’ятають післявоєнні роки: важкі, голодні та холодні.

Ми повинні якомога більше знати про таких людей: вчитися в них оптимізму, доброті, активній життєвій позиції. Щоб не падати духом, а гідно йти життєвою стежиною і з мужністю долати всі негаразди.

Директор територіального центру Валентина СОЛОДКОВСЬКА розповідає про тих, хто користується послугами «Надії»:

– Завжди дивуюся активності цих жінок. Незважаючи на життєві труднощі, бо вони ж самі потребують допомоги, як матеріальної, так і психологічної чи фізичної, чим можуть допомагають іншим. У минулі роки постійно в’язали шкарпетки, безрукавки для дітей-сиріт. Кому тримати спиці чи голку не дозволяє стан здоров’я, той приносить нитки, тканину тощо. Вражає, як кожен намагається допомогти.

У центрі «Надія» людям похилого віку надають допомогу 5 відділень, які охоплюють понад 2 тис. кам’янчан. У стаціонарному наразі перебувають

19 осіб. Тут вони харчуються, проживають і отримують медичну допомогу. Працівники відділу соціальної допомоги вдома надають послуги 512 жителям міста. До головних їхніх обов’язків входять: прибирання, приготування їжі, доставка ліків, продуктів тощо. Крім того, працює відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, його спеціалісти надають послуги перукарські, з ремонту одягу, взуття, приміщень і побутової техніки. Під опікою відділу соціально-побутової адаптації сьогодні перебувають 679 осіб. Головне завдання його працівників – пристосування людей пенсійного віку до нових умов життя та побуту, поліпшення їхнього психологічного самопочуття. Функціонує і спеціальний відділ, працівники якого допомагають соціально адаптуватися особам із вадами зору, слуху та мовлення.

– Радію, коли вдячні кам’янчани, які користуються послугами центру, приходять до мене, аби похвалити своїх соціальних працівників. На клаптиках паперу пишуть їм щирі слова вдячності. Повірте, немає нічого приємнішого, ніж така подяка, – зазначає Валентина Солодковська.

А ще її неабияк вражають життєві долі людей, які проживають у «Надії».

КОЛИ ЛЮДЯНІСТЬ І ДОБРОТА Є СТИЛЕМ ЖИТТЯ– У кожного своя історія. Важка і страшна по-своєму. Але захоплююся їхнім оптимізмом, бажанням жити, – каже директор центру. – Вже три роки у стаціонарному відділенні живе жінка, з етичних міркувань не називатиму імені. Працівники соціальної служби привели її з вулиці. Жила вона взимку в картонній коробці. Як наслідок – обморозила пальці на ногах і руках. Інші хвороби вже й не буду перераховувати. Сьогодні ви б не впізнали її. Без макіяжу вона не вийде зі своєї кімнати… Старанно підведені брови, в міру намальовані очі та, звичайно ж, губна помада – надає перевагу червоній. Так люблю, коли вона радиться зі мною щодо вибору макіяжу на наступний день.

На базі територіального центру діє Університет третього віку. Це унікальний виш, який працює у відділенні соціально-побутової адаптації. В університетській програмі є три факультети: історико-краєзнавчий, комп’ютерний і здорового способу життя. Вражає, з яким захопленням вивчають усе нове студенти, яким далеко за 65… Вони стверджують, що хочуть орієнтуватися в усіх новинках і нюансах.

– Двері територіального центру «Надія» відчинені для всіх пенсіонерів міста. Тут на них чекають цікаві лекції та практичні заняття, концерти та різноманітні заходи. Крім того, кам’янчани пенсійного віку за мінімальними цінами можуть скористатися послугами перукаря, швачки, чоботаря, а також замовити майстрів для ремонту помешкань. Разом ми подолаємо будь-які труднощі, – запевняє Валентина Солодковська.



Вікторія КОЖЕВНІКОВА.