Четвер, 25 Квітня 2024 р.

ПОГЛЯД У НЕБО

Валентина ГолдибанСлова, винесені в заголовок, яскраво світяться на рекламному плакаті, який з’являється у вечірній час на оглядовому майданчику поблизу Старої фортеці. А поруч – великий телескоп, котрий заманює знайомством із нічними світилами.

Ближче зазирнути в небо кам’янчанам і туристам пропонують підприємець Валентина ГОЛДИБАН та її чоловік Дем’ян, котрий проводить відвідувачам «екскурсії» по нічному небу.

– Дем’яне, розкажіть нам про планети Сонячної системи, які можна розглянути у Ваш телескоп. Коли їх можна побачити?

– Насамперед треба зазначити, що всі планети, як і Земля, перебувають у постійному русі, а отже, і змінюють час та місце перебування на небосхилі. Їх не завжди можна бачити.

Меркурій – найменша планета Сонячної системи, тож і в телескопі виглядає невеликою. А ще цю планету, як і Нептун та Уран, можна бачити лише ближче до горизонту. 9 травня Меркурій проходив по диску Сонця (тобто, наводячи телескоп на Сонце, ми могли його бачити). Наступна така подія станеться аж через 10 років.

А от Венеру краще ви-дно, її часто сприймають як ранню зорю, оскільки вона дуже освітлена. Втім ця планета теж має свою фазу. Наразі вона проходить над нашим небосхилом удень, тож її не видно – засліплює Сонце. Але влітку Венеру можна буде спостерігати вже ввечері.

Якраз вийшов на небо і Марс. 30 травня він був найближче до Землі, тепер знову віддаляється. Нині (розмова відбулася наприкінці травня. – Прим. авт.) на нього можна дивитися після 23.00 і до світанку. Більшість часу Марс «ходить» низько над горизонтом.

Найбільше людям подобається дивитися на крупніші планети – Юпітер і Сатурн. Юпітер на небі виглядає як велика зірка, Сатурн не такий яскравий. Зате через телескоп можна розглянути поверхню планет, побачити їхні супутники, кільця Сатурна. Юпітер наразі видно з 21.00 до 3.00-4.00. Сатурн краще проглядатиметься в літні місяці. Вони, як і Венера, проходять дещо вище над горизонтом.

Уран і Нептун дуже рідко можна побачити, та й то нечітко, адже ці планети більше віддалені від нас.

Тобто, у весняно-літній період у вечірній час можна дивитися на Венеру, Марс, Юпітер і Сатурн.

– Людина без телескопа може розрізнити, де зірка, а де планета?

– Це дуже складно, а іноді й неможливо. Ми знаходимо планети, користуючись календарями, які розписують астрономи. Деякі дані збираємо від телескопа «Габбл», що розташований на навколоземній орбіті.

– Місяць, Сонце, зірки та інші небесні тіла теж можна порозглядати через телескоп?

– Так. Як на мене, найкраща пора, аби дивитися на Місяць, коли він наполовину повний. Від Сонця падає тінь, тому добре видно кратери, «моря». Цікаво спостерігати за молодим Місяцем – щодня відкриваються нові об’єкти на його поверхні. Повний Місяць по-своєму приваблює, але через відсутність тіней не так видно перепади висоти, а отже, й кратери.

На Сонце треба дивитися тільки через фільтр, інакше можна осліпнути. Основна мета – побачити дірки на Сонці. Найкраще дивитися опівдні, тоді чітка картина. Коли Сонце заходить, дірки починають мерехтіти і зливатися. А ще на Сонце дивляться тоді, коли на його фоні проходить якесь космічне тіло.

Зірки теж можна розглядати в телескоп, але це не так цікаво.

Метеорити можна помітити хіба випадково, стежачи за якоюсь планетою, спеціально їх не зловиш – надто велика швидкість. А от комети бувають різні: деякі швидко пролітають, а за деякими можна спостерігати.

Зазирнути у 300-кратний телескоп і побачити певний космічний об’єкт можна за 10 гривень. Валентина Голдибан офіційно оформила власну справу, втім ця підприємницька діяльність не така проста, як здається на перший погляд.

– Я давно мріяла запровадити якусь новинку, щоб зацікавити туристів і місцевих жителів, – розповідає вона. – Поштовхом стала розмова з донькою, котра в захваті розповіла, що їй уперше в житті вдалося подивитися на нічне небо через великий телескоп. Я подумала, що й інших людей це зацікавить.

Найбільше нашій справі перешкоджають хмари і дощова погода. Наприклад, під час відкриття турсезону в місті було чимало охочих зазирнути в телескоп. Але ми не змогли нікого обслужити через хмарне небо. Крім того, можемо працювати лише декілька годин на добу. Деякі планети з’являються на небі вже пізно вночі, коли мало хто ходить по вулиці.

Проте робота приносить нам задоволення, особливо тоді, коли клієнти кажуть, що здійснилася їхня мрія – подивитися в небо. Я люблю цитувати Біблійний уривок із книги Псалмів 18:2: «Небеса повідають славу Божу, про діла ж рук Його промовляє небозвід».